CHP'li Hamzaçebi: Başörtüsü temel hak, iktidar olunca bu sorunu çözeceğiz

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başörtüsünü temel hak ve özgürlükleri çerçevesindeki gördüklerini, iktidarları döneminde bu sorunu çözeceklerini

  CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi , başörtüsünü temel hak ve özgürlükleri çerçevesindeki gördüklerini , iktidarları döneminde bu sorunu çözeceklerini iddia etti . Hamzaçebi , hükümetin yaklaşık 2 yıl önce üniversitelerde başörtüsü serbestisi getiren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi ' ne götürme gerekçelerinin ise Türkiye ' nin sorunlarının çözümü konusunda AK Parti hükümetine güvenmemeleri olduğunu söyledi .

Hamzaçebi , partisinin Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında , partilerine çok büyük bir teveccüh olduğunu , yüzde 40 ' la iktidarı hedeflediklerini söyledi . Tek başına iktidar olmayı daha önce bu kadar güçlü ifade etmediklerini anlatan Hamzaçebi , ilk seçimlerde bunu başaracaklarını savundu .

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hamzaçebi , başörtüsü sorununun çözümüne ilişkin önerilerinin ne olduğu sorusu üzerine , " Bu konular 1980 öncesi Türkiye ' de ayrışmanın olmadığı alanlardı . 1970 ' lı yıllarda üniversitede okurken sınıfımızda türbanlı bir arkadaşımız vardı . Türkiye ' nin gündeminde böyle bir sorun yoktu . Bu sorun Türkiye ' nin gündemine 1980 sonrası , özellikle bazı siyasi hükümetler , siyasetçiler tarafından getirildi . Bu kıyafet meselesi politize edildi . " ifadelerini kullandı .

Türban , başörtüsü gibi konulara vatandaşların özgürlüğü çerçevesinde baktıklarını kaydeden Hamzaçebi , şöyle devam etti : " Bunları insanımızın özgürlük anlayışı içerisinde istediği gibi takabileceğini düşünürüz . Yaklaşımımız budur . Biz özgürlük çerçevesinde olayı ele alırız ama iktidar partisi bunu başka bir anlayışla , siyaset yapmanın aracı olarak algılıyor . Bu siyaset yapılacak bir alan değildir . Özgürlük anlayışı içerisinde CHP iktidarında çözülecek olan bir konudur . "

Hamzaçebi , böyle baktıkları bir konuda , yaklaşık 2 yıl önce hükümetin yaptığı üniversitelerde başörtüsü serbestisi getiren düzenlemeyi neden Anayasa Mahkemesi ' ne götürdükleri sorusu üzerini ise Türkiye ' nin sorunlarının çözümü konusunda AK Parti hükümetine güvenlerinin olmadığını ifade etti . Hükümetin son Anaya değişikliğinde olduğu gibi türban konusunda da yapmış olduğu Anayasa değişikliğini toplumu uzlaşmaya götürmeden teşebbüs ettiğini ileri sürün Hamzaçebi , " Kavga yaratmaya yönelik bir anayasa değişikliğiydi . Hükümet orada samimi değildi . Hatta onun Anayasa Mahkemesi ' nden döneceğini bile bile bunu yapmıştır . Biz bunları barış ortamı içerisinde , siyaset konusu olmaktan çıkararak , insanımızın temel hak ve özgürlükleri çerçevesindeki sorun olarak görüp o çerçevede çözeceğiz . " dedi .

Hamzaçebi , Sümela Manastırı ' nın yılda bir gün ibadete açılmasına karşı olmadığını söyledi . Hamzaçebi , " Bunu olabilir olarak görüyorum . Şu nedenle ; bir kere biz kendi kültürümüze , dinimize güveneceğiz . Yani buna karşı çıkmak , sanki onlar gelecek bizi dinimizden uzaklaştıracaklar gibi . Kendimize güvenelim . Türk toplumu güçlüdür , manevi bağları güçlüdür , dini duyguları son derece kuvvetlidir . " dedi .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile