CHP'li Tanrikulu, Hazirladigi 'Temmuz Ayi Insan Haklari Ihlalleri Raporunu' Paylasti

CHP Istanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, tespitine göre, temmuzda 211 yasam hakki ihlali oldugunu savundu.

Tanrikulu, Meclis'te düzenledigi toplantida, hazirladigi "Temmuz ayi insan haklari ihlalleri raporunu" basin mensuplariyla paylasti.

"Bizim tespitlerimize göre; yasam hakki konusunda temmuzda 211 yasam hakki ihlali olmus." diyen Tanrikulu, AK Parti'nin, iktidara geldiginde "iskenceye sifir tolerans" sözünü ana amaç edindigini ancak 20 yil sonra "iskenceye sonsuz tolerans" noktasina gelindigini iddia etti.

Temmuzda toplanti ve gösteri özgürlügü bakimindan da 30 toplantiya müdahale edildigini, en az 213 kisinin gözaltina alindigini, birçok yerde toplanti ve gösteri özgürlügünün valiliklerin kararlariyla yasaklandigini öne süren Tanrikulu, sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz günlerde 28 Subat davasi olarak bilinen dava nedeniyle yaklasik 24 yil sonra o dönemin generalleri, Genelkurmay yöneticilerinin cezalari kesinlesti ve cezaevine alindilar. Tümünün yasi 80 ve 90 arasinda. Yargisal süreçleri kesinlesmis bu yurttaslari tekrar disariya çikartacak tek bir müessese var, o da Cumhurbaskani'nin affidir. Cumhurbaskani'nin, Anayasa'nin 104. maddesinden kaynaklanan bu hakki kullanmasi gerekir. Anayasa'nin kendisine tanidigi bu takdir hakkini sadece bu yasli generaller bakimindan degil cezaevinde bulunan yasli, tutuklu ve hükümlü agir hastalar bakimindan kullanmasini öneriyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile