CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya yaptığı yazılı açıklamada, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın iptali ve yürütmenin durdurulması için Anaya Mahkemesi’ne başvuracağını bildirdi. Türkiye’de çalışma yaşamını, sendikaları ve işçileri doğrudan ilgilendiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Akkaya, “12 Eylül hukukunun yarattığı baskıcı, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayıcı ve yasakçı yasaların kaldırılarak demokratik, özgürlükçü yasalar yapılacağı söylemiyle hazırlanan bu yasanın, ne yazık ki, yasakları kaldırmadığı gibi örgütlenmenin önüne yeni engeller ve kısıtlar getirmiştir” dedi.
Sendikaların ve işçilerin örgütlenme özgürlüklerini geri götüren bu yasaya yönelik tepkilerin ve seslerini duyurma gayretlerinin hiçe sayıldığını öne süren Akkaya, “AK Parti’nin her icraatında olduğu gibi ileri demokrasi adına cop, biber gazı emekçilere reva görülmüştür. TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Milletvekilleri aracılığıyla Komisyon raporlarında olmayan yeni önergeler verilerek çalışma yaşamını kaosa sürükleyecek olan bu yasa, bütün itirazlarımıza rağmen kabul edilmiştir. Anayasamız çerçevesinde ilgili yasayı denetleyen Sayın Cumhurbaşkanı, Türk-İş ve DİSK Konfederasyonları yasanın anayasaya aykırılıklarını iletirken konuyu yakından takip eden Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) da Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanunu’nun Türkiye’nin onaylamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını zedeleyici düzenlemelerin bulunduğunu hem yaptıkları açıklamalarla hem de Cumhurbaşkanına yazdıkları mektuplarla dile getirmişlerdir. Öte yandan AB İlerleme Raporunda da söz konusu raporun AB müktesebatına ve Avrupa Sosyal Şartına aykırı olduğu da AB yetkilileri tarafından dile getirilmiştir” dedi.
Chp, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasını Anayasa Mahkemesi’ne Götürüyor
CHP Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.