CHP İl Başkanı Murat Karayalçın'ın başkanlığını yaptığı kurulda başkanvekili Ertuğurul Gülsever, sayman Özgür Aydın, üyeler Ferhat Epözdemir, Semra Engin, Sedat Özkan, Alev Dağlayan, Esin Hacıalioğlu, Doğan Hasol ve Süleyman Solmaz olurken, sekreterya görevini avukat Miray Erdağı ile şehir plancısı Elif Fındıkoğlu yürütecek.
Kurul üyelerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Karayalçın, CHP İl Başkanlığı'nın İstanbul'da kentleşme alanında iki sistem kurduğunu belirterek, bunlardan ilkinin, İstanbul'da kentleşmenin sağlıklı, yapılaşmanın nitelikli olması amacıyla CHP'li belediye başkanlarıyla TMMOB'a bağlı oda başkanlarının imzaladığı iş birliği ve dayanışma protokolü olduğunu hatırlattı.
Karayalçın, bu protokolün 1 Aralık'tan itibaren İstanbul'da işletilmeye başlanacağını bildirdi.
İkinci sistem olan CHP Kent Suçları İzleme Kurulu'nun, kamunun, yerel ve merkezi yönetimlerin İstanbul'a ilişkin hazırladığı plan ve plan değişiklikleri, kamu ve özel sektörün uygulayacağı büyük ölçekli projeler ile yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin arsa, arazi tahsisinde İstanbul'a ve İstanbullulara karşı suç niteliği taşıdığını düşündüğü konuları yargıya taşıyacağını belirten Karayalçın, İstanbulluların da bu konularda aydınlatılacağını, gerekirse bu girişimlerin önlenmesi için bir araya getirileceğini anlattı.
Karayalçın, kurulun oluşturulduğu tarihe dek görev yapan komisyonun 192 dava açtığını kaydederek, 3 ayda bir çıkacak ve 2 bin adet basılarak tüm sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, belediyelere, gazetecilere gönderilecek kurul dergisinin ilk sayısında 2010-2015'te açılan davaların yer aldığını söyledi.
- İnternet sitesi açılacak
Açılacak www.kentsuclari.org sitesi aracılığıyla, kente karşı işlenen suçlar konusunda girişimlerin hangi noktada olduğunun izlenebileceğini dile getiren Karayalçın, şöyle konuştu:
"İleriki aşamalarda CHP'li belediyelerle TMMOB'a bağlı odaların iş birliği ve Kent Suçları İzleme Kurulu sisteminin bir araya gelmesiyle İstanbul'a çok güçlü biçimde sahip çıkılacağı umudunu taşıyorum. İstanbul'da yaşayan 15 milyon dolayındaki insanın İstanbullulaştırılması, hemşehrileştirilmesi ve o yolla güçlü bir toplumsal altyapının inşa edilmesi, bize göre İstanbul'un karşı karşıya olduğu tehditleri, olumsuz girişimleri önleyecek temel güç olacaktır. Bu kentin sahibi, bu kentte yaşayan insanlardır. İnsanlarımız İstanbul hemşehrisi olarak, kente, kentin doğasına, tarihine, geleceğine sahip çıkabilecekler."
Karayalçın, "yasaların uygulanmazlığı ve umursamazlığı"nın Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğunu savunarak, "Dava açıyoruz demenin, lehte sonuçlar elde etmenin suçu önleyici bir yönü olmayabiliyor. Yeni gücün inşa edilmesi lazım, o da İstanbul halkıdır. İstanbul halkı kente sahip çıkmazsa, İstanbul'un geleceği olamaz. İstanbul'da yaşayan insanların mekan duyarlılığını inşa etmek lazım" dedi.
Kente karşı suç işlenirken yasaya karşı hile yapıldığını söyleyen Karayalçın, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün "Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalı" sözüne atıf yaparak, "Cesur olmak için örgütleniyoruz. Sessiz kalmayacağız, onları izleyeceğiz, halkımızı yanımıza alacağız. Kimileri küserek, kırıldıklarını beyan ederek yanlışlıkları gidermeye çalışıyorlar, 16:9'da olduğu gibi. Biz yasaları işleterek çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Toplantıda CHP İstanbul Basın Sözcüsü Elif Uluğ, CHP Genel Merkezi'nce hazırlanan ve 81 ilde eş zamanlı okunan "Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması"na ilişkin basın metnini okudu.
CHP İstanbul, 'Kent Suçları İzleme Kurulu' Oluşturdu
CHP İstanbul İl Başkanlığı, kente karşı suç niteliği taşıdığı düşünülen eylem ve girişimlerin önlenmesi amacıyla "Kent Suçları İzleme Kurulu" oluşturdu.