Çiftçi Bulusmasi Panelinde Bölgesel Kalkinmanin Aktörleri Bir Araya Getirildi

Çiftçi Bulusmasi Panelinde Bölgesel Kalkinmanin Aktörleri Bir Araya Getirildi

Bayburt Üniversitesi, Çiftçi Bulusmasi panelinde bölgesel kalkinmanin aktörlerini bir araya getirdi.

Gida, Tarim ve Hayvancilik Uygulama ve Arastirma Merkezi, Aricilik Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezi, Doga ve Hayvanlari Koruma Ögrenci Toplulugu ile Aricilik ve Aricilik Teknolojileri Ar-Ge Ögrenci Toplulugu paydasliginda düzenlenen "Çiftçi Bulusmalari-I" isimli panelde, tarim ve hayvancilik odakli bölgesel kalkinmayi konu alan etkilesimli sunumlar gerçeklesti. Panel, akademi, sektör ve çiftçiyi bir araya getirerek çok yönlü çözüm önerisi üreten bir etkinlik olarak öne çikti.

Demirözü Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçeklesen ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdogan’in moderatörlük görevi üstlendigi panel dizisinde, Uygulamali Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Vecihi Aksakal, "Bayburt’ta Küçükbas Hayvan Yetistiriciligi" baslikli sunumunu yaparken; Demirözü Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yasar Erdogan ise "Bas Arilarinda Varroosis" baslikli bir sunum yapti. Panele sektör temsilcisi olarak katilan Sukkar Seker Üretim A.S. Erzurum ve Erzincan Seker Fabrikalari Genel Müdürü Necati Karavaizoglu, "Seker Fabrikalari ve Pancar Üretiminin Bölgemizin Ekonomik ve Sosyal Yapisi Üzerine Etkileri" baslikli sunumunda bölgesel kalkinmanin sinai boyutunu anlatti. Bir diger panelist olan Demirözü Meslek Yüksekokulundan Ögr. Gör. Nursafa Iscan ise, "Sap Hastaligi ve Mücadele Yöntemleri" baslikli sunumuyla bölge hayvanciliginin en önemli sorunlarindan birine degindi.

Katilimcilara panelin amaci ve önemi hakkinda bir hitap konusmasi yapan moderatör Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdogan, "Tüm dünyada Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri olarak tanimlanan bir topyekûn kurtarma ve telafi projesinin lansmani yapilirken, sürdürülebilir dünyanin geleceginde tarim ve hayvanciliga verilen önemin farkindaligi için özel bir çaba gösteriliyor. Sehrimiz, gelecegin dünyasinda ihtiyaç duyulan kalkinma odakli üretimin parlayan yildizi olma potansiyeli tasiyor. Organik tarim ve hayvanciligin önemini artirdigi bir çagda sehrimizin ve bölgemizin kaynaklarini dogru yöneterek kalkinmada fark ortaya koyabiliriz. Bunun için kamu, sanayi, üniversite ve üreticiler arasinda mutlak esgüdüm saglamamiz gerekiyor. Bu paneli yalnizca ögrenme etkinligi olarak degil, bölgenin lokomotif güçlerini bulusturan bir paydaslik insasi olarak görüyor ve tüm katilimcilara tesekkür ediyoruz." dedi.

Paneli degerlendiren Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, "Üniversitemiz, bölgesel kalkinmada öne çikabilecek tüm yetkinlikleri ve kaynaklari analiz ederek bir kalkinma haritasi çikarmaya çabaliyor. Özellikle gida, tarim ve hayvancilik çalismalarimizi toplumsal katki boyutunda birbirine entegre ediyor ve çiftçilerimizin istifade edebilecegi ürünlerin yetisme sartlarini siniyoruz. Bu panel, bölgemizin kalkinma yetkinligi envanterinde önemli üretici güçler olan çiftçilerimizi, aricilarimizi ve sektör yöneticilerimizi bir araya getirerek akademi paydasinda ortak kiliyor. Umarim devam bulusmalarinda kat ettigimiz en temel mesafe güçlü dayanisma ve kalkinma odakli is birlikleri olacaktir." açiklamasinda bulundu.

Panelde katilimci çiftçilerden gelen sorulari da yanitlayan panelistler, üretim, dagitim ve fiyatlandirma konularinda da sektörel rekabet odakli önerilerde bulundu. Panele Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in yani sira Demirözü Kaymakami Feyza Yilmaz, Bayburt Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Gökmen Sengün, ilçe müdürleri ve sube müdürleri, Bayburt Ziraat Odasi Demirözü temsilcileri, bölge çiftçileri, aricilar, esnaf, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile