Çiftçinin geçtiğimiz yıllardaki sel felaketlerinden ders çıkararak ürününü sigortalattığı belirlendi.
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, Cihan Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, Aksu ve Serik ilçelerinde sel ve su baskınlarından zarar gören tarım alanlarının yüzde 40’ının 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olduğunu bildirdi. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’ndan aldıkları bilgiler doğrultusunda zarar gören çiftçilerin yüzde 40’ının tarım sigortası yaptırdığını tespit ettiklerini kaydeden Erçin, “Önceki yıllarda sel ve su baskınlarına baktığımızda tarım sigortası yaptıran çiftçi sayısı çok fazla değildi. Bu sene Antalya’da poliçe kesilen çiftçi sayısı geçen seneye göre yüzde 100 artarak 5 bin 500’ü buldu.” dedi.
Bu gelişmenin çiftçinin geçtiğimiz yıllardaki afetlerden ders aldığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Erçin, çiftçinin ürününü sigortalattırarak zararını minimize ettiğini kaydetti. Erçin, ayrıca kesilen poliçe sayılarındaki artışın çiftçinin tarım sigortaları konusunda bilinçlenmeye başladığının da bir göstergesi olduğunu vurguladı.
DEVLET TARIM SİGORTASININ YÜZDE 50’SİNİ ÖDÜYOR
Devletin tarım sigortası yaptıran çiftçiye yüzde 50 hibe desteği verdiğini hatırlatan Erçin, şunları kaydetti: “Hatta don riskine karşı devlet sigorta bedelinin yarısını değil, üçte ikisini ödüyor. Devlet, normalde TARSİM kapsamında sigorta bedelinin yüzde 50’sini ödüyor. Bu oran don riskine karşı yüzde 66’yı buluyor.”
Erçin’in verdiği bilgilere göre, selden zarar gören alanlar genellikle pamuk ve mısır. Sebze seralarında fazla bir zayiat yok. Hasar tespit çalışmalarında elde edilen ilk bilgilere göre, Serik, Aksu, Muratpaşa ve Manavgat ilçelerinde 27 köy sel ve su baskınlarından etkilendi. Afetten 1277 çiftçi zarar görürken, şiddetli yağış ve fırtına sonucu meydana gelen selde, 43 bin 963 dekar alanı açık, 2 bin 214’ü de kapalı olmak üzere toplam 46 bin 177 dekar tarım alanı sular altında kaldı. Açık alanda başta pamuk olmak üzere mısır, narenciye, nar, balık havuzu, keçi zarar gördü. Kapalı alanda ise domates, salatalık, patlıcan, biber, marul, karnabahar, lahana, kabak, fasulye sel ve su taşkınlarından etkilendi. İlk belirlemelere göre en fazla hasar Aksu’da tespit edildi. Bölgede 40 bin açık, 2 bin dekar da kapalı tarım alanı zarar gördü. Pamuğun henüz hasat aşamasında olması Aksu’daki zararın boyutunu artırdı. Serik’te ise 3 bin 700 açık, 200 dekar da kapalı alan afetten etkilendi.
ÇİFTÇİ TARIM SİGORTASINI KABULLENDİ, POLİÇE SAYISI İKİYE KATLANDI
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Antalya Bölge Koordinatörü Yaşar Bişgin, çiftçinin artık tarım sigortasını kabullendiğini belirtti. Yüzde 50 devlet destekli tarım sigortasının 2006 yılında başladığını hatırlatan Bişgin, “Geçen yıla göre özellikle doğal afetlerden hasar alan bölgelerdeki kesilen poliçe sayısında iki kat artış var.” dedi.
TARSİM’in yaptığı bilgilendirme toplantıları ve doğal afetlerin meydana geliş şekillerinin çiftçinin bu konuda bilgilenmesini sağladığını dile getiren Bişgin, şunları kaydetti: “Çiftçinin başına taş düşmezse tedbir almaz. Kabullenmesi için ilk önce gözüyle görmesi gerekir. Nitekim son yıllardaki felaketler çiftçi tarım sigortasını kabullenmesini sağladı. Başka çaresi olmadığı için mecburen devlet destekli tarım sigortasını yaptırmak zorunda kaldı. Çiftçi bir anlamda felaketlerden ders aldı.”
Bu yılın 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısının geçen yılı ikiye katladığı bilgisini de veren Bişgin, “Şu anda Antalya’da 5 bin 500 civarında çiftçi tarım sigortası yaptırdı. Geçen yıllarda çiftçilerin çoğunun sigortası yoktu. Ayrıca poliçelerin daha çok hasar gören bölgelerden gelmesi çiftçinin bu konuda bilinçlendiğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllar çiftçinin tarım sigortasına ilgisi daha da artacak. Sistemin müracaatlar karşısında yetersiz kalmasından korkuyoruz.” diye konuştu. Bişgin, hasar tespit çalışmaları için 20 eksper görevlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
Çiftçi Felaketlerden Ders Aldı, Sigortalı Alan Sayısı İki Katına Çıktı (özel)
Antalya’nın Aksu ve Serik ilçelerinde meydana gelen sel nedeniyle zarar gören tarım alanlarının yüzde 40’ı sigortalı çıktı.