CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay'ın imzasını taşıyan genel görüşme önergesi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Önergenin gerekçesinde Ermenistan ile Türkiye arasında 10 Ekim 2009'da imzalanan protokollerin Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından taşıdığı sakıncaların daha önce CHP tarafından izah edildiği ve protokollerin içerdiği zafiyet noktalarının açıklandığı hatırlatıldı. Bu konuda ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin 4 Mart 2010'da Türkiye'yi Ermeni soykırımıyla suçlayan bir karar aldığı, daha sonra ise İsveç Parlamentosu'nun Türkiye aleyhine Ermenilerle birlikte Pontus Rumlarını, Keldani, Asuri ve Süryanileri kapsayan bir soykırım kararı aldığı hatırlatıldı. Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokoller hakkında aldığı kararın içerdiği yorumların, Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından CHP'nin endişelerinin ne denli haklı olduğunu ortaya koyduğu belirtilen gerekçede, Başbakan Erdoğan'ın 13 Mayıs 2009'da Azerbaycan Parlamentosu'nda Azerbaycan halkına Türk milleti adına verdiği şeref sözünün sınırların açılmasını öngören protokollerin TBMM tarafından onaylanmasına imkan vermediği vurgulandı. Gerekçede şu ifadelere yer verildi:
"Bu bakımdan protokollerin TBMM'de bekletilmesinin hiçbir yararı olmayıp, sadece sakıncaları vardır. ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen karar tasarısından sonra protokollerin Meclis'te tutulması, bunlara ilişkin onay işlemine başvurulacağı gibi yanlış bir izlenim yaratmakta ve Türkiye üzerinde baskıları davet etmektedir. Konuya geniş bir perspektiften bakıldığı takdirde bugüne kadar uluslararası alanda Ermenistan'a ilaveten birçok devlet tarafından Türkiye'nin dış politikasını yönlendirmek ve ödünler elde etmek amacıyla kullanılan Ermeni soykırım iddialarının giderek Türkiye'yi baskı altına alıcı ve kuşatıcı bir tehdit niteliği kazandığı anlaşılacaktır. Bu gelişmeler ışığında hem Türkiye'nin Ermeni iddialarıyla mücadele stratejisinin tartışılması ve alınacak önlemlerin ele alınması, hem de Ermenistan'la imzalanan protokollerin değerlendirilmesi amacıyla genel görüşme açılmasını teklif ederiz."
Chp, Meclis'te Ermeni İddialarıyla İlgili Genel Görüşme Açılmasını İstedi
CHP, Türkiye'nin Ermeni iddialarıyla mücadele stratejisinin tartışılması, hem de Ermenistan'la imzalanan protokollerin değerlendirilmesi amacıyla Meclis'te genel görüşme açılmasını istedi.