Manifestonun imza töreni, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Şafak Pavey ile İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ın katılımıyla il başkanlığında gerçekleştirildi.
Şafak Pavey, Türkiye'nin karbon emisyonu konusunda Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına değinirken, "Yani felakete biz de katkıda bulunuyoruz. İnsanlığın karşısında bu felakete katkıda bulunurken biraz utanmamız lazım. BM Yeşil Politikalar Zirvesi'nde her sene bize aktivistler tarafından yılın fosil ödülü veriliyor ve artık bunu hak etmediğimizi düşünüyorum" dedi.
Küresel ısınmaya sebep olan şeylerin başında fosil yakıtlar ve siyah asfalt olduğunu belirten Pavey, "ulusal iklim mücadelesinde zararlı gazların salınımını azaltacak strateji geliştirmek" ve "Türkiye'yi yaşanabilecek daha yeşil ve daha biyolojik bir ülke haline getirerek, insanların ve çocukların geleceğini güvence altına almak" gerektiğini vurguladı.
Karayalçın da iklim değişikliği dünyanın önünde temel bir tehdit olarak durduğuna işaret ederek, "Dünyada karşı karşıya kalınan tehditler kısım kısım. İnsanların belli bölümleri bu tehlikelerle yüz yüze ama bütün insanlığın karşı karşıya kaldığı esas tehdit iklim değişikliğidir" dedi.
İklim değişikliği konusuna özel önem veren CHP'nin "Yaşanacak bir Türkiye" başlıklı seçim bildirgesinde, bu konudaki tavrını ortaya koyduğunu belirten Karayalçın, şunları söyledi:
"CHP, 'Kirleten öder' ilkesini benimsediğini ve bunun kararlılıkla uygulanacağını söylerken, öte yandan bunun kirletme hakkında dönüşmesi ve kirletme hakkının devam etmesi anlayışına karşı olduğunu ve bunu önleyeceğini ifade etmektedir. CHP, Türkiye topraklarından biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelişmesi, bu alanların çoğaltılması için yurttaşlarımıza özel bir taahhütte bulunmaktadır. Örneğin, '3 otomobile bir ağaç dikilmesi' şeklindeki anlayışımız büyük önem taşımaktadır. Yalnızca otopark alanlarından değil, ülkemizin genelinde bunun yapılması ve yaygınlaştırılması CHP tarafından öngörülmektedir. CHP İstanbul İl Örgütü olarak partimizin bu simgesel yaklaşıma İstanbul'da orman kurarak destek verme arzusundayız."
Konuşmaların ardından, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve il yönetim kurulu üyeleri "İklim Değişikliği İçin Ben de Varım Manifestosu"nu imzaladı.
- Manifesto
İklim değişikliğine karşı mücadele eden çevre örgütlerinin hazırladığı "İklim Değişikliği İçin Ben de Varım Manifestosu"nda, iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya gelmeden önce durdurmanın mümkün olduğu vurgulandı.
Manifestoda, geçen yıl eylül ayında "Olağanüstü İklim Zirvesi"nin yapıldığı New York'ta gezegeni ve geleceği savunmak için sokağa çıkan 400 binden fazla insana, dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişinin eşlik ettiği belirtilerek, şöyle denildi:
"Dünyanın dört bir yanından bir araya geliyor ve herkesi 'İklim için ben de varım' diyerek mücadele etmeye davet ediyoruz. Gelin, Aralık 2015'te Paris'te, yeni bir iklim anlaşmasının kabul edilmesi beklenen uluslararası müzakereler öncesinde hep birlikte mücadele edelim. İklim için harekete geçelim. Kendilerine lider diyenlerin ortaya koyamadıkları değişim gücünün bizde olduğunu gösterelim. Sürdürülebilir ve tüm canlılar için adil bir gelecek talebiyle, herkesle ve hep birlikte yeni bir hareket yaratalım. Hükümetlere 'tüm canlı yaşamı adına muhatap olduğumuzu' haykırmak için bütün dünyada aynı gün sokağa çıkalım."
CHP, 'İklim İçin Ben De Varım!' Manifestosunu İmzaladı
CHP İstanbul İl Başkanlığı, iklim değişikliğine karşı mücadele eden çevre örgütlerinin hazırladığı "İklim Değişikliği İçin Ben de Varım Manifestosu"nu imzaladı.