CHP Parti Sözcüsü Öztrak Açiklamasi 'Bu Ekonomiyi Bugün Içerisine Düstügü Sikintidan Biz Çikaririz'

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Bu ekonomiyi bugün içerisine düstügü sikintidan biz çikaririz." dedi.

CHP Ekonomi Masasi heyeti, Giresun Ticaret ve Sanayi Odasinda düzenlenen toplantida, meslek odalari ve sivil toplum kuruluslarinin baskanlari, sanayi kuruluslari ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantida konusan Öztrak, Türkiye'yi ellerinden geldigince karis karis dolasmaya çalistiklarini, Giresun'un, yil basindan bu yana ziyaret ettikleri 23. il oldugunu söyledi.

Öztrak, Türkiye'nin genç nüfusunun büyük avantaj olduguna vurgu yaparak, "Hala daha demokrafik firsat penceresi bu ülke için açik. 2030'a kadar da açik kalacak. Yani bakarak çalisabilecek nüfus, bakilmasi gereken nüfustan daha hizli artiyor. Tam o yaslanma noktasina dogru dönmedik. Bu nüfusa is verebildiginiz zaman büyüyorsunuz. Zenginlesiyorsunuz. Ama biz yeni nüfusa, özellikle de gençlere is vermekte çok zorlaniyoruz, veremiyoruz." diye konustu.

Faik Öztrak, Türkiye'nin, AB pazarina ulasmasi için, AB'nin uzlasmaya vardigi yesil mutabakata mutlaka uyum saglanmasi gerektigini dile getirdi.

Öztrak, "Bu çerçevede Paris Iklim Anlasmasi'ni da 'öyleydi, böyleydi' demeden tüm dünyanin imzaladigi gibi imzalamamiz lazim. Yoksa bunun maliyeti çok yüksek olacak. Bakin bütün dünya simdi yesil tahvildi, suydu buydu, bunun pesinde. Yani, normal bir tahvil faizi ile yesil tahvil faizi arasinda fark olacak. Yesil tahviller daha ucuz olacak. Eger daha ucuz para kullanmak istiyorsak, bu yesil meselesini çözmemiz lazim. Doganin yesili, dolarin yesili demek olmaya basladi artik." ifadesini kullandi.

"Ciddi bir yapisal degisime ihtiyaç var. Dört sütun üzerine insa edilmis bir stratejiyi, üç yeni ile uygulamamiz lazim." diyen Öztrak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar. Yeniler bunlar. Strateji nedir peki? Hukuk devleti ve demokrasiyi yeniden güçlendirecegiz. Bunun için en önemlisi güçlendirilmis parlamenter sisteme geçmek gerekiyor. Çünkü, tek adam rejimlerinde istisare olmadigini gördük. Hatta, biz bu anayasa degisikligi sürecinde bütün dünyada tek adam rejimleri ve gelismislik arasindaki iliskiyi ortaya koyan bir takim rakamlari da söylemistik. Baktiginiz zaman tek adam rejimleri gelismeyi saglamiyor. Gelismis ekonomiler arasinda, ilk 10 ekonomi arasinda, parlamenter rejimle yönetilmeyen, tek adam rejimi ile yönetilen hiçbir ülke yok. Asagi dogru baktiginiz zaman da en kötü ekonomiler içinde de 10 ekonomide parlamenter demokrasi yok. Tek adam rejimi var. Dolayisiyla süratle bu cebimizi bosaltan tek adam rejiminden vazgeçmek durumundayiz."

Borçlanan degil, üreten Türkiye olunmasi gerektigini belirten Öztrak, "Döviz kazandiran faaliyetlere yönelmemiz gerekiyor. Dijital ve yesil ekonominin sundugu yeni firsatlari kullanmamiz gerekiyor. Egitim politikasini paydaslarla berabere yeniden düzenlememiz ve sanayimizin ihtiyaç duydugu is gücünü yetistirmemiz gerekiyor." görüsünü paylasti.

Izlenen bütün politikalarin sürdürülebilir, para politikasinin ise enflasyona yol açmamasi gerektigini vurgulayan Öztrak, "Maliye politikasi ülkeyi borca batirmamali. Yatirim politikasi çevreyi tahrip etmemeli. Biz, sunu iddia ediyoruz. Daha önce krizleri yönetmis, Türkiye'yi düze çikartmis kadrolar bizde. Bu kadrolarla, 2001'de 5,8 daralan bir ekonomiyi 2002'de yüzde 6,4 büyütebildik. Bu ekonomiyi bugün içerisine düstügü sikintidan biz çikaririz." degerlendirmesinde bulundu.

CHP Ekonomi Masasi heyeti, meslek odalarinin ve sivil toplum kuruluslarinin baskanlari, sanayi kuruluslari ve esnaf temsilcileriyle basina kapali toplanti gerçeklestirdi.

Heyet, daha sonra Gazi Caddesi ile Sanayi Sitesi'nde esnaf ve vatandaslarla bir araya gelerek, sorunlarini ve taleplerini dinledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile