Cibuti'ye TSE Damgasi

Cibuti'ye TSE Damgasi

Türkiye ve Cibuti arasinda ekonomik, ticari ve teknik is birligi Mutabakat Zapti imzalandi. Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) ile Cibuti Standart ve Kalite Kurulusu (DASQ) arasinda yapilan anlasmayi Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ile Cibuti Turizm ve Ticaret Bakani Mohamed Warsama Dirieh imzaladi. Imza törenine TSE Baskani Adem Sahin de katildi.

Türkiye ve Cibuti arasinda ekonomi, ticaret ve teknik is birligi TSE ile DASQ birbirlerinin tecrübelerinden yararlanacak. Türk- Cibuti Mutabakat Zaptini ile ikili is birliginin saglanacagi anlasma Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Büyükdede ile Cibuti Turizm ve Ticaret Bakani Dirieh tarafindan imzalandi. Taraflarin mutabik kaldigi anlasmaya göre TSE ve DASQ birbirlerinin tecrübelerinden faydalanacak. Anlasmaya varilan is birliginde Türk- Cibuti ortak komisyonunun temelinde TSE ve DASQ standardizasyon alaninda ikili is birligi güçlendirilecek. Uluslararasi ve bölgesel standardizasyon ve uygunluk degerlendirme kuruluslarinin faaliyetleri, operasyonlari ve çalisma programlari hakkinda görüs alisverisinde bulunacaklar.

TSE ile DASQ uzmanlari, özel düzenlemelerle belirlenen standardizasyon alanlarinda diyalogu kolaylastirilacak. TSE, DASQ uzmanlarinin kapasitesini gelistirmek için egitim programlari düzenleyecek, proje yönetimi danismanligini yapacak. Islam Is birligi Teskilati Ekonomik ve Ticari Is birligi Daimi Komitesi (ISEDAK) gibi ilgili kurumlarla TSE ve DASQ gerekli koordinasyonu saglayacak.

“Cibuti’de kalite alt yapisinin güçlenmesini amaçliyoruz”

Standardizasyon ve uygunluk degerlendirme alaninda imzalanan anlasmanin önemine ve son üç yilda ikili ticaret hacminin üç katina çiktigina deginen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Büyükdede, “Türkiye, Afrika ile iliskilerine büyük önem vermektedir. Ülkemiz Afrika’nin kalkinmasini cani gönülden istemektedir. Ülkemiz bölgedeki ülkeler ile iliskilerini kardeslik ve dostluk iliskileri olusturmaktadir. Stratejik konumu, siyasi istikrari ve bölgesel ekonomik merkez olma vizyonu ile Cibuti, Dogu Afrika’nin en önemli ortaklari arasinda yer olmaktadir. Türkiye’de gerek ekonomik büyüklügü gerekse stratejik konumu ve güçlü sanayi alt yapisi ile dost ve kardes ülkeler için önemli bir partnerdir. Cibutili kardeslerimize de önümüzdeki günlerde de elimizden geleni yapmaya devam edecegiz. Ülkelerimizin arasindaki ikili ticaret hacminin son 3 yilda 3’e katlandigi ve 320 milyon dolar seviyesine ulastigi görülüyor. Bu rakamin önümüzdeki yillarda daha da artacagina inaniyoruz. Bugün imzaladigimiz Mutabakat Zapti ile standardizasyon ve uygunluk degerlendirme alaninda is birligimizin çerçevesini çiziyoruz. Ayrica karsilikli bilgi ve tecrübe degisiminin saglanmasini, Cibuti’de kalite alt yapisinin güçlenmesini amaçliyoruz. Öte yandan bu mutabakat zapti, Islam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü uluslararasi standart kuruluslari nezdinde gerçeklestirilen faaliyetler kapsaminda iki ülkenin birbirini desteklemesini olusturacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

“Arzumuz ulusal bir kalite kurumu olusturmak”

Karsilikli tecrübe paylasiminda egitimlerin Cibuti için ulusal bir kalite kurumu olusturmak oldugunu belirten Cibuti Turizm ve Ticaret Bakani Dirieh, “Türkiye ile metroloji ve standardizasyon konularinda anlasma imzalamamizin bir sebebi var. TSE’nin 1954’de kurulan ve uluslararasi arenada aktif bir kurulus olmasi, degisik alanlarda yetkilerinin bulunmasi, özellikle kalite alt yapisi, sertifikalar, testlerin, egitimlerin, kontrollerin ve denetimlerin gerçeklestirilebilecegi bir kurulus. Desteklerin birkaç alanda gerçeklesmesini bekliyoruz. Gerek ulusal normlarin kabul edilmesi gerekse egitimlerin gerçeklesmesi, sertifikalarin verilmesidir. Arzumuz ulusal bir kalite kurumu olusturmak ve bu sekilde vatandaslarimizi ve üretim kalitemizi korumak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile