Mahalle sakinleri, yıllardır ezan sesine hasret kaldıklarını, kendi imkânlarıyla yaptıkları mescitle hasret gidermeye başladıkları anda İmar Kanunu'na aykırı bulunarak mühürlenmesiyle şoke olduklarını dile getirdi. Vatandaşlar, "Belediye Başkanımız Muhammet Tokat, seçim öncesi bize, üzerine basa basa mahallemizde ezan sesi duyacağımız konusunda söz verdi. Biz de samimiyetine inanarak oylarımızla destekledik. Şimdi karşılaştığımız manzarayla üzüntümüz çok büyük." dedi.
Başkan Tokat ise kaçak yapıldığını tespit ettikleri mescidi mühürlediklerini belirterek, yaptıran Milas İlçe Müftülüğü hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Söz konusu mescidin ibadet için uygun şartları taşımadığını da ileri süren Tokat, ''Belediye görevlilerimiz gerekli işlemleri yaptı. İnşaat işçileri, müftülüğe bağlı çalıştıklarını beyan etti. Biz de ne olduğu belirsiz ve şehircilik açısından da uygun olmayan yeri mühürledik. Buna rağmen birkaç gün içinde müftülük tarafından imam görevlendirildiği ve insanlara ibadet ettirildiği durumla karşılaştık ve Milas Kaymakamlığı'na bildirdik.'' şeklinde konuştu.
Tokat, seçim taahhütleri arasında Cumhuriyet Mahallesi'ne cami yapılması olduğunu belirterek, "Benden önceki dönemde, 2008 yılında alınmış bir belediye meclisi kararı var, burasının ibadethane olarak ayrılması için. Ben göreve başladıktan sonra gereği için Tapu Müdürlüğü'ne gönderdim ancak imar planında yeşil alan olarak görüldüğü için tapuda cins değişikliği işlemi yapılmıyor. Burasının yeşil alandan çıkarılması, yerine aynı bölgede ve aynı miktarda yeşil alan gösterilmesi gerekiyor. Meclis kararında böyle bir imar planı değişikliği yok. Önce bunların yapılması gerekiyor. Cumhuriyet Mahallesi'ne cami için yine en iyi yerin burası olduğunu kararlaştırdık ancak gereken yeşil alan ihdasını, revizyon imar planı çalışmaları içinde yapmamız gerekiyor. İş zaman alacak." dedi.
Milas İlçe Müftüsü Mehmet Ali Değirmenci ise Cumhuriyet Mahallesi'nde bürokratik engeller yüzünden yıllardır cami yaptıramadıklarını kaydetti. Değirmenci, bir önceki belediye yönetimi döneminde söz konusu yerin meclis kararıyla cami yapılması için kendilerine tahsis edildiğini vurgulayarak, "Herhangi bir çalışma olmayınca, mahalle sakinleri kendi imkanlarıyla mescit yaptı. Din görevlilerini de kendileri bulmuş. Ben bizzat gittim gördüm. Şu anda mescitte ibadet devam ediyor. Herhalde güzel bir cami yapılana kadar iş görecek. Belediyenin mührü bozulmamış. İbadetin devam etmesi, mühür bozulmadığı sürece suç teşkil etmez.'' diye konuştu.