CHP Sivas Milletvekili Akyıldız'ın İddiaları

Akyıldız'ın Sivas'taki eski Numune Hastanesi ile ilgili iddiaları üzerine valilik açıklama yaptı Valilik:'Binanın afet riskinin bulunduğu, Cumhuriyet Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporlarında ayrı ayrı tespit edilmiştir'.

Sivas Valiliğince, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız'ın, "Sivas'ta tescilli tarihi taş yapı olan Cumhuriyet dönemine ait hastane binasının yıkılarak, yerinin bir derneğe peşkeş çekileceğine" ilişkin iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Akyıldız'ın, 4 Nisan'da TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, "Sivas'ta tescilli tarihi taş yapı olan Cumhuriyet dönemine ait hastane binasının yıkılarak yerinin bir derneğe peşkeş çekileceği, yapılacak caminin bu dernek tarafından yapılıp, kullanılacağı" şeklinde bazı iddialarda bulunduğu ve Sivas Valisi Davut Gül'den konuyla ilgili açıklama istediği anımsatıldı.

Söz konusu hastane binasının taş değil, betonarme olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bina 1948 yılında şehir mezarlığı taşınarak temeli atılıp 1952 yılında tamamlanmıştır. Binanın afet riskinin bulunduğu, Cumhuriyet Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporlarında ayrı ayrı tespit edilmiştir. Bina hastane değil, eski hastanedir. Sağlık İl Müdürlüğü binası olarak kullanılmıştır, hastane olma ihtimali bulunmamaktadır. Mevcut hastane binası, 2015 yılında yaptırılarak hizmete girmiştir, 905 yatak kapasitelidir. Ayrıca aynı bölgede 445 yatak kapasiteli iki ayrı blok inşaatı devam etmektedir. Söz konusu binanın 2008 yılında tescil edilmesi için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna müracaat edilmiş olup, kurulun 16.07.2008 tarih ve 929 sayılı kararında oy birliğiyle tescil edilmesi uygun görülmemiştir."

Sivas'ta yıkılan binayla aynı özellikleri taşıyan Cumhuriyet dönemine ait 28 bin 742 bina bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "2016 yılında 04.03.2016 tarih ve 2660 sayılı kararıyla o alanın yapılaşmaya açılmaması için tescil edildiği değerlendirilmektedir. Valiliğin itirazı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 07.03.2018 tarih ve 926 sayılı kararıyla binanın tescili kaldırılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, 170 bin metrekarelik alanda dönüşüm gerçekleşeceği, 5 tescilli yapının restore edileceği, 3 bin 250 metrekarelik oturum alanı orta ölçekli cami yapılacağı ve kalan kısmın tamamının yeşil alan olacağı belirtildi.

Caminin herhangi bir sivil toplum kuruluşu tarafından değil, müftülük tarafından, diğer camiler gibi hayırseverlerin katkılarıyla yaptırılacağı vurgulanan açıklamada, kamu tarafından yol yapımında harcanmayıp cami için harcanacak 100 milyon liranın da söz konusu olmadığı ifade edildi.

Sivas'taki bütün dernekler gibi Ravza Derneği'nin de Dernekler İl Müdürlüğü tarafından denetlendiği ve bugün itibarıyla hesaplarında bir usulsüzlük tespit edilmediği aktarılan açıklamada, "Ravza Derneği, Sivas Valiliği tarafından hayırseverlerin desteğiyle başlatılan 'Sivas Yetimlerine Sahip Çıkıyor' projesine 320 bin lira katkıda bulunmuştur. İlgili dernekle bu çalışmanın dışında herhangi bir protokol imzalanmamıştır." görüşlerine yer verildi.

Öte yandan Valilik, Kızılırmak İlkokulu ile ilgili iddialara ilişkin de "Kızılırmak İlkokulu binası 1954 yılında yapılmıştır. Tescilli değildir. Sultan Abdulhamid döneminde yapılan okul maalesef 1954 öncesinde yıkılmıştır. Kızılırmak İlkokulu tarafından yapılan kermes ile ilgili müfettiş görevlendirilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile