Chp'li Türmen: Savcılar Baskı Altındatbmm

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili kararı, ``Deniz Feneri savcıları bir takım şeyleri açığa çıkardıkları için başlarına gelmedik şey kalmıyor.

  İşini yapmak isteyen savcılara karşı her türlü baskı ve soruşturma açılıyor , diğer yandan işini yanlış , hukuka aykırı yaptığı AİHM kararıyla tespit olunan hakimlere karşı hiçbir şey yapılmıyor`` diye değerlendirdi .

Türmen , bazı yabancı kuruluşların Türkiye`deki demokrasi , insan hakları ve özgürlüklerle ilgili raporlarına yönelik TBMM`de basın toplantısı düzenledi .

Özgürlükler Evi 2012 raporunda , Türkiye`nin , özgür ülkeler değil , kısmen özgür ülkeler arasında sayıldığını ifade eden Türmen , Sınır Tanımayan Gazeteciler 2012 raporuna göre ise Türkiye`nin , 2011`de , 10 yer gerileyerek 179 ülke arasında 148 . sırada bulunduğunu söyledi .

Türmen , İnsan Hakları İzleme Derneğinin 2012 raporunda , Türkiye ile ilgili basın özgürlüğü bakımından ``ortada delil olmadan kişilerin keyfi şekilde terörizmle suçlandığı , savcıların şiddet içermeyen yazılar nedeniyle soruşturma açtığı , iktidarın kendisini eleştirenlere hakaret davası açtığı``nın belirtildiğini kaydetti .

Dünya Ekonomik Formunun Kadın Erkek Eşitliği Raporunda , Türkiye`nin 135 ülke arasında 122 . sırada bulunduğunu belirten Rıza Türmen , Türkiye`nin AİHM`de en fazla davası ve mahkumiyeti olan ülke olduğunu savundu .

CHP`li Türmen , eski Deniz Feneri savcılarına ilişkin verilen kararın sorulması üzerine şunları kaydetti : ``Karar , aslında iktidarın yargıyı nasıl kontrol ettiğini gösteren son olaydır . Deniz Feneri savcıları bir takım şeyleri açığa çıkardıkları için başlarına gelmedik şey kalmıyor . Ama öbür taraftan bir takım hakimler , savcılar AİHM kararlarını ısrarlı şekilde , inatla ihlal ettikleri halde , bu yüzden Türk vergi mükellefinin cebinden dünya kadar tazminat ödendiği halde , aynı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu , onlara karşı neden hiçbir önlem almıyor , soruşturma açmıyor , neden bir müfettiş görevlendirilmiyor? Bu kadar ihlal kararının çıkmasına neden olduğu araştırılmıyor? Tutuklamayla ilgili hukuksuz kararların sahipleri bu hakimler karşısında HSYK neden bir şey yapmıyor . Bir taraftan işini yapmak isteyen savcılara karşı her türlü baskı ve soruşturma açılıyor , diğer yandan işini yanlış , hukuka aykırı yaptığı AİHM kararıyla tespit olunan hakimlere karşı hiçbir şey yapılmıyor . ``
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile