Örgütle paylaşılan iletişim ilkelerinde, hem örgüte hem de adaylara yönelik uyarıların yanında, öneriler bulunuyor.
Seçim sürecinin, ümit verme, heyecan ve güven oluşturma süreci olduğu vurgulanan ilkelerde, "İktidarı istiyoruz. CHP'liler, şu dakikadan itibaren kendilerini ülkenin geleceğinin sorumlusu olarak görmeli ve kendilerini buna göre konumlandırmalıdırlar" denildi.
Seçim sürecinin, CHP örgütü ve tüm CHP mensuplarının "tek ses" olarak görev yapacağı, hayati öneme sahip bir dönem olacağı savunulan ilkelerde, dikkatli, uyumlu ve uyanık olunması halinde, CHP için tarihi bir başarının yakalanacağı vurgulanıyor.
Alanda çalışacak tüm partililerin, son derece sakin, kararlı, ciddi ve ağırbaşlı olması istenirken, parti genel merkezi tarafından hazırlanan şarkıların dışında gelişi güzel müzik kullanılmaması uyarısında bulunuluyor.
İdeal konuşma süresinin 15-20 dakika olarak belirtildiği ilkelerde, seçim konuşmalarının çok uzun ya da çok kısa olmamasına özen gösterilmesi istendi.
Bu seçimde kullanılacak oy pusulasında, siyasi parti amblemlerinin "siyah-beyaz" değil, "renkli" olacağı hatırlatılan seçim ilkelerinde, seçim sürecinde, her tür iletişim malzemesinde bu CHP ambleminin kullanılması gerektiği vurgulandı.
- "Farklılıklara yönelik yorum yapmayın"-
Örgüte yönelik uyarılarda, seçim sürecinde, CHP Genel Merkezi'nin onaylamadığı hiçbir sloganın kullanılmayacağı hatırlatıldı.
Kötü niyetli kişilerin ve hava koşullarının verebileceği zararı önlemek için afişlerin, mümkünse dükkan, mağaza, lokanta, berber, kıraathane gibi yerlerin camlarına, içeriden yapıştırılması da istendi.
Seçim konuşmalarında ya da söyleşilerde, parti programında yer almayan konularda görüş bildirilmesinden, söz verilmesinden, taahhütte bulunulmasından özenle kaçınılması gerektiği vurgulanan ilkelerde, diğer uyarılar ise şöyle:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının din, dil, ırk, mezhep ve kültür farklılıklarına yönelik asla yorum yapılmamalı, görüş bildirilmemeli, imada dahi bulunulmamalıdır.
- Asla, herhangi bir etnik, dini, coğrafi ya da mesleki gruba yönelik, rencide edici söz kullanılmamalı, yorum yapılmamalı, imada dahi bulunulmamalıdır.
- Asla, herhangi bir ilçe, belde, köy ya da mahallede konuşma yaparken, başka bir yerle ilgili rencide edici söz kullanılmamalı, yorum yapılmamalı, imada dahi bulunulmamalıdır.
- Diğer siyasi partilerin milletvekili adayları, sözcüleri ya da yöneticileriyle, seçmenin, medyanın önünde ya da özel toplantılarda asla gergin tartışmalara girilmemeli, tahrik unsuru taşıyan soru ya da sataşmalara asla yanıt verilmemelidir.
- Başka siyasi partiler assa da tarihi ve kültürel değeri olan binalara, cami ve türbe duvarlarına, afiş, pankart, bayrak asılmamalıdır.
- 120 saniyelik protesto alkışı-
CHP'nin seçim kampanyasının iki aşaması olduğu vurgulanan ilkelerde, birinci aşamada "Milletçe alkışlıyoruz" ana başlığı ile "ülkeyi yaşanmaz hale getiren zihniyetin" protesto edileceği bildirildi.
Toplumsal bir hareket şeklinde gelişecek protestonun açılımının "alkışla protesto" olduğu belirtilen ilkelerde, şu değerlendirmeler yapıldı:
"CHP'nin başlatacağı bu protesto alkışının, toplumsal bir değer kazanarak, ülke çapında, büyük, yaygın, sürekli bir gösteriye dönüşebilmesi için tüm parti örgütü kendi seçim bölgesinde, her fırsatta 'protesto alkışı' başlatmalı ve halkın da alkışa katılımını teşvik etmelidir. Protesto alkışı başlatmanın yeri ve zamanı yoktur. Stadyumda, meydanda, otobüste, evde, sinemada, sokakta, restoranda, kafede, durakta, parkta, mağazada, alışveriş merkezinde, spor salonunda, tren garında, otobüs terminalinde, iskelede, havaalanında, uçakta, benzincide, trende, pazar yerinde akla gelebilecek her yer ve durumda, küçük büyük her ölçekte insan kitlesiyle 'protesto alkışı' başlatılmalı ve katılım teşvik edilmelidir."
Protesto alkışının cami başta olmak üzere ibadethaneler, hastaneler, mezarlıklar, cenaze törenleri, ilk ve orta öğrenim okullarında asla yapılmaması vurgulanırken, alkışın yaklaşık 120 saniye sürmesi gerektiği kaydedildi.
Protesto alkışı sırasında, asla slogan atılmaması, şarkı ve marş söylenmemesi, hakaret, küfür içeren ifadelere izin verilmemesi de aktarıldı.
İlkelerde, yapılan her mitingde mutlaka "protesto alkışı"na yer verilmesi gerektiği ayrıca, kendi bölgelerindeki, tanınmış ve saygın ünlülerin, şarkıcı, oyuncu, sporcu, yazar, gazeteci ve bölgenin ileri gelenlerinin alkışa katılmalarının sağlanması da istendi.
CHP'nin seçim kampanyasının ikinci aşamasında ülkenin sorunları ile ilgili, sağlam, tutarlı, gerçekçi çözüm vaatlerini milletle paylaşacağı, bu çözümlerin ise ana başlıklar halinde yeterince açıklamalı olarak "Seçim Bildirgesi"nde yer aldığı bildirildi.
Chp'li Adaylara '20 Dakika' Önerisi
CHP, "güçlü bir seçim kampanyası geçirmesini sağlayacak yol haritası" olarak tanımladığı "Seçim 2015 Parti İletişim İlkeleri"ni belirledi.