CHP Grup Baskanvekili Özel Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

'Yarin Meclis kapali ama daha önceki yillarda yapilan, geçen yil da yapilmayan 15 Temmuz özel oturumu, yine yapilmayacak. Sentop'a soruyoruz: 'Niye yapmiyorsunuz?'' 'Meclis Baskani'na resmi olarak basvurdugumuz, darbe arastirma komisyonu raporunun muhalefet serhlerini ve bütün eklerini istiyoruz' 'Siyasi müsilaj pislikle olur, siyasetteki oksijeni bitiren bizatihi sizsiniz' '23 ay daha kaçabilir seçimden. 23 ay sonra seçim var. Seçim talebi; siyasi partilerin, siyasetçilerin agzina, milletin agzinda, aklinda olmadan yerlesmez' 'Erken seçim talebi, milletin talebi ve siyasetin gündemidir. Biz yapilacak erken seçime dünden raziyiz, bugünden haziriz'

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, erken seçim talebinin, milletin talebi ve siyasetin gündemi oldugunu söyleyerek, "Biz yapilacak erken seçime dünden raziyiz, bugünden haziriz." dedi.

Özel, Mecliste düzenledigi basin toplantisinda, Mugla'nin Marmaris ilçesinde HDP Ilçe Baskanligi binasina bir kisinin silahli saldiri düzenledigini hatirlatarak, "Son derece üzücü bir olaydir. Izmir'de HDP il binasinda Deniz Poyraz'in hayatini kaybettigi saldiridan sonra onun bir tekrari olarak düsünüldügünde de son derece kaygi vericidir. HDP'ye geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadesini kullandi.

Siyasetteki kutuplastirici, ötekilestirici ve hedef gösterici dilin bir sonucu olarak bu olayin yasandigini söyleyen Özel, "Seçime girerken basvuruda bulunup kanunlara uygun oldugu, adayliklarin temiz kagidiyla devlet tarafindan tescillendigi bir partinin, bir terör örgütünün subesi olarak hedef gösterilmesi böyle sonuçlar doguruyor. Bunun yerine demokratik siyaset alanini mesru kilmak ve her seyin sözle ve parlamentoda siyaset zemininde halledilecegini kabul etmek gerekir." seklinde konustu.

Kamuya ait 18 sosyal tesisin satilacagini dile getiren Özel, satilacaklarin listesine dikkati çekerek, "Bu sosyal tesisler, devletin parasiyla ya da bu kurumlarin kendi bütçelerinden; çalisanlari oralarda tatil yapabilsin diye yapildilar. Zaten çok düsük ücret alanlarin ekonomik olarak aileleriyle birkaç huzurlu gün geçirmesi için sosyal devletin geregi olarak yapilmis bu tesisler para ugruna satiliyor. Buralar kimlere satilacak, kaça satilacak, ne sekilde satilacak takipçisi olacagiz." diye konustu.

- Mecliste "15 Temmuz özel oturumu" yapilmamasina tepki

15 Temmuz kanli, hain darbe girisiminin ilk yillarinda Mecliste buna iliskin özel oturumun yapildigini animsatan Özel, bu oturumlarda, darbeye karsi açik pozisyon alan bütün siyasi partiler ve liderlerinin söz hakki buldugunu dile getirdi.

Özel, "Genel Baskanimizin, o toplantilarda yaptigi konusmalar nasil bir rahatsizlik, nasil bir endise yaratmis ki artik Meclis Baskanligi özel oturum yapmiyor. Yarin Meclis kapali ama daha önceki yillarda yapilan, geçen yil da yapilmayan oturum yine yapilmayacak. Sentop'a soruyoruz: Niye yapmiyorsunuz?" seklinde konustu.

Özel söyle devam etti:

"Ne zamanki Kemal Kiliçdarogu çikti ve '15 Temmuz bir darbe girisimidir ancak herkes 15 Temmuz’da birlikte durmusken siz 15 Temmuz’u araçsallastirip 20 Temmuz'da kendi sivil darbenizi yaptiniz, FETÖ'nün degil, muhalefetin üstüne gittiniz. Üniversitelere kayyum atamak için, gazetecileri susturmak için, köse yazarlarini sindirmek için, hak arama mücadelesinin önüne geçmek için bunu kullandiniz. OHAL ile Soma'daki isçinin, Karadeniz'deki köylü teyzenin, grevdeki isçilerin karsisina dikildiniz; grevleri, OHAL'i bahane edip yasakladiniz, kendi sözde iktidarinizi saglamlastirdiniz.' dedi diye, yarin yapilacak konusmalarda birisi gözünüzün içine bakar da 15 Temmuz'dan sonra darbeyi arastirma komisyonu kuruldu, üç ay bu komisyona nasil yetti diye sorulacak diye mi bu oturumu yapmiyorsunuz?"

Özel oturumun neden yapilmadigiyla ilgili çesitli sorular yönelten Özel, "Yaziklar olsun, o gece alnimizdan öptüklerini söyleyenlere. Gördüklerinde önümüzde metrelerce tebrik kuyrugu olusturup da daha sonra CHP'yi darbeye karsi çikmamakla suçlayanlara yaziklar olsun." dedi.

- "Darbe arastirma komisyonu raporunun bütün eklerini istiyoruz"

Darbeleri arastirma komisyonunun raporunun durumunu da soran Özel, "Meclis Baskani'na resmi olarak basvurdugumuz, darbe arastirma komisyonu raporunun muhalefet serhlerini ve bütün eklerini istiyoruz. Tarih önünde, o komisyondan kaçanlarin gelecek seçimlerden sonra yapilacak, bütün kamuoyunun önünde kurulacak komisyonda da ifade vermekten kaçamayacaklarini bir kez daha ifade ediyoruz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, "Bunlara iktidari teslim edemeyiz." seklinde bir cümlesinin oldugunu söyleyen Özel söyle devam etti:

"Sakin ha sakin, Türkiye'deki kimsenin kafasini karistirmaya, Türkiye’yi dünyaya rezil edecek bu antidemokratik, beyin kivrimlari arasinda kalmis bu geri kafali, demokrasiye çelisen ifadeleri bir daha kullanmaya kalkma. Iktidari senden isteyen kim? Iktidari milletten talep ediyoruz. Bir pazar günü sandiga gider, görevi kime verirse o gelir. Haydi versin de gitme bakalim. O zaman o yiyecegin tokat 24 Haziran’da yedigin demokrasi tokadina da benzemez."

15 Temmuz’daki darbe girisimi sonrasi kayboldugu iddia edilen silahlarla ilgili konusmaya devam edeceklerini söyleyen Özel, "FETÖ'nün 15 Temmuz'da kislalardan çikardiklarinin kullandigi silahlarda ciddi miktarda kayip var. Envantere kayitli silahlardan geri dönmemis olanlar var. Envanter disi silahlarin dagitildigina iliskin iddialar var. Bu iddialari duyup da harekete geçmeyen cumhuriyet savcilari, o diplomalarindan, yemin törenlerine gelmis olan ana babalarindan utanmiyorlarsa neden utanacaklar? Bu iddialar arastirilmayacak da hangi iddialar arastirilacak?" diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan'in, "Nasil kiyilarimizi isgal eden müsilajin üstesinden geliyorsak siyasi müsilaji da ayni sekilde etkisiz hale getirecegiz." sözüne tepki gösteren Özel, "Istanbul'un müsilajinin temizlendigi falan yok, sadece üstündeki kefi, köpügü aliyorsunuz, milleti kandirmayin. Siyasi müsilaj da pislikle olur, siyasetteki oksijeni bitiren bizatihi sizsiniz." dedi.

- Erken seçim tartismalari

Erken seçim tartismalariyla ilgili bir soruya yanit veren Özel sunlari kaydetti:

"23 ay daha kaçabilir seçimden. 23 ay sonra seçim var. Seçim talebi; siyasi partilerin, siyasetçilerin agzina, milletin agzinda, aklinda olmadan yerlesmez. Gittigimiz her esnaf dükkanindan çikarken ‘Baskan seçim var mi?’ diye soruluyorsa, her köy kahvesinin ana gündemi erken seçimse, issizlerin tek umudu erken seçim olmussa, gençler ‘Seçim erken olmazsa ben ülkeyi erken terk edecegim.’ diyorsa, emeklinin talebi erken seçimse siyasetin gündemi erken seçimdir. Kimse bu erken seçim nerden çikti demesin? Erken seçim; bu kadar haksizliktan, bu kadar hukuksuzluktan, bu kadar esitsizlikten ve bu kadar vatandasini düsünmeyen bir yönetim anlayisinin biçagi kemige dayamasindan çikmistir. Erken seçim kaçinilamaz. Erken seçim talebi, milletin talebi ve siyasetin gündemidir. Biz yapilacak erken seçime dünden raziyiz, bugünden haziriz."

Çözüm Süreci ile ilgili yürütülen tartismalara da deginen Özel, Cumhurbaskani Erdogan’in Diyarbakir ziyareti ve Çözüm Süreci'ne iliskin söylediklerinin kendi siyasi açmazi içinde söylendigini savundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile