CHP Lideri Özel Açiklamasi '100 Milyar Tasarruf Edecek Olanlar Simdiden 2 Kalemde Yarim Milyardan Fazla Israfa Gitmisler'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, “Temsil ve tanitma giderleri baktik. Bir ay öncesine göre 7 kat artmis. 350 milyon TL artmis. Haberlesme gideri 1 ayda 150 milyon TL artmis. Ikisinin toplami yani haberlesme ve temsil agirlama giderleri yarim milyar. 100 milyar tasarruf edecek olanlar simdiden 2 kalemde yarim milyardan fazla israfa gitmisler” dedi.

CHP lideri Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçeklesen grup toplantisinda konustu.

Konusmasinda gündeme dair degerlendirmelerde bulunan Özel, 6 Subat depreminden sonra depremzedelere saglanan kira yardiminin gelecek ay bitecegini ve iktidarin bu yardimi daha fazla yapmama karari aldigini iddia etti.

“100 milyar tasarruf edecek olanlar simdiden 2 kalemde yarim milyardan fazla israfa gitmisler”

Kamuda tasarruf paketinin uygulanmadigini hatta tam aksine bazi giderlerin katlanarak arttigini söyleyen Özel, “Temsil ve tanitma giderleri baktik. Bir ay öncesine göre 7 kat artmis. 350 milyon TL artmis. Haberlesme gideri 1 ayda 150 milyon TL artmis. Ikisinin toplami yani haberlesme ve temsil agirlama giderleri yarim milyar. 100 milyar tasarruf edecek olanlar simdiden 2 kalemde yarim milyardan fazla israfa gitmisler. Tasit kiralama giderleri 1 yil öncesine göre yüzde 80 artmis. Bakin azalmamis artmis. Kamu binalari kiralama giderleri 1 yil öncesine göre yüzde 160 artmis. Yani bir ayin sonunda dönüp baktiginizda tasarruf yok. Bütün hiziyla israfa devam var. Geçen yil Merkez Bankasi 800 milyar TL zarar etti. Yapilacak tasarrufun tam 8 kati. Kur korumali mevduata 1.2 trilyon verdiler, tasarrufun 12 kati. Kamu özel isletmelerine 3 yilda 675 milyar ödeyecekler. Tasarrufun 6 kati. Bütçeden bu yil sadece faize 1.3 trilyon ödenecek. Öngörülen tasarrufun 13 kati. Yani tarihin en büyük kaynak transferini düsünün. Yoksullardan alip zengine verdikleri kur korumali mevduat o büyük ve muhtesem tasarruf paketinin 12 kati ve hiçbiri gerçeklesmiyor. Gerçeklesen yine israf yine masraf yoksullasan yine vatandas zenginlesen yine yandas” diye konustu.

“Bu ay kira yardimi da bitiyor ve alinan duyum, aldigimiz izlenim o diyor ki kira yardimini uzatmayi düsünmüyorlar”

Yasanan 6 Subat depreminin ardindan verilen konut sözlerinin sadece küçük bir kisminin teslim edildigini belirten Özel, “Isin kötüsü bu ay kira yardimi da bitiyor ve alinan duyum, aldigimiz izlenim o diyor ki kira yardimini uzatmayi düsünmüyorlar. Yani insanlar bu haldeyken bir de kira yardimindan mahrum birakilacaklar. Bu konuda hem sagduyulu, meseleye çok duyarli, meseleyi bir siyasi çekisme hâline getirmeden konunun muhataplarindan hizla çözüm bekliyoruz. Grup baskan vekillerimiz bu hafta gruplarla meclis açilinca bugün temas edecekler. Bu kira yardiminin uzatilmasiyla ilgili gerekli öneride bulunacagiz. ‘Yok biz kira yardimini uzatmayiz, ne halleri varsa görsün’ diyorlarsa sunu bilsinler; Deprem bölgesindeki kimse sahipsiz degildir karincanin kardesi vardir, o da Cumhuriyet Halk Partisi” ifadelerini kullandi.

“Sen stopaj yüzde 20 getirdiginde 20 binlik evi söyle kiraya verecek; ‘20 bin arti stopaj.”

Kamuoyunda çokça konusulan ev sahiplerine stopaj vergisi konusunda da konusan Özel, “Simdi de beyefendiler ev kirasina yüzde 20 stopaj getiriyor. Diyor ki ‘merak etmeyin stopaj ev sahiplerinden alacagim, onlar zengin.’ Bir, her ev sahibi olan zengin degil artik. Babadan, dededen kalmis. Belki onun kirasiyla geçiniyor. Issiz, yoksul dünya kadar insan var. 2, nerede görülmüs stopaji ev sahibinin verdigi? Siz yüzde 20 stopaji getirin. Bugün büyüksehirlerde ortalama kira 20 bin TL, 24 bin TL olmazsa gelin kardesiniz burada, hesabini bana sorun. Sen stopaj yüzde 20 getirdiginde 20 binlik evi söyle kiraya verecek; ‘20 bin arti stopaj.’ dogru mu degil mi? Türkiye’de stopaj böyle islemiyor mu?” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile