Chp, Kayıp Çocuklar İçin Meclis Araştırması Talep Etti

CHP, bir süredir kamuoyunda tartışma konusu yapılan kayıp çocukları, Meclis'in araştırmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve 22 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Kayıp Çocuklar Raporu'na dikkat çekildi. "TÜİK'in raporu, Türkiye'nin korkunç bir gerçeğini ortaya koymuştur." denilen önergede, Anayasa ve kanun maddeleri hatırlatılarak, Türkiye'de çocukların neden ve nasıl kaybolduğunun, yaklaşık 11 bin çocuğun neden bulunamadığının belirlenmesi, elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirler alınması ve ulusal çocuk politikasına temel oluşturacak her türlü bilgiye ulaşılması için Meclis araştırması açılması istendi. CHP'li vekil Havutça, hazırladığı önergede, "Türkiye'nin geleceği çocuklarımız, istatistik bilgilerinin içinde bir veri olarak kalmaması gereken en değerli varlıklarımızdır. Devlet, tüm olanakları ile en değerli varlıklarımızı korumak ve onlar için tedbirler almakla yükümlüdür. Toplumsal bu yaraya derhal neşter vurulması ve sonuç alınması gerekmektedir." dedi.

Anayasa'nın aileye dair hükümler içeren 41'inci maddesinde, devletin, özellikle anne ve çocukların korunmasına yönelik önlemler aldığının vurgulandığını hatırlatan Havutça, 12 Eylül 2010 referandumundan sonra eklenen 44'üncü maddenin de çocuk haklarını geliştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılmasında devletin rolünü tanımlayan 61'inci maddede, devletin bu amaçla gerekli teşkilat ve tesisleri kuracağı ya da kurduracağının belirtildiğini anlatan Havutça, anayasal bu düzenlemelere rağmen bu maddelerin hayata geçirilmesini sağlayacak etkin politikaların uygulanmadığını vurguladı. TÜİK'in raporunun da bunu açıkça gösterdiğini söyleyen Havutça, önergede şu ifadeleri kullandı: "Çocuklarımızın sorunları, kayıp olmaları ile de sınırlı değildir. Eğitimden sağlığa her alanda sorunların kıskacındadırlar. Türkiye'nin bir 'ulusal çocuk politikası' olmadığı ortadadır. Daha iyi bir toplum hedefi, ancak bütüncül ve kapsayıcı politikalar ile mümkün olabileceğine göre, Türkiye'nin kapsamlı ve güçlü bir çocuk politikasına ihtiyacı vardır. Türkiye'nin geleceği çocuklarımız, istatistik bilgilerin içinde bir veri olarak kalmaması gereken en değerli varlıklarımızdır. Devlet tüm olanakları ile en değerli varlıklarımızı korumak ve onlar için tedbirler almakla yükümlüdür. Toplumsal bu yaraya derhal neşter vurulması ve sonuç alınması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle Türkiye'de çocukların neden ve nasıl kaybolduğunun, yaklaşık 11 bin çocuğun neden bulunamadığının belirlenmesi, elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirler alınması, ulusal çocuk politikasına temel oluşturacak her türlü bilgiye ulaşılması için Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince 'Meclis Araştırması' açılmasını arz ve talep ederiz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile