CHP'li Okay: Demokratik işleyişi yok etmeye izin vermeyen bir anlayışı yerleştirmeyi öneriyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yapılması öngörülen değişikliğin içeriğini açıkladı. Okay, salt '

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yapılması öngörülen değişikliğin içeriğini açıkladı. Okay, salt 'Cumhuriyeti korumak ve kollamak' ibaresi yerine, demokratik işleyişi yok etmeye izin vermeyen bir anlayışı iç hizmet kanunu içine yerleştirmeyi önerdiklerini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Söz konusu maddeye, 'gerek 1960 darbesinde, gerek 12 Mart 1971 muhtırasında, gerekse 12 Eylül 1980 darbesinde ve nihayetinde 27 Nisan 2007 Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt e- muhtırasına' atıfta bulunulduğunu dile getiren Okay, "Bu çerçevede CHP olarak, iç hizmet kanununun 35. maddesindeki değişiklik çalışması tamamlanmış ve TBMM Başkanlığına CHP tarafından verilecektir. CHP tarafından verilecek olan Kanun yani değişik halini de sizlerle paylaşacağım: 'Silahlı kuvvetlerin vazifesi Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini, parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasaya bağlı olarak korumaktır.' Bu CHP'nin önerisi olarak sunulacaktır. Tartışılabilir." diye konuştu.

Önemli olanın, darbelerin gerekçesi olan bu maddenin iç hizmet kanunundan ayıklanması olduğunu belirten Okay, "Böylece, salt 'Cumhuriyeti korumak ve kollamak ibaresi' yerine, Cumhuriyeti parlamenter, demokratik sisteminin işlerliği çerçevesinde, yani demokratik işleyişi yok etmeye izin vermeyen bir anlayışı, iç hizmet kanunu içine yerleştirmeyi öneriyoruz." dedi.

3 maddelik bir değişiklik olacağını kaydeden Okay, parlamentonun olağanüstü toplantıya çağrılması halinde bu konudaki değişikliğin en kısa süre içerisinde gerçekleşmiş olacağını söyledi. Okay, "Hiç kimse de darbe edebiyatı üzerinden siyaset yapamaz. Darbeciyi, kendi siyasi malzemesi olmaktan kurtarır ve Türkiye'de daha ileri demokrasi ve özgürlüğün önü açılmış olur." şeklinde konuştu.

Teklifin, parlamentoya ne zaman verileceği ile ilgili bir soru üzerine Okay, gerekçenin yazılacağını kaydetti. Okay, şöyle devam etti: "Hatta bugün bunu dinleyen bir başka siyasetçi de yarın bunu teklif olarak verebilir. Çünkü biz şeffaf bir partiyiz. Zannediyorum, yarın ya da en geç Perşembe günü verilir. Ama doğru olan, bunun bir hükümet tasarısı olarak getirilmesidir. Ancak anlaşılan o ki AKP sadece söylemde kalıp, icraatta bulunmadığı görülünce, CHP hele bir teklifini versin, dedikleri için biz bu teklifimizi yarın ya da öbürsü gün TBMM Başkanlığına sunmuş oluruz."

Darbenin, bizatihi fiili bir durum olduğunu dile getiren Okay, "Yasadan darbe ile ilgili bölümlerin ayıklanması değil, kafalarda darbeci zihniyetin ayıklanması önemlidir." ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile