Chp’li Seçer, Tarsus’taki Afeti Meclis’e Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus ilçesinde Mart ayının son günlerinde etkili olan şiddetli soğuk rüzgarın, karpuz başta olmak üzere sera ürünlerine çok büyük zarar verdiğini belirterek, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini istedi.


CHP’li Seçer, şiddetli soğuk rüzgarın vurduğu Tarsus ve çevresindeki üreticilerin mağduriyetini ve zararlarının karşılanmasında yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Seçer, Tarsus’ta 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde soğuk esen şiddetli rüzgarın fırtınaya dönüşmesi nedeniyle Türkiye'nin en erken yetişen turfanda ürünü karpuz fideleri başta olmak üzere kabak, fasulye ve diğer alçak örtü altındaki birçok tarımsal ürünün çok büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Önergede, Tarsus’a bağlı Atalar, Özel Bahşiş ve Yeşiltepe beldeleri ile Aliağa, Egemen ve Kulak köylerinde çok etkili olan fırtınanın, sadece bu bölge ile sınırlı kalmadığını ve yaklaşık 70-80 bin dekar alana yayıldığını belirten Seçer, “Ürünlerini sigortalatan üreticiler, Meteoroloji’nin o günlerde ‘fırtınanın’ etkili olduğunu belirtmesine karşın, eksperlerin olayı kayıtlara ‘don’ olarak geçirdiğini ve ürünleri don vurmasının nedenini de çiftçilerin seraların üzerini açmalarından kaynaklı olduğunu söylediklerini, bu kapsamda da zararlarını karşılamaya yanaşmadıklarını belirtmişlerdir” dedi.

Önergesinde bölgede yaşanan afet nedeniyle zarar gören çiftçi sayısı ve zarar gören ürünlere ve alanlara ait bilgilerin neler olduğunun açıklanmasını isteyen Seçer, Bakan Eker’e “Afetle ilgili olarak bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Afetin etkili olduğu alanlarda hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise tespit sonuçları nelerdir? Bölgedeki üreticilerin şikayetleri de dikkate alınarak yeniden hasar tespitinin yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?” diye sordu.

Yaşanan mağduriyetin büyüklüğü ortada iken bölgenin neden afet kapsamına alınmadığını da öğrenmek isteyen Seçer, bu yönde hükümetin bir çalışmasının olup olmadığının açıklanmasını talep etti. TARSİM’in hasar tespitinde dikkate aldığı konuların neler olduğunu soran Seçer, şu soruların da yanıtını istedi:
“Hasar tespit çalışmasına TARSİM'den gelen keşif ekiplerinin sadece kendi menfaatlerine göre rapor çıkarttıkları iddiası doğru mudur? Son bir yıl içinde özelde İçel, genelde Türkiye'de ‘yanlış’, ‘hileli’, ‘geçersiz’ rapor tutulduğu iddiasıyla hasar tespit raporlarına yönelik itiraz var mıdır? Var ise bu itirazların sayısı ve sonuçları ne olmuştur? Afet nedeniyle mağdur olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası, sulama elektrik borçlarının ertelenmesi yönünde hükümetinizin bir çalışması var mıdır/olacak mıdır? Türkiye, önergenin verildiği tarihten yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde karpuz ithalatı gerçekleştirmiş midir? Yapmış ise hangi ülkeden yapmış, ithalatın miktar ve parasal karşılığı nedir?”

“ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”
Seçer, soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada da ürünlerini sigortalatan pek çok üreticinin, yaşanan olayı eksperlerin kayıtlara "don" olarak geçirmek istediğinden yakındığını ifade etti.

Seçer, "Eksperlerin ürünleri don vurmasının nedenini çiftçilerin seraların üzerini açmalarından kaynaklandığını, bu nedenle zararları karşılamaya yanaşmadıkları zarar gören üreticilerimiz tarafından dile getiriliyor. Üreticilerimiz, afetlerden korunmak için ürünlerini sigortalatıyorlar. Ancak sorunları hala devam ediyor, mağduriyetleri giderilemiyor. Zaten borçla yaşayan üreticilerimiz mahsulünü de kaybetti. Bir yıldır biriken borcunu nasıl ödeyecek? Devletin bu üreticilerimize mutlaka sahip çıkması gerekiyor. Çiftçimizin mağduriyeti zaman yitirilmeden giderilmelidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile