Genel Kurul'da, BDP'nin, engellilerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye'de 8,5 milyon engelli bulunduğunu, engellilerin istihdamının ciddi bir problem olduğunu ifade etti.
Engellilerin istihdamıyla ilgili ceza değil, teşvik eden bir politika izlenmesi gerektiğini belirten Tuncel, rehabilitasyon merkezlerinin rant alanına dönüştüğünü savundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, engellilerin sayısı hakkında güvenilir bir veri tabanının bulunmadığını kaydetti.
Türkiye'de engelli sayısının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Yüceer, ''Önlenebilir hastalık ve kazalar nedeniyle bu sayı her gün artmaktadır'' dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, engellilere verilen sözlerin boş çıktığını öne sürdü.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, devletin sosyal yönünün AK Parti hükümetlerinin ortaya koyduğu icraatlarla görülmeye başlandığını söyledi.
Engellilerin durumunun dünden daha kötü olduğunu hiçbir vicdan sahibinin söyleyemeyeceğini dile getiren Yetiş, engellilerin sorunlarıyla ilgili büyük mesafeler kaydedildiğini ifade etti.
BDP'nin önerisi kabul edilmedi.
-MHP'nin önerisi-
MHP'nin, doğalgaz fiyatları ve anlaşmalarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi de ele alındı.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, araştırma önergesini geçen yıl verdiklerini ve o günden bu yana doğalgaza yüzde 50'ye yakın zam geldiğini vurguladı.
Dışa bağımlılığın temel nedenlerinden birinin doğalgaz ihtiyacından kaynaklandığını anlatan Günal, temel strateji oluşturulamadığı için sorunun kalıcı olmaya devam ettiğini savundu.
Elektrik fiyatlarında da durumun benzer olduğunu ifade eden Günal, elektrik ve doğalgazın vatandaşın bütçesinde önemli yer tuttuğunu kaydetti.
Günal, Türkiye'nin milli enerji stratejisi izlemediğini öne sürdü.
AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ise sadece Türkiye değil, dünyanın neresinde olursa olsun sözleşmelerin ''al ya da öde'' bazlı olduğunu söyledi.
Demirkıran, 2009-2011 arasında doların yüzde 18, dünyada petrol fiyatlarının yüzde 89 arttığına dikkati çekerek, buna mukabil Türkiye'de 2011 ve 2012'de üç kez yüzde 11-12 civarında zam yapıldığını kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, ''doğalgaz ve elektriğe son dönemde uluslararası gelişmelerin tersine fahiş zam yapılmasının sebebinin yolsuzluklar ve kötü yönetim olduğunu'' öne sürdü.
Enerji üretim şirketlerinin batık KİT'ler olduğunu savunan Erdoğdu, ''Zarar, zamlarla vatandaştan çıkarılıyor'' dedi.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ise ''Genel Kurul'da karalamaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Yolsuzluk kimde- İSKİ'yi hatırlayın. Devlet dairelerinde paltoyla oturulduğu dönemleri hatırlayın'' diye konuştu.
-Patatese ihracat kapısı şart-
MHP'nin önerisinin reddedilmesinin ardından CHP'nin patates üreticilerinin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisine geçildi.
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, bu yıl patatesin kilosu 60 kuruşa mal edilirken 12 kuruştan alıcı bulanamadığını söyledi.
Türkiye'de 4,5 milyon ton ürünün depolarda alıcı beklediğini ifade eden Şafak, patatese ihracat kapısının bulunmasının şart olduğunu kaydetti.
MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, AK Parti hükümetleri döneminde tarımsal desteklemeler konusunda cari olarak artış görülse de bunun reel olarak düştüğünü savundu.
Türkiye'de dünyanın en pahalı mazotunun kullanıldığını, enerji maliyetlerinin dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirten Durmaz, ''Üreticimiz serbest piyasanın acımasız kollarına itilmiş, çaresizdir'' dedi.
Üreticinin hangi ürünü ne zaman ne kadar ekip bunu kime satacağını bilemediğini öne süren Durmaz, uygulanan hayvancılık politikasını eleştirdi.
CHP'nin önerisi kabul edilmedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesini içeren kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi de kabul edilmedi.
Öte yandan, Sağlık Çalışanlarına Şiddet Komisyonunun çalışma süresi bir ay daha uzatıldı.
Muhabir: Alp Özden - Ali Hakan Der
Yayıncı: Sefa Salantur
CHP, MHP ve BDP'nin Gündeme İlişkin Grup Önerileri Kabul Edilmedi
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP, MHP ve BDP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.