Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 21-24 Eylül 2010 tarihleri arasında Polonya'ya yönelik Süs Bitkileri Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenleyeceklerini bildirdi.
Çoğunluğu Antalya'dan olmak üzere 30 ihracatçı firma temsilcisiyle Polonya'ya çıkarma yapacaklarını belirten Bağdatlıoğlu, "Sektör olarak 2023 yılında 500 milyon dolarlık hedef koyduk. Bu rakama ulaşmak için yeni pazar arayışlarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl Ukrayna'ya gitmiştik. Bu sene hedefimizde Polonya var." dedi.
Polonya'nın yıllık 335 milyon dolar süs bitkisi ithal ettiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, bu pazardan aldıkları payın yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti.
Süs bitkileri sektörü, pazar çeşitliliğini artırmak için Ukrayna'dan sonra Polonya'ya da dış ticaret programı düzenliyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğü ve Antalya İhracatçı Birlikleri organizasyonunda Polonya'ya gidecek ihracatçılar, ikili görüşmeler yaparak ihracatı artırmanın yollarını arayacak. Geziye katılacak firmaların konaklama ve uçak bileti masraflarının yüzde 50'sini yasal düzenleme gereği devlet karşılayacak.
İhracatçılar, Varşova'da görüşme yapacakları firmalara, Türkiye'nin kesme çiçek ve süs bitkileri sektörü hakkında da bilgi verecek. Programla ilgili bilgi veren Osman Bağdatlıoğlu, "Program çerçevesinde, ülkemiz süs bitkileri sektörü ve yatırım olanaklarının Polonya iş çevrelerine tanıtılması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Bunun yanında İhracatçılarımızın Polonya'da yerleşik muhatapları ile ticaret ve yatırım konularını görüşebilecekleri ikili iş görüşmeleri ve tesis ziyaretleri organize edilecek." diye konuştu.
Sektörün isminin değişmesinden sonra dış pazarlardaki potansiyeli değerlendirmek için sektörel ticaret heyeti programlarına ağırlık vereceklerini dile getiren Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti: "Polonya'ya giderken hedefimiz, 10 milyon dolarlık bir pazar kapısı açmak. Polonya, aynı zamanda Doğu Avrupa'nın çiçek dağıtım merkezi. Kuzey Avrupa ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Litvanya ve Estonya'ya re-export yapıyor. Lojistik açıdan önemli bir ülke. Biz oraya girerek yeni pazarlar açacağız. Böylece süs bitkileri sektörünü ayağa kaldırmaya çalışacağız."
Bağdatlıoğlu, Polonya'dan sonra Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Slovenya'ya da ticari heyet programı düzenlemeyi planladıkları bilgisini verirken, süs bitkileri ihracatının yıl sonunda yüzde 20 artarak 60 milyon dolara çıkmasını beklediklerini aktardı.