Akdağ, kısmi iptalin Sağlık Bakanlığı'ndaki doktorları kapsamadığını, aksine hareket edenlerin ''çok ciddi zarar görebileceği'' uyarısını da dile getirdi.
Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili kısmi iptal kararını CNN Türk televizyonunda değerlendiren Akdağ, söz konusu karara göre Sağlık Bakanlığında çalışan hekimlerin, doğrudan işyeri hekimliği yapamayacaklarını belirtti.
''Karar sonrası döner sermaye ödemeleri ile ilgili yeni düzenlemenin ne olacağı?'' sorusuna karşılık da Akdağ, ''CHP'nin Türk Tabipleri Birliği ile maksadı, Türkiye'de kurulmuş olan ve vatandaşın son derece memnun olduğu sistemi ortadan kaldırmaktı, sistemin ortasına getirip bir patlayıcı koymaktı. TTB de CHP de bunu açıkça ifade ediyor'' dedi.
CHP'nin sistemi tamamen yok edebilecek bir iptal isteminde bulunduğunu kaydeden Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin performans ödemeleriyle ilgili de bir iptal kararı verdiğini, ancak bunun için süre tanıdığını, gerekçe ortaya çıkınca yeni bir düzenlemeye gideceklerini bildirdi.
Akdağ, ''CHP, sağlıkta hangi olumlu adımları atarak vatandaşın işini kolaylaştırmışsak onun karşısına çıktı'' şeklinde konuştu.
-DÖNER SERMAYE ÖDEMELERİ-
Döner sermaye ödemeleri ile ilgili yeni bir düzenleme için Yüksek Mahkemenin 9 aylık süre tanıdığını hatırlatan Akdağ, ''Gerekçeyi görmemiz lazım, ancak bu sistem devam edecek, bu sistemin devam etmesi çok elzem. Anayasa Mahkemesi 'devam etmesin' deseydi zaten süre vermezdi. O halde detaylarla ilgili bize gerekçelerini söyleyecek, biz de gerekçelere göre o uygulamaları yeniden kanun maddesi haline getireceğiz'' dedi.
''Kararın Sağlıkta Dönüşüm Programını nasıl etkileyeceği?'' sorusu üzerine de Akdağ, 21 maddeli Tam Gün Yasası'nda vatandaşı ilgilendiren 3 hüküm bulunduğuna dikkati çekti. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Birincisi, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki doktorların muayenehane çalıştırmamasıydı, bu gerçekleşti. İkincisi, üniversite hastanelerinde çalışan öğretim üyelerinin öğleden sonra özel muayene, özel ameliyat adı altında vatandaşlardan hoca parası alarak onların işini görme durumuydu, bu da ortadan kalktı. Eski sistemden kalan ise üniversite öğretim üyelerinin muayenehane açmaları. O da öğleden sonra olabiliyordu, şimdi akşam mesai bitiminden sonra olabilecek. Yasayla yüzde 100'lük bir iyileştirme tasarlamıştık, bu iptallerden sonra yüzde 80'lik bir iyileştirmeye düştü.''
''Türk Tabipleri Birliği'nin kamu hastanelerindeki hekimler için de aynı yola başvuracağı'' açıklamasının hatırlatılması üzerine de Akdağ, ''Hukuk yolunu devam ettirecektir, ama Türk vatandaşlar birliği ne diyor ona bakmak lazım'' dedi.
Türkiye'de 26 bini Sağlık Bakanlığında, 9 bini de üniversite hastanelerinde olmak üzere kamuda 35 bin hekimin bulunduğunu, bunlardan 4 bin 500'ünün muayenehanesi olduğunu, bunların da toplamın yüzde 12'sini oluşturduğunu anlatan Akdağ, ''Bütün gürültüyü CHP ve TTB bu yüzde 12'inin üzerinde koparıyor'' şeklinde konuştu.
Bir başka soru üzerine Akdağ, yasanın imkanı olanların kamuyla ilişkisi olmayan hekimlerin muayenehanelerine gitmelerinin önünde engel teşkil etmediğini, kamu kaynaklarının özel muayenehaneler yoluyla çıkar için kullanılmasını engellediğini söyledi.
Varlıklı kişilerin özel muayenehanelerden yararlamalarının önünde bir engel bulunmadığını vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Neden bir üniversite öğretim üyesi, bir ana bilim dalı başkanı, hem ana bilim dalı başkanı olacak hem de 'muayenehanem olacak' der. Bunun sebebi çok açık. O ana bilim dalı başkanlığını muayenehanesi için bir şekilde kullanıyor da ondan. Ama şunu da çok açık söyleyeyim, bugüne kadar bu muayenehane, hastane yoluyla devam eden suiistimallerin bundan sonra çok daha üstüne gideceğiz. Biz vatandaşımızı korumaya kararlıyız.''
-BAŞBAKAN'DAN MESAJ-
Akdağ, canlı yayına verilen arada Başbakan Erdoğan ile telefonla görüştü. Bakan Akdağ, daha sonra canlı yayında Başbakan Erdoğan'ın konuyla ilgili mesajlarını da iletti.
İşin önemli tarafının halkın alacağı hizmet olduğunu kaydeden Akdağ, ''Başbakanımız da bu anlamda biraz damdan düşmüş bir kişi. Bu işlerin siyasetinin konuşulduğu, lobiciliğinin yapıldığı Ankara, bu siyaseti konuşanların ve lobiciliği yapan kişilerin bir kısmı itibariyle milletin, halkın derdinden haberdar değil. Çok açık söylüyorum, 'halkçıyım' demekle filan halkçı olunmuyor. Halkın tarafında duran politikaları takip edeceksiniz, halkın yanında olacaksınız'' şeklinde konuştu.
''Doktorlara muayenehane müjdesi'' şeklindeki başlıkları eleştiren Akdağ, ''Peki doktora muayenehane müjdesi de, vatandaşa muayenehane çilesi mi? Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son karar, aslında 'Üniversite çalışan öğretim üyeleri açısından, üniversite hastanelerinde vatandaşa muayenehane çilesine devam kararı verildi' diye atılmalıdır'' ifadesini kullandı.
CHP için belli ki hiç bir kıymeti yok
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili kısmi iptal kararı ile ilgili olarak, ''CHP bugün muayenehanesi olan 4 bin 500 tuzu kuru doktorun yanında duruyor. Vatandaşın burada ne çile çektiğinin ana muhalefet partisi CHP için belli ki hiç bir kıymeti yok'' dedi.