Chp‘li Hamzaçebi Ve Korutürk‘ün Basın Toplantısı(1)

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayın Başbakan ve hükümetin profesyonel birlikler ve polis arasında nasıl bir tercih yaptığını ve nasıl bir görev bölüşümü düşündüğünü bilmiyoruz. Dolayısıyla hükümetin bu konuda görüşünün netliğe kavuşması gerekir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi,

Sayın Başbakan ve hükümetin profesyonel birlikler ve polis arasında nasıl bir tercih yaptığını ve nasıl bir görev bölüşümü düşündüğünü bilmiyoruz. Dolayısıyla hükümetin bu konuda görüşünün netliğe kavuşması gerekir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, parti genel merkezinde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın iç güvenliğin polise devredilmesiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Hamzaçebi, demokrasilerde iç güvenliği sivil güçler yani polisin sağladığını belirterek, "Sayın Başbakanın bu yöndeki açıklamasını doğru bir yaklaşım olarak görüyorum. Ancak, demokrasilerde polis daima ölçülü güç kullanır; aşırı güç kullanmaz.

Bizdeki problem güvenlik güçlerinin olaylar karşısında aşırı güç kullanmasıdır. Hopa‘da bunu gördük" dedi.

Hamzaçebi, Silahlı Kuvvetler‘in ulusal savunmayla ilgili olması gerektiğini, iç güvenliğin silahlı kuvvetlerin görevi olmaması gerektiğini ifade etti. Bu açıklamasının ‘terörle mücadelede askerin kullanılmaması gerektiği‘ anlamına mı geldiğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, terörle mücadelede profesyonel ordunun kullanılması gerektiğini söyledi.

Hamzaçebi, Haziran ayında Meclis kapanmadan önce Türkiye‘nin terörle mücadelesinde artık 50 bin kişilik profesyonel birliklerin görev alacağı yönünde bir yasa çıktığını hatırlattı. Hamzaçebi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin‘in ‘Polisin iç güvenlik kadar terörle mücadelenin bütününde polisin kullanılabileceği‘ yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti: "Sayın Başbakanın şunu açıklığa kavuşturması gerekir. TBMM kapanmadan önce terörle mücadelede profesyonel ordunun görev alması

amacıyla hazırladığı tasarıyı yasalaştı. 50 bin kişilik profesyonel ordu terörle mücadelede yer alacak. Şimdi bunları bırakıp terörle mücadelede polis görev alacak demek önceki politikayla çelişen bir tutum oluyor. Öncelikle Başbakanı ve hükümeti netliğe davet ediyorum. Benim görüşüm, terörle mücadelede profesyonel birlikler görev almasıdır."

Silahlı kuvvetlerin terörle mücadele etmemesi yönünde bir açıklama yapmadığını belirten Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Silahlı Kuvvetlerin görevi ulusal savunmadır. Terör de ulusal savunmaya karşı bir tehdittir. Dolayısıyla silahlı kuvvetlerin terörle mücadelesi ulusal savunma bağlamında bir mücadeledir. O çatışmanın Türkiye sınırları içinde olması, savunmanın ulusal olmaması anlamını taşımaz."

Hamzaçebi, konusunda uzmanlaşacak birlikten terörle mücadelede avantaj oluşturacağını da vurgulayarak, "Sayın Başbakan ve hükümetin profesyonel birlikler ve polis arasında nasıl bir tercih yaptığını ve nasıl bir görev bölüşümü düşündüğünü bilmiyoruz. Dolayısıyla hükümetin bu konuda görüşünün netliğe kavuşması gerekir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile