Genel Merkezde basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç, Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süreleri ile ilgili maddeyi iptal etmesine ilişkin, “Hukuka aykırı olarak iptal edilmiş bir normun bir yıl daha geçerli kabul edilmesi makul mü, anlaşılabilir mi? Bu durum Anayasamızın 153. maddesine de karşı. Yani Anayasa Mahkemesi anılan yetkiyi kötüye kullanıyor” dedi.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan CHP MYK toplantısı devam ederken; Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Koç, dün akşam Meclis Genel Kurulu'nda, son anda torba yasaya konarak geçmesi sağlanan TMMOB ile ilgili düzenlemenin Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türk Ceza Kanunu görüşmelerinde yapılanlara benzediğini ifade ederek, düzenlemede bir yanlışlık görmediğini söyleyen AK Parti sözcülerine tepki gösterdi. Koç, hükümetin büyük bir korku içinde olduğunu iddia ederek, "Kendisine dönük olarak yürütüldüğünü zannettikleri bir sürecin bütün sorumlularından intikam peşine düştüler. İktidar partisi işi gücü bıraktı, şimdi bu sürecin sorumluları arasında gördüğü bütün sivil toplum kuruluşlarından, meslek odalarından, muhalefet unsurlarından intikam peşine düştü" ifadelerini kullandı.
TMMOB’un yetkilerinin kısıtlandığını anlatan Koç, TMMOB'un kamu adına ön denetim yaptığını kaydetti.
Koç, TMMOB üyelerinin evlerinin arandığını söyleyerek, örgüt senaryosunun oluşturulduğunu belirtti.
Türkiye’nin çok daha sıcak bir sonbahara gireceğini belirten Koç, “Üretmeyen, sıcak para dönüşüyle kendi ekonomisini ayakta tutmaya çalışan ama dünyadaki dengelerin değişmesi, değirmenin suyunun kesilmesi sonucu ne yapacağını bilmeyen ve siyasi olaylar karşısında ezilen bir Türkiye. Çok ciddi verilerde sıkıntılar var” şeklinde konuştu.
Bugün iktidarın halktan korktuğu yönünde bir fotoğrafın oluştuğunu öne süren Koç, “Hepimiz izledik. Bir sürü düzmece dava, gizli tanık müessesesi, üretilmiş deliller, yargı üzerinde oluşturulan vesayet, haksız hukuksuz tutukluluk, rant üzerine kurulan ilişkiler, polis şiddeti, Türkiye’yi yalnızlaştıran bir gayri milli dış politika ve demokrasinin evrensel kurallarını bir tarafa bırakıp kendi kafasına göre kurallandırılmış bir demokrasi. Tayip tarzı demokrasi” şeklinde konuştu.
AK Parti’nin mağduriyet ithal ettiğini savunan Koç, gelişmeleri darbe paranoyasına çevirerek, masum sivil toplum muhalefetini ezmenin gerekçesini oluşturmak istendiğini kaydetti.
Koç, orantısız adalet kavramını ortaya atarak, “Yolda yürüyen, kafede kızıyla çay içen, bayrak satan kişi, bunların yanında en doğal demokratik hakkını kullanan insanlara şiddet uygulamak serbest, gözaltına, tutuklama reva, evlerinde kapılarını kırıp arama yapma normal, elinde satır, pala, çivili sopa, kazma, ateşli silah ile orataya dökülen bir takım yaratıklara polis şefkati, muhabbeti, koruması var. Ayrıca, hakim ve savcılardan özel bir hukuk şefkati var. Başbakan’ın deyimiyle destan yazmak bu” diye konuştu.
Mısır’da yapılan askeri darbeyi de değerlendiren Koç, darbeyi gayrimeşru olarak nitelendirdi. Koç, halkın Mursi’nin yaptığı yanlışların hesabının sandıkta sorması gerektiğine işaret ederek, “Özgürlükçü demokrasi mücadelesini maalesef Mısır ordusu çalarak, Ortadoğu’daki emperyalist devletlere ipoteklemiştir. Yaşananlar Mısır’da gayrimeşrudur, asla kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Koç, Davutoğlu’nun kaleme aldığı ’Stratejik Derinlik’ kitabına atıf yaparak, “Stratejik Derinlik'lerde Başbakan’la birlikte yüzeceklerine keşke bölgede yaşadıklarımızla ilgili stratejik gerçeklerde buluşabilselerdi. Onlar o rüyaların, derinliklerin içinde gittiler. Suriye’de ayrı gittiler, Irak’ın bütününde ayrı gittiler, bakıyorsunuz her türlü alış verişin yapıldığı Katar bile nane olmaya başladılar. Mısır’da bütün kurdukları teori çöktü” iadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi’nin, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili kararını da değerlendiren Koç, hukuken doğru olan normun bir yıl ertelenmesini eleştirdi.
Koç, “Uygulamada bir boşluk doğdu mu? Hayır. Hukuka aykırı olarak iptal edilmiş bir normu, bir yıl daha geçerli kabul edilmesi makul mü, anlaşılabilir mi? Bu durum Anayasamızın 153. maddesine de karşı. Yani Anayasa Mahkemesi anılan yetkiyi kötüye kullanıyor” dedi.
Konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Koç, Mısır'da sivillerin ölümleri ile ilgili olarak faillerin bulunamadığını ifade etti.
Bir soru üzerine Koç ‘camide içki içildi’, ‘Kabataş’ta türbanlı bir bayana saldırıldı’ iddialarına yönelik olarak, suçluların ortaya çıkmadığını belirtti ve saldırganların açıklanmasını istedi.
Koç Anayasa çalışmalarına yönelik olarak, AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisini çekmediği sürece ortak mutabakatın sağlanamayacağını kaydetti.
Koç, “39 madde başkanlık sistemi nedeniyle kilitlenmiş durumda. Masadan kalkıp kaçanın iktidar partisi olacağı belli” şeklinde konuştu.
Torba Yasada Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp götürülmeyeceği sorusuna, bazı maddelerin iptaline yönelik Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.
Koç, “Eşitsizlik olan, hak kaybı olan olumsuzluklar olan noktalarda Cumhuriyet Halk Partisi başvuracaktır” ifadelerini kullandı.
Chp Myk, Kılıçdaroğlu Başkanlığında Toplandı
CHP Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.