CHP'li Belediyenin Çöp İhalesinde 'Kötü Koku' İddiası

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Erdem Armen, Başkan Mustafa Akaydın’ın ocak ayında onayladığı katı atık ihalesinde rekabet koşullarına uyulmadığını iddia etti.

Armen, Akaydın’ın Kızıllı köyüne yapılacak katı atık bertaraf tesisi için belediyeye yıllık bir milyon 750 bin lira kira ödemeyi teklif eden ihaleyi iptal ettiğini, ardından yıllık 150 bin lira kira öngören ihaleyi kabul ettiğini ileri sürdü. Belediyenin bir milyon 600 bin lira zarara uğratıldığını savunan Armen, CHP’li meclis üyeleri olarak uyardıkları ve muhalefet şerhi koydukları Akaydın’ın kendilerini dinlemediğini söyledi.

Armen, ihaleden önce kazanacak firmanın ismini bile kağıda yazıp herkese gösterdiğini iddia etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın geçen hafta sonu CHP Kemer ilçe kongresinde fitilini ateşlediği tartışmalar dinmiyor. CHP’liler arasında kavgaya dönüşen tartışmalara son olarak Büyükşehir Belediyesi’nin meclis üyeleri de katıldı.

7 CHP’li meclis üyesi iki ilçe başkanıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

CHP’li meclis üyeleri Erdem Armen, Remzi Sadi, Hasan Gürsel Karabayır, Edip Kemal Bahadır, Mustafa Karaman, Hüseyin Kazancı, Deniz Fırat Budak, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Şefik Dirgen ve Muratpaşa İlçe Başkanı Ercan Erkan ile birlikte il binasında kameraların karşısına geçti. Akaydın’ın kendileriyle ilgili suçlamalara cevap veren meclis üyeleri gazetecilerin sorularını da cevapladı. Meclis üyeleri bir soru üzerine Mustafa Akaydın ile aralarındaki kırılma noktasının ‘hukuksuz’ talepler olduğu görüşünde birleşti. Grup adına konuşan Erdem Armen, alınan belediye kararlarının birçoğunun mahkeme kararlarıyla geri döndüğünü hatırlatarak, “Niye döndü? Demek ki hukuksal alt yapıları karar almaya uygun değildi. Belediyelerin mahkemeden dönen karar alan kurum olmaması lazım. Bizim itiraz ettiğimiz konular mahkemeden dönmeyecek kararlar alınması.” diye konuştu.

Remzi Sadi ise “Hukukun içinde kalmak kaydıyla getirilen her öneriye CHP grubunun her üyesi tam desteğini vermiştir. Gelen öneriler içinde hukukun dışına taşındığı kaygısını gören arkadaşlar bunu dile getirdiklerinde, karşı tarafın talebiyle sizinki tartışma noktasına gelir. Sanırım kırılma bu ve benzeri konularda çıktı.” ifadelerini kullandı.

"İHALEYİ ALACAK FİRMAYI KAĞIDA YAZMIŞ"

Erdem Armen, Akaydın ile aralarında uyuşmazlık yaşanan konulardan birinin katı atık ihalesi olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nde iki kez yapılan ihalenin ilkine iki firma katıldığını, bu firmalardan biri bir milyon 750 bin lira, diğerinin bir milyon 720 bin lira yıllık kira teklif ettiğini anlatan Armen, “Bu ihale sonrasında 15 gün kadar beklendi. Büyükşehir Belediye Başkanımız yasal sürenin sonunda bu ihaleyi ‘rekabet koşulları oluşmamıştır’ diye onaylamadı.” dedi.

Kendisinin de encümen üyesi olarak katıldığı ikinci ihale öncesinde önündeki kağıda bir isim yazdığını, daire içine aldığı yazıyı diğer encümen üyeleri ile belediye bürokratlarına da gösterdiğini anlatan Armen, “İçeriye 5 firma girdi. Üçü teklif hazırlamamıştı, ikisinin teklifi vardı. Firmalardan birinin teklifini uygun gördüler. Diğerinin evraklarının eksik olduğunu söylediler. Uygun görülen firma daha önceki ihalede bir milyon 720 bin TL’lik ikinci teklifi veren firmaydı. Evrakları eksik olduğu için uygun görülmeyen firma daha önceki ihaleyi kazanmış ama rekabet koşulları oluşmadğı için verilmeyen firmaydı. Zarflar açıldı, 150 bin TL teklif var. ‘Bu olmaz’ dendi. Artırmayla 160 bin TL'ye çıktı. İhale 160 bin lirada kaldı. İhalenin kimde kaldığına baktık, benim kağıda yazdığım isimdi.” İhaleyi onaylamamasını istedikleri Akaydın üzerinde etkili olamayınca kendisinin, Gürsel Karabayır’ın ve Hüseyin Kazancı’nın encümen kararına şerh koyduklarını belirten Armen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllık süreyle verilen bir ihale. Kabaca 40-45 milyon liralık yatırım öngörülüyor. Bundan ötürü belediye yıllık kira bedeli koymuş şartnamesine. Daha önce bir milyon 750 bin liraya kadar çıktı, bunda 150 bin lira kira bedeli öngörülmüş. Yatırımda önemli bir değişiklik olmadı. Bir tek değişiklik var, bir önceki ihaleye göre, denmiş ki belediye ciro bedeli üzerinden yüzde 1 pay alacak. Bütün değişiklik bu. Bu da aradaki farkı kapatan bir değişiklik değil.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile