CHP’li Öztrak: El Parasıyla Büyümüşüz

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında büyümede dünya ikinci olan Türkiye'nin, aynı zamanda dünyada en yüksek cari açık veren ikinci ülke olduğunu belirterek, ''Demek ki el parasıyla büyümüşüz." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Öztrak, büyümenin cari açığa dayandığı eleştirisini yaparak şunları söyledi: "Türkiye 2011'de yüzde 8,5 büyüdü. Ancak bunu 77 milyar dolar cari açık vererek yaptı. Geçtiğimiz yıl hem büyümede hem de cari açıkta dünya ikincisi olduk. İktidar birinciyi söylüyor ama cari açıktaki rekorunu telaffuz bile edemiyor. Çünkü dünyada ikinci en yüksek cari açıkla yani el parasına muhtaç olarak bunu gerçekleştiren bir ekonomiye büyüdü denmez şişti denir.


Oysa Başbakanın bizimle mukayese ettiği Çin yüzde 8,9 büyürken 201 milyar dolar cari fazla verdi. Çin, dünyanın en hızlı büyüyen ve en fazla cari fazla veren ekonomisi. Türkiye ise dünyanın en fazla cari açık veren ikinci ekonomisi. Bu AK Parti iktidarında hep böyle oldu. Sonuçta yabancıların Türkiye'deki varlıkları ve Türkiye'den alacaklarının toplamıyla, bizim yabancı ülkelerdeki varlıklarımız ve onlardan alacaklarımızın toplamı arasındaki fark AK Parti döneminde 85,5 milyar dolardan 356 milyar dolara çıktı. Borçlanarak büyüyen Türkiye ülkesindeki malı mülkü satarken yabancılar da aldı." Akaryakıt zamları konusuna da değinen Öztrak, şöyle konuştu: "Dünyanın en pahalı akaryakıtını tüketmemizin, doğalgaza ve elektriğe yapılan zamların nedeni, enerji bakanının söylediği gibi ne Arap baharı ne de İsrail-İran gerginliğidir.

Zamların nedeni AK Parti'nin beceriksizliğidir. Petrolün fiyatı artıyorsa tüm dünyada artmaktadır. Türkiye'de mart ayı itibarıyla benzinin litresi 2 euro iken iç savaşın eşiğindeki komşumuz Suriye'de 0,85 euro, Gürcistan'da 1 euro, Ermenistan'da 0,96 euro, Bulgaristan'da 1,31 euro ve ekonomisi fiilen iflas eden Yunanistan'da 1,74 eurodur. Arap baharı tek bizi mi etkilemektedir? Dünyanın en pahalı benzinini kullanmamızın nedeni; Hükümetin, benzin pompalarını vergi dairesi ve bu pompaların başındaki vatandaşlarımızı vergi memuru gibi kullanmasıdır. Türkiye, 28 Avrupa ekonomisi içinde benzinde litre başına en fazla vergi alan birinci, motorinde isi üçüncü ekonomidir. Vatandaşın benzine ödediği her 100 liranın 60 lirası devlete vergi olarak giderken, motorinde ise her 100 liranın 51 lirası devlete vergi olarak gitmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile