Cide Belediyesi'nin Borcu Dev Afisle Duyuruldu Açiklamasi '99 Milyon Lira Borç Bulunuyor'

Cide Belediyesi'nin Borcu Dev Afisle Duyuruldu Açiklamasi '99 Milyon Lira Borç Bulunuyor'

Cide Belediyesi’nin 99 milyon 337 bin 146 lira olan borcu, dev afisle kamuoyuna duyuruldu. Konu ile ilgili açiklama yapan Cide Belediye Baskani Nejdet Demir, "Görevde oldugunuz sürede ekibinizle alem yapmak için bizim yaptigimiz sosyal tesislerde tekel bayilerden aldiginiz raki ve saraplarin faturalarini mesrubat olarak kestirdiginizi tespit edemeyecegimizi mi sandiniz" dedi.

Kastamonu’nun Cide ilçesinde 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Cide Belediye Baskani seçilen MHP adayi Nejdet Demir, CHP’li Belediye Baskani Mehmet Esref döneminden kalan belediye borcunu belediye binasina astirdigi dev afisle duyurdu. Asilan afiste Cide Belediyesi’nin hesaplanan borcunun 99 milyon 337 bin 147 TL oldugu belirtildi. Konu ile ilgili açiklama yapan Baskan Demir, “Faturasi henüz kesilmeyen ve mahkeme süreci devam eden borçlarin faizleri bu rakama henüz dahil degildir. Bu rakam önümüzdeki süreçte revize edilecektir" dedi.

2019’da belediyenin borcunun olmadigini belirten Baskan Demir, "2019 yilinda geçmis dönem yönetimine belediyeyi devrettigimiz gün belediyemizin banka hesaplarinda 70 bin 183 TL vardi. Bugün bu rakam 12 bin 600 dolar ve 35 asgari ücrete tekabül ediyordu. Ayrica emekçi kardeslerimize ne maas ne ikramiye ne de kidem tazminati borcumuz vardi. Bugün belediyeyi devraldigimizda banka mevcudumuz sadece 13 bin 830 TL olup, bir asgari ücrete tekabül etmiyor. 1 milyon 971 162 TL, Mart ayinda 35 isçi ve memurlarimiza ödenmeyen maaslar, 3-4 yildir düzenli ödenmeyen ikramiye alacaklari hem de 1 milyon 770 bin 265 TL emekli olmus kardeslerimize alninin teri olan kidem tazminati alacaklarinin oldugu tablo ile karsi karsiya kaldik. 2019 Mahalli Idareler Seçimi öncesinde ’Bartin Belediyesi’nde bu kadar personel yok’ siyaseti yaptiniz. 123 personel ile devrettigimiz belediyeye 166 personel daha alarak belediyemizin nakit akis ve mali dengesini bozdunuz. Biz personel alimina karsi degiliz, ancak is sahasi ve gerekli kaynak olusturulmadan rasgele sirf oy için alinan personele karsiyiz. Çünkü bu is bilmezlik 2019’da biraktigimiz mali gücü 15 yil geri gitmesine sebep olmustur. Son üç aylik gelire bakildiginda belediyemizin aylik geliri ortalama 6 milyon TL’yken sadece aylik maaslarimiz 6 milyon 400 bin TL, Sosyal Sigortalar Kurumu 3 milyon TL, vergiler ortalama 500 bin TL civarindadir" diye konustu.



"Gelir maaslari karsilayamiyor"

"2019 yilinda biz kurumumuzu 27 milyon 349 bin 122 TL ile devrettik" ifadelerine yer veren Demir, "Belediyemizin henüz tahsili bekleyen 3 milyon 915 bin 547 TL alacagi vardi. Vadesi geçmis borçtan alacaklarimiz düsüldügünde sadece 1 milyon 541 bin 834 TL’yken, 21 milyon 891 bin 742 TL’si Iller Bankasindan kullanilan aritma tesisi, asfalt plenti, kanalizasyon ve alt yapi projelerinin oldugu hizmetlerdi. 144 aylik vade ile yapilan ve günümüze geldiginde aylik taksitinin çok düsük oldugu ve gecikme faizi isleyen hiç borcu olmamasina ragmen siz bu borcu halkimizin gözünde büyüttünüz. Bizim devrettigimiz borcun vadesi geçmis olani sadece bütçenin 20’de 1’i bile degilken bugün faiz sarmalina belediyemizi soktunuz. Vadesi geçmis borcundan dolayi ipotek ettirilen irmak alanindaki yasam alani ve sosyal tesisimizi, Memis Mahallesi’nde yasli insanlarimiz için yaptigimiz huzurevi binasinin taahhüt edilen borçlari ödenmedigi için elimizden alinmak üzere. Bu tesisler elimizden gitse halkin yüzüne nasil bakacaksiniz? Isçi hakki ve emegi savunan, kesimin oylarini alirken 2 yildir ödenmeyen emekçi kardeslerimizin hakki olan kidem tazminatlarini ödemeyip bir de üzerine makam araçlarimizi haciz ettirilmesi kaniniza dokunmadi mi? Bizim 2018 yili resmi rakamlarina baktigimizda aylik gelirimiz ortalama 1 milyon 255 bin 617 TL’yken maas ödememiz 435 bin 230 TL, SGK ve vergi ödemelerimiz 142 bin 350 TL’ydi. Bugün aylik gelir maas ödemesini karsilamadigini anlattik. Bunlar, açigi kapatmak için her sikistiginda kredi kullanarak günü kurtaran yönetimin en küçük mali ayiplaridir" seklinde konustu.



"Raki ve saraplarin faturalarini mesrubat olarak kestirdiginizi tespit edemeyecegimizi mi sandiniz"

Satin alinan alkollerin mesrubat olarak faturalandirildigini iddia eden Demir, "Mitinglerde ’borcumuz yok’ diyerek halkin gözünün içine baka baka yalan söylediniz, açikladigimiz borç ve ödeme yapmadiginiz için icraya düsen onlarca dosya 1 günde mi oldu? Peki, seçim döneminde sahsi pankart, brosür, kitapçik ve afisleri tüyü bitmemis yetimin hakki olan belediye bütçesinden yaptirirken bunlarin ortaya çikacagini düsünmediniz mi? Seçim için partiniz olarak yaptiginiz iftar programlarini insanlara ’cebimizden ve sponsorlar ile yaptik dediniz.’ Göreve geldigimizde gördük ki bu da yalanmis. Alelacele kayit altina alinmaya çalisilan 350 bin TL’lik faturalarin iade islemini gerçeklestirdik. Yüzlerce kisiye is sözü vererek seçime 2 gün kala bir gece vakti partinizin kadin kolu baskanini ve gençlik kolu baskanini gizli gizli sigorta girisini yaptirarak ise almaya çalisirken vicdaniniz sizlamadi mi? ’Memlekete bahar getirecegim’ yalaniyla 5 yilda Cidemizin 15 yilini çaldiniz. ’Ekibim’ dediginiz arkadaslari belediyeye yüksek maaslarla doldurdunuz. 2019 yilinda ’bitik’ dediginiz belediyeye 3 ayda 80 personel doldururken biraktiginiz bu rezil tabloda biz seçim döneminde söz verdigimiz 2 elin parmagini geçmeyen ise ihtiyaci olan vatandaslarimizi henüz alamiyoruz. Bu içinize siniyor mu? Ya da görevde oldugunuz sürede ekibinizle alem yapmak için bizim yaptigimiz sosyal tesislerde tekel bayilerden aldiginiz raki ve saraplarin faturalarini mesrubat olarak kestirdiginizi tespit edemeyecegimizi mi sandiniz? Daha açiklanmayan çok sey var, bunlari da önümüzdeki günlerde gelecek olan Sayistay raporundan sonra açiklayacagiz. Ama halkimiz sunu bilsin ki biz en kisa sürede bu enkazi kaldiracagiz. Memlekete hiçbir çivi çakmadan geçirilen sadece lafla sadece algiyla heba olan 5 yilin hesabini icraatlarimizla soracagiz. Verdigimiz sözleri tutmak için Cide’miz için canla basla çalisip, ilçemizi hak ettigi isiltili günlerine geri getirecegiz. Sizleri halkimizin vicdanina birakiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile