Chp’li Seçer, Caretta Caretta Ölümlerini Meclis’e Taşıdı
CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, İçel’in Tarsus ilçesine bağlı Karabucak Ormanı ve Kazanlı sahilinin farklı noktalarında 12 deniz kaplumbağasının (caretta caretta) ölü olarak bulunmasını TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Seçer, sahile vuran 12 ölü deniz kaplumbağasıyla ilgili olarak, TBMM Başkanlığına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde, söz konusu ‘caretta caretta’ların balıkçı ağlarına takılmaları ya da darbe yeme sonucu öldüğü iddialarının doğru olup olmadığını soran Seçer, Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede, Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde düzenli olarak yuva yapan chelonia mydas ve caretta caretta’nın "Tehlike Altındaki Türler" olarak tanımlandığını kaydetti.
Türkiye’nin, Avrupa Doğal Hayatı ve Doğal Ortamların Korunmasına ilişkin "Bern Sözleşmesi"ni 1984 yılında imzaladığını anımsatan Seçer, Türkiye’nin bu sözleşme yükümlülüğü gereğince aralarında deniz kaplumbağalarının da bulunduğu fauna popülasyonlarını korumak için özel bir çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Buna rağmen deniz kaplumbağalarının ölüm olaylarının yaşandığına dikkat çeken Seçer, son olarak Tarsus ilçesine bağlı Karabucak Ormanı ve Kazanlı sahilinin farklı noktalarında geçtiğimiz günlerde ölü deniz kaplumbağaları görüldüğünü ifade etti.
Vatandaşların, yetkililere bildirmesi sonucunda olay yerine gelen Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekiplerinin, 12 deniz kaplumbağasının balıkçı ağlarına takılarak öldüğünü açıkladıklarını aktaran Seçer, Bakan Eroğlu’na, “Sözü edilen olaya ilişkin olarak bakanlığınızın ya da diğer bakanlıkların yapmış olduğu inceleme/araştırmanın sonucu ne olmuştur?” diye sordu. Bakan Eroğlu’ndan, deniz kaplumbağalarının balıkçıların uzun metrajlı ve gece denize bıraktıkları “paragadi” adı verilen ve üzerinde 400-600 arasında iğne olan veya trol ve benzeri ağlara takılmaları sonucunda nefessiz kalmaları veya darbe yeme sonucunda öldüğü iddialarının doğru olup olmadığını da soran Seçer, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
“Son bir yıl içinde Türkiye’de bu veya benzer şekilde kaç deniz kaplumbağası ölüm vakası tespit edilmiştir? Olaylarla ilgili kaç kişi hakkında hangi işlem yapılmıştır? Özellikle kaplumbağaların yumurtlama döneminde, genelde Türkiye’deki önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanları ve faaliyet gösterilen kumsallarda özelde ise İçel’de yaşanan, doğal hayat ve çevreye olumsuz etki yaratan bu ve benzeri olayları önlemeye yönelik olarak bakanlığınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir? Uluslararası ve ulusal sözleşmelerle koruma altına alınan caretta caretta ve diğer türlerdeki deniz kaplumbağalarının korunması ve rehabilitasyonu konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?”
Seçer, soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada ise geçtiğimiz günlerde de İçel’de balık ölümleri yaşandığını anımsatarak, “Türkiye, uluslararası yükümlülüklerine, imzaladığı sözleşmelere rağmen doğayı, deniz kaplumbağalarını ve diğer deniz canlılarını maalesef yeterince koruyamıyor. Caretta carettalar ülkemizde doğal hayatın ve çevrenin simgesi durumunda. Bir an önce çevre felaketlerinin son bulmasını, yetkililerin zaman kaybetmeden gerekli önlemleri almasını istiyorum. Geçim kaynağını denizden sağlayan balıkçıların da bu konuda daha hassas davranmasını bekliyorum” dedi.