Chp'liler 'Referandum'da Neden Hayır'ı Anlattılar

Chp'liler 'Referandum'da Neden Hayır'ı Anlattılar

Konak İlçe Başkanlığı "Referandum'da Neden Hayır" konulu bir panel düzenledi

Konak İlçe Başkanlığı "Referandum'da Neden Hayır" konulu bir panel düzenledi. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Aydın, CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Oğuz Oyan konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını ise Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yaptı. Panele çok sayıda CHP'li üyeler ve vatandaşlar katıldı.
Referandum'un gerçekten birkaç anayasa maddesinin değişmesi olarak irdelenmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Tartan; "Bunu Türkiye'nin bağımsız, özgür, çağdaş düşüncesine yapılan bir darbe olarak görüyorum. Yargının bağımsız olması ve güvenilir olması en önemli ihtiyaçlarımızdan. Bugün dayatılan bu anayasa değişikliği paketi sessiz sedasız yapılan bir yargı bağımsızlığını elimizden alınmasıdır" dedi. Tartan sözlerine şöyle devam etti: "Biz anayasa değişikliğine karşı çıkmıyoruz. CHP olarak Anayasa değişikliğini çok daha kapsamlı, çok daha içerikli, çok daha halkı kucaklayan, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde gerçekleşmesini istiyoruz. Sen madem Anayasa değişikliği istiyorsun, mangalda kül bırakmıyorsun madem; önce gel dokunulmazlığı kaldır, vatandaş gibi sen de hesap verecek noktaya gel, öyle Anayasa değişikliğine başla. Gerisi laf-ı güzaf. Biz bu Anayasa değişikliğini gerçek anlamda, halkın yüzünü güldürecek şekilde yapacağız, buna kuşkum yok. Bizim burada üzerine titrediğimiz Atatürk Cumhuriyeti'nin temel ilkeleri, hepimizin silahı olan yargı bağımsızlığına indirilen darbedir. Biz bu oyuna sonuna kadar dur diyeceğiz, bu oyuna izin vermeyeceğiz. İzmir olarak sesimiz her zaman gür. Sadece İzmirle sınırlı kalmayacağız, dost alanımız içinde kime ulaşabiliyorsak ona da bu gerçeği anlatacağız. Hayır'da 'Hayır' vardır" dedi.
Panelde konuşan YARSAV Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Aydın'da Anayasa'nın tanımıyla sözlerine başlayarak, "Anayasa; hukukun kitabıdır. Bir toplumda yaşayan insanların nasıl birlikte yaşayacaklarını gösteren metindir. Doğduğumuzdan ölümümüze kadar hangi haklara sahip olduğumuzu gösteren metindir" dedi. 82 Anayasası'nın 16 kez değiştirildiğine dikkat çeken Aydın; "61 Anayasası özgür bir anayasadır. 82 Anayasası özgürlükleri budayan bir Anayasadır. Biz onu şöyle anlatırız: Herkes düşünce özgürlüğüne sahiptir, bu Anayasa kuralıdır. Ancak; düşünce özgürlüğünün nasıl sınırlanması gerektiği tek tek yazar" dedi.
95 ve 2001 yılında da Anayasa'da iki kez değişiklik yapıldığına dikkat çeken Aydın sözlerine şöyle devam etti: "Söyledikleri gibi ilk kez yapılmıyor değişiklik.12 Eylül Anayasası'nı değiştireceğiz demeleri külliyen yalandır. Yargı tamamen bağımlı hale getirilmek isteniyor. Hak arama özgürlüğümüzü kısıtlamak istiyorlar. HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ni ele geçirerek tüm yargıyı ele geçirmek istiyorlar. Tüm yargıyı ele geçirince, siz hak arama özgürlüğünü yitirmiş olursunuz. Hakkınızı arayacağınız yer, bağımsız mahkemeler olmaktan çıkar. 12 Eylül dönemi yargılanacak diyorlar ya, yalan. Suç ne zaman işlenirse o zamanın yasasına göre yargılanır. Yani 15. Madde yapılamayacak" dedi.
CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Oğuz Oyan'da 12 Eylül hukukunun çıkış nedenine değinerek; "24 Ocak 1980 bir ekonomik kararlardır, bunun uygulanabilmesi için askeri zor gerekmiyor. 12 Eylül askeri darbesinin yapılmasının nedenlerinden biri bu kararların uygulanmasını garantiye almak içindir. AKP 12 Eylül'ü yeni bir versiyonudur" dedi. Oyan şöyle devam etti: "Türkiye henüz sanayileşmemiş bir ülke olarak sanayileşmiş ülkelerle eşit koşullarda rekabete itildi. 12 Eylül'ün işi yarım kaldı şimdi tamamlıyorlar. Liberalleştirilmiş bir ekonomi. Sanayileşmeden, biz sermaye piyasasını serbestleştirdik. Çin hala serbestleştirmedi. Biz ne Kore'nin ne Hindistan'ın ne de Çin'in ulaştığı sanayi düzeyinde değiliz. Türkiye dışa bağımlı bir ülkedir. 2000'li yıllarda daha da pekişmiştir. 2000'den 2008 Mayısı'na kadar İMF programı uyguladık. Büyük bir dönüştürme yaşadık. Bunun yasal çerçevesinin ilk adımı bu Anayasa değişikliğidir. İMF Türkiye'deki asgari ücreti çok buluyor ve düşürülmesini istiyor. Mevcut gelirle geçinilemezken düşürüldüğünde nasıl geçinilecek. Bize masal anlatıyorlar. Biz bu masala inanmıyoruz demek için 'Hayır' diyeceğiz. Bu iş diktaya gidiyor. Daha büyük Anayasa değişikliğine gidecekler. İzmir bu anlamda Türkiye'yi bu badireden kurtaracak yüksek bir potansiyele sahip" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile