Chp, Hakkari İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP, Hakkari'nin sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Meclis araştırması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkılu ile milletvekilleri Sena Kaleli, Veli Ağbaba ve Ali Rıza Öztürk imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Hakkârili vatandaşların ekonomik, sosyal, siyasal, psikolojik alandaki binlerce sorunla boğuşurken, ciddi bir yalnızlık ve sahipsizlik duygusu içinde yaşadığı, aidiyet duygularını yitirdiği ve sorunlarına karşı kendi çarelerini üretmenin peşine düştüklerinin belirtildiği gerekçede, 1990'lı yıllarda pek çok köyün boşaltıldığı Hakkâri'de temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığın mera ve yayla yasaklarından ötürü hızlı bir inişe geçtiği ifade edildi.

Tarım kolundaki istihdam oranının yüksekliği, vatandaşların geçim koşullarını düzeltmeye yaramadığının anlatıldığı gerekçede, "Zira bu iş kolunda çalışanlar başka hiçbir istihdam alanı bulamamakta ve bu şekilde temel geçimlerini bile sağlayamamaktadırlar. Hakkâri'de yıllık nüfus artış hızının yüzdelik oranın eksi 21, 5 olması da dikkat çekicidir. Ülkemizde sanayi tesislerinin en az olduğu illerden Hakkâri'nin hava kalitesi bakımından Türkiye'nin en düşük ili olması da ayrıca dikkatlere şayandır. Hava Kalitesi İstatistikleri 2010-2011'e göre kükürdoksit (SO2) ortalamasının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri içinde Hakkâri birinci sıradadır. Hava kalitesindeki bu düşüklüğün özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ne tür sağlık sorunlarına yol açtığına dair net bir veriye sahip değiliz. Bu konunun araştırılması ve Hakkâri ile ilçelerindeki hava kirliliğine karşı önlem alınması elzem görünmektedir. Hakkârili öğrencilerin özellikle üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde eğitim olanaklarına erişim konusunda yaşadıkları sıkıntılar, bu ilimizin başarı oranını da açık bir biçimde etkilemekte, Hakkâri, üniversite sınav sonuçları sıralamasında neredeyse istikrarlı bir biçimde Türkiye’nin en başarısız illeri içinde yer almaktadır." denildi.

"KÜRT SORUNUNUN EN FAZLA GÖRÜNÜR OLDUĞU İL"
Kürt sorununun en fazla görünür olduğu illerden birinin Hakkâri olduğunun vurgulandığı gerekçede, "Sivil halkın gündelik hayatta ticaret ilişkileri, eğitim, sanat, sosyal aktiviteler, sağlık ve suya erişim konusunda ciddi sorunlar yaşadığı bilinmektedir. Bu sorunların tespiti ve çözüm için gerekli önerilerin ortaya konması gerekmektedir. Bölgede yaşanan çatışmalardan en fazla kadın ve çocukların etkilendiği varsayıldığında, ciddi psiko-sosyal problemler de yaşanmaktadır. Özellikle kadınların yaşadıkları travmalara karşı çözüm arayışlarına girmek elzemdir. Öte yandan mera ve yayla yasaklarının, keza mülki amirliğin sivillere yasakladığı alanların ve mayın riskinin bulunduğu yörelerin, yöre halkının gündelik hayatını, ticarî aktivitelerini nasıl etkilediğini, bölgedeki hayvancılık ve tarım faaliyetlerini ne hale getirdiğini tespit etmek gerekmektedir. Özellikle yoğun çatışmaların ve coğrafi koşulların yarattığı olumsuzluklar neticesinde Çukurca ilçesinin neredeyse dış dünyadan yalıtıldığı bilinmektedir. Burada işsizlik had safhada olup yöre köylülerinin neredeyse tek geçim kaynağı geçici köy koruculuğundan elde ettikleri maaştır. Gençler ise eğitim olanakları da olmadığı için ülkenin batısına göç etmek dışında bir seçeneğe sahip değillerdir. Göçün sadece il dışına değil, il içinde de devam ettiğini vurgulamak gerekir. Çukurca’dan Yüksekova veya Hakkâri merkeze, Şemdinli’den Yüksekova’ya veya köylerden il ve ilçelere doğru sürekli bir göç yaşanmakta, yöredeki halk adeta geçinmek için yarı göçebe bir hayat sürdürmektedir." ifadeleri kullanıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile