CHP'li Çakır, darbe mağduru askerler için hazırladığı teklifi sunacak

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, üçlü kararname ve YAŞ yoluyla resen emekli edilen darbe mağduru askerlerin mağduriyetlerinin beraberce giderilmes

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, üçlü kararname ve YAŞ yoluyla resen emekli edilen darbe mağduru askerlerin mağduriyetlerinin beraberce giderilmesi için hazırladığı kanun teklifini hafta başında Meclis Başkanlığı'na sunacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da desteğini aldığını belirten Çakır, "Bu AK Parti için bir samimiyet testi." dedi.

Adaleti Savunanlar Derneği tarafından düzenlenen Darbelerin Asker Mağdurları Paneli, Ankara Barosu Konferans salonunda yapıldı. Panele, darbe mağdurları, CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, BDP Milletvekili Akın Birdal da katıldı.

Panelin açılışında konuşan Dernek Başkanı Nevzat Tarhan, 4 bin 352 kişinin 27 Mayıs mağduru olduğunu söyledi. Tarhan, "1971 ile 2010 arasında 3 bin 257 mağdur var." dedi. Tarhan, yasalarda olmayan tanımlamalarla kişilerin mağdur edildiğini söyledi. Genelkurmay'ın merkezi kadrolarının yüzde 60'ının güvenlikten sorumlu olduğuna dikkat çeken Tarhan, "Genelkurmay'ın iç güvenliğe bu kadar kadro ayırması olağan bir durum değil. En azından çağdaş devletlerde olan bir durum değil. Bunun sorgulanması gerekir." diye konuştu.

CHP Milletvekili Rasim Çakır, panelde yaşadıklarını anlattı. 12 Eylül sonrasında ağır işkencelere maruz kaldığını anlatan Çakır, şöyle devam etti: "Sıkıyönetim mahkemesinde 8 ila 24 yıl arasında hapis cezası istedi savcı. Ama ilk mahkemede beraat ettim. Ben hayatımda, trafik cezaları hariç hiç suç işlemedim."

"AYAKKABACI ÇOCUĞU İSE 'ATIN GİTSİN', FABRİKATÖR ÇOCUĞU İSE 'KAZANABİLİRİZ BELKİ"

Mağduriyetini yargı yoluyla da telafi edemediğini kaydeden Çakır, yaşadıklarını zorlu ve incitici bir süreç olarak nitelendirdi. Ordudan ayrılmasının ardından iş bulamadığı için pazarda baba mesleği olan ayakkabı alıp satmaya başladığını aktaran Çakır şöyle devam etti: "Bir gün milletvekili olduktan sonra parlamentoda bir general arkadaşım, bizim silahlı kuvvetlerden resen emekli edildiğimiz günlerde, Kenan Evren'in odasında hukuk müşaviriymiş. O süreci yaşayan bir insan. Tanıştık, o sürecin nasıl yaşandığını anlattı... Kenan Evren odasında oturuyor... 'Rasim Çakır...' (Babası ne iş yapıyor?) 'Ayakkabı tamircisi.' (Atın gitsin...) 'Ahmet...' (Babası ne iş yapıyor?) 'Fabrikatör.' (Ya biz bunu kazanabiliriz belki de, bu bir dursun bakalım.) Aynen böyle bir düşünce ve değerlendirmeyle bir tasnife tutulmuşuz. Sonradan bunları duymak daha da bir insana acı veriyor."

"KANUN TEKLİFİ İÇİN KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN DESTEĞİNİ ALDIM"

Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının, mağdurlara hiçbir hak getirmediğini söyleyen Çakır, "Bu mağduriyeti gidermenin tek bir yolu var. O da Meclis'ten bir kanun teklifinin geçirilmesi. Hazırlanmış bir kanun teklifi var. Benim de bir hazırlığım var. 2 maddelik bir kanun teklifi. Parlamentonun 15 dakikasını alır. Şu an vergi affı ile ilgili kanun bir torba konumuna dönüştü. Plan Bütçe'de alt komisyonda. Yani Pazartesi günü verilirse, 2 maddelik bir kanun teklifi, bu torba kanun içine girebilir." diye konuştu.

YAŞ kararıyla atılanlar ile üçlü kararname ile resen emekli edilenlerin aynı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Çakır, "Ama ahlaki olayların bu kategoriye girmesi, bence doğru değil. Bu çerçevede benim bir çalışmam var. Bu çalışmamı grup başkan vekillerine götürdüm. Onayını aldım. Dün de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na gittim. Hazırlamış olduğum kanun teklifini kendisi ile paylaştım. Hem üçlü kararname hem de şura yoluyla resen emekli edilenlerin mağduriyetlerinin beraberce giderilmesinde bir sakınca olmadığı noktasında desteğini aldım." dedi.

Pazartesi veya Salı günü kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na vereceğini söyleyen Çakır, "Bu kanun teklifi, Rasim Çakır'ın teklifi değil, CHP'nin teklifi haline dönüştü. Çünkü grup başkan vekillerinin ve genel başkanın desteğini aldım." şeklinde konuştu.

Gelinen noktanın çok önemli olduğunu ifade eden Çakır, "Biraz gayret edilirse, sayın Başbakan'a doğru anlatılırsa, torba kanun içinde bu kanun ocak ayında görüşülür ve torba kanun ile birlikte çıkar." dedi.

Bunun AK Parti için de bir anlamda samimiyet testi olduğunu savunan Aktar, "Buna şu veya bu gerekçe ile yanaşılmaz veya destek verilmezse, o zaman olay şudur: Anayasa değişikliğine, darbe karşıtlığı söylemleri tamamen, takiyedir." şeklinde konuştu.

"MAĞDURİYETLER UYUM YASASI İLE GİDERİLECEK"

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ise kanunların üzerinde iyice düşünülerek hazırlanması gerektiğine işaret etti. Anayasa değişikliklerine CHP ve BDP'nin destek vermediğini hatırlatan Erdöl, bu konuda uyum yasaları çerçevesinde kapsamlı bir düzenlemenin mutlaka hayata geçirileceğini vurguladı. Uzun yıllar GATA'da görev yaptığını hatırlatan Erdöl, bu dönem içerisinde eşinin başörtülü olması ve namaz kılmasından ötürü hakkında bir çok defa araştırma yapıldığını aktardı.

"TÜRKİYE HARP OKULU MEZUNU SEYYAR KÖFTECİLER İLE TANIŞTI"

Panalistlerden 12 Eylül mağduru Eylül Der Kurucu Başkanı Rahmi Yıldırım, darbelerin Türk siyaset hayatının köklü bir pratiği olduğunu söyledi. Ordudan ihraçların ardından yaşanan trajedileri de anlatan Yıldırım, "Türkiye harp okulu mezunu seyyar köfteciler, çaycılar bulaşıkçılar ile tanıştı. Çorapçılar, ayakkabıcılar vardı. Biz bunlara layık değildik, demek için söylemiyorum. Şüphesiz, bunlar da onurlu bir meslektir. Ama bu meslekleri yapmak için, 7 yılı aşkın süredir itina ile harp okullarında, askeri okullarda eğitilmek gerekmez." şeklinde konuştu. Yıldırım, 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşen zorbaca darbelerden dolayı halktan özür dilenmesi gerektiğini' belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile