TBMM Başkanı Çiçek:
-''Anayasa çalışmalarının olduğundan fazla uzamaması için bu sürece katkı vereceklerin bir an evvel çalışmalarını yapmaları gerekiyor''
-''Anayasa 30 yıldır tartışılıyor. Eğer 30 yıl sonra hala görüş ortaya koyamamış durumda olanlar varsa, 30 ay daha uzatsak yine de sonuçta çok fazla bir şey alamayacağız demektir''
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa çalışmalarının olduğundan fazla uzamaması için bu sürece katkı vereceklerin bir an evvel çalışmalarını yapmaları gerektiğini söyledi.
Çiçek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısıyla ilgili bilgi verdi.
Siyasi partiler, anayasal kuruluşlar, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, vakıflar, cemaatler ve üniversiteler başta olmak üzere toplumun her kesiminin bir taraftan yazılı görüşlerini alacaklarını belirten Çiçek, diğer taraftan da Meclisin açmış olduğu web sitesine gelen görüşlerin değerlendirileceğini ifade etti.
Bu görüşleri değerlendirmek üzere 3 alt komisyon kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Çiçek, bugünkü toplantıda bu komisyonların oluşturulduğunu bildirdi.
Toplantıda, 3 ayrı grup halinde her partiden birer kişiden oluşan bir de Meclis Başkanlığından birer uzmanın katılacağı 5'er kişilik 3 ayrı komisyon kurduklarını anlatan Çiçek, ilk komisyonun siyasi partiler ve anayasal kuruluşların görüş ve önerilerini yazılı ve sözlü olarak alarak değerlendireceğini bildirdi.
Bunların hepsine Meclis Başkanlığı olarak davet gönderdiklerini, kimsenin ''biz duymadık'' diyemeyeceğini belirten Çiçek, anayasa yapım sürecine herkesin katkısını beklediklerini ifade etti.
Özellikle siyasi partilerin, anayasal kuruluşların, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarını beklediklerini dile getiren Çiçek, ''Bu katkıların yapılacağı toplantıların sadece Ankara'da ya da İstanbul'da değil, mümkünse Türkiye'nin her tarafında yapılarak, talep toplulaştırarak bu sürece katkı vermelerini istiyoruz'' diye konuştu.
Çiçek, bu komisyonda AK Partiden Mehmet Ali Şahin'in, CHP'den Süheyl Batum'un, MHP'den Faruk Bal'ın ve BDP'den Ayla Akad Ata'nın yer aldığını ifade etti.
İkinci komisyonun meslek örgütlerinin ve sendikaların öneri ve görüşlerini değerlendireceğini belirten Çiçek, bu komisyonda da AK Partiden Mustafa Şentok, CHP'den Rıza Türmen, MHP'den Tunca Toskay ve BDP'den Sırrı Süreyya Önder'in olduğunu bildirdi.
Üçüncü komisyonun ise sivil toplum kuruluşların, özellikle kamuya yararlı derneklerin, cemaatlerin, vakıfların ve bireysel olarak müracaat eden vatandaşların görüş ve önerilerini değerlendireceğini anlatan Çiçek, şöyle devam etti:
''3 ayrı komisyon kurduk. Bu komisyon bünyesinde birer tane de Meclis ile irtibatı sürdürebilmek bakımından verdiğimiz uzman arkadaşlarımız var. Ayrıca her partiden her bir komisyon için birer teknik uzman ile teknik heyet kurduk. Bu teknik heyet bürokratlardan ya da bu konuda katkısı olabilecek her partinin görevlendirdiği isimlerden teşekkül ediyor. Bunlar az önce saydığım komisyonların emrinde onların talimatlandırdığı çalışmaları yapacak.
Böylece bugün 3 alt komisyon 3 de her bir bölümle ilgili teknik komisyonu kurmuş olduk. Bu komisyonlar şu an kendilerine tahsis edilen yerde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çalışmaların yazılı bölümünü 31 Aralık'a kadar bekliyoruz. Anayasa çalışmalarının olduğundan fazla uzamaması için bu sürece katkı vereceklerin bir an evvel çalışmalarını yapmaları gerekiyor.''
-''30 yıldır tartışılıyor''-
Çiçek, bu noktada en fazla çalışma yapması gereken kuruluşların, Türkiye çapında teşkilatları olan kuruluşlar olduğunu belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altındaki kuruluşlar, ziraat odaları, konfederasyonlar, işçi sendikaları konfederasyonlarının Türkiye çapında örgütlenmeleri bulunduğuna dikkat çekti.
Ayrıca TBMM'de temsil edilmemiş olsa bile siyasi partilerin Türkiye'nin her yerinde teşkilatları olduğunu dile getiren Çiçek, ''Dolayısıyla bu ve benzeri kuruluşların, bir an evvel çalışmalarını nihayetlendirip, bize göndermeleri gerekiyor. Komisyondaki arkadaşlarımız, kendileriyle yüz yüze görüşmelerde bu toplantıları daha verimli hale getirsin'' diye konuştu.
Anayasanın 30 yıldır tartışıldığına işaret eden Çiçek, ''Eğer 30 yıl sonra hala görüş ortaya koyamamış durumda olanlar varsa, 30 ay daha uzatsak yine de sonuçta çok fazla bir şey alamayacağız demektir'' dedi.
-''Aceleye gelmemeli ama makul süre de uzatılmamalı''-
Anayasa değişikliği konusunun aceleye getirilmemesi ama makul olan sürenin de uzatılmaması gerektiğini belirten Çiçek, ''Bundan sonra işin daha fazla özüne doğru bir çalışmayı birlikte bu arkadaşlarımız yapacak. Salı günü saat 16.00'da 12 kişilik komisyon benim başkanlığımda tekrar toplantısını yapacak. Çalışma takvimini ortaya koymuş olacaklar'' açıklamasında bulundu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, Meclisin açtığı web sayfasına yapılan başvuruların sayısıyla ilgili soruya karşılık, 5 binin üzerinde başvurunun gerçekleştiğini, bazı siyasi partilerin kendisine verdiği taslak metinleri de komisyon üyelerine ilettiklerini söyledi.
Çiçek, TÜSİAD, DİSK, Türkiye Barolar Birliği gibi bazı kuruluşların da daha önceden yaptığı Anayasa çalışmalarını güncelleyerek göndermelerini istedi.
Çiçek: 30 yıldır hâlâ fikri olmayan varsa...
TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa sürecine katkı sağlayacakların ellerini çabuk tutmasını gerektiğini söyledi. Çiçek "30 yıldır tartışılan konuda hâlâ fikir sahibi olmayan varsa" dedi ve ekledi...