CHP ve Pasok Kardeş Parti Oldu

CHP ve Pasok Kardeş Parti Oldu

17’nci Didim Barış Şenlikleri’nde sol siyaset yapan Yunanistan’ın PASOK Partisi’nin Selanik yöneticileri ile CHP Aydın İl Başkanlığı arasında “Barış ve Dostluk Protokolü” imzalanarak, iki parti kardeş parti ilan edildi.

Didim’de, tarihi Apollon Tapınağı’nda yapılan imza törenine, CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz, PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis, Selanik Belediye Meclisi Üyesi Dimitra Angatlida, Yunan-Türk Kültür İlişkilerini Geliştirme Derneği Başkanı Elli Tasula Semailoğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın ile iki partinin temsilci ve üyeleri katıldı.

CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz, yaptığı konuşmada, Türk-Yunan dostluğunun temelinin rahmetli İsmail Cem tarafından atıldığını kaydetti.

Cem’in açtığı yoldan buralara geldiklerini ifade eden Kalınomuz, şöyle konuştu: “Komşularımızla ‘sıfır sorunlu politikanın’ izlendiğinin iddia edildiği ancak, sıkıntıların olduğu bu dönemde sıkıntılara sosyal demokratlar neden olmadı. Emperyalizme karşı iki parti de mücadele ediyor. Geçmişte Türkiye ile Yunanistan arasında nahoş olaylar gelişti. Hiçbirine sosyal demokratlar sebep olmadı.”

Dünyadaki sosyal demokratların hayata bakış açısının aynı olduğunu ifade eden Kalınomuz, şunları söyledi:“Yunanistan ile kültürümüzde ortak yönler var. Onlar da bizim gibi tesbih çekiyor. Bizim gibi tavla oynuyorlar. Bizim gibi musakka yiyorlar, lokum yiyorlar. Kadınlarımızın taktıkları başörtüleri dahi aynı. Biz efe oynuyoruz, onlar sirtaki oynuyor. Aynı şarkıları söylüyoruz.”

Yunanistan ile geçmişte yaşanan olaylara kafatası milliyetçiliği yapanlar ve radikal muhafazakarların sebep olduğunu iddia eden Kalınomuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte, belediyeler arasında ‘kardeş belediyecilik’ veya valilikler aracılığıyla ‘kardeş kentler’ uygulamaları vardı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Yunanistan’ın merkez sol partisi PASOK ile biz de ‘kardeş parti’ olmak için bir araya geldik. Bugün burada tarihi bir olaya imza atıyoruz”

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik'te doğduğunu anlatan Kalınomuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emperyalizme karşı mücadele veriyoruz. Hayata bakışımız aynıdır. Ortak özellikerin çok olduğu, ortak kültürel değerleri tespit etmek amacıyla CHP ile PASOK olarak Aydın ve Selanik İl Başkanlıkları dünyaya buradan barış mesajı sunuyoruz”

BARIŞ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ
PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis de Didim’e CHP Aydın İl Başkanlığı ile kardeş parti protokolü imzalamak için geldiklerini belirterek, CHP ile isteklerinin aynı olduğunu, barışın en büyük temennileri olduğunu söyledi.

Barışın, demokrasi için en temel taşlardan biri olduğunu anlatan Makridis, şöyle konuştu: "Eski olaylar bizi ayırmış olabilir. Hiçbir zaman demokratik partiler bunları bir araya gelerek konuşmadı. Sınırlar bizi ayırmamalı. Bu isteğimiz barış havasının esmesiyle başladı.

PASOK, barış sürecine elinden gelen katkıyı yapıyor. İmzaladığımız protokolle bağlılığımız daha da güçlenecek” Selanik Belediye Meclisi Üyesi Dimitra Angatlida ise, Selanik’te PASOK’un iktidar olduğunu ifade etti.

Kardeş parti çalışmalarının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Angatlida, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bu festival, barış ve kardeşlik açısından çok önemli.Şu an Selanik’te yenileme çalışmaları yapıyoruz. Osmanlı eserlerini ortaya çıkarmak istiyoruz. Türk Konsolosluğu ile Atatürk’ün evinde restorasyon çalışmaları yapacağız” Törende son olarak konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise, sosyal demokrasiyi evrensel olarak gördüklerini ifade ederek “Diller farklı olsa da düşünceler aynı” dedi.

Konuşmaların ardından CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz ile PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis arasında kardeş parti protokolü imzalandı. İki ülke heyetleri, birbirlerine hediyeler verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile