Çiftçiler 'Meyve Yetismez' Denilen Agri'da Devlet Destegiyle Kurulan Seralarda 240 Ton Çilek Rekoltesi Bekliyor

Kisin çetin geçmesi ve mevsim kosullari nedeniyle insanlar arasinda 'burada meyve sebze yetismez' algisinin hakim oldugu Agri'da, Valilik ve Tarim ve Orman Bakanliginca hayata geçirilen proje kapsaminda vatandaslar için evlerinin bahçeleri ya da uygun gördükleri tarlalarinda seralar kuruldu Il Tarim ve Orman Müdürü Kenan Engin: 'Bu sene 240 ton civarinda çilek hasat etmeyi ve çiftçilerimizin her bininin aile bütçesine 50 bin lira civarinda katki sunmayi hedefliyoruz' Çilek bahçesi kurulan çiftçilerden Adem Aslan: 'Insallah Agri çilegiyle anilacak. 'Meyve ve çilek yetismez' gibi ön yargilar vardi. Çilegimiz yetisiyor, olmayacak diye bir sey yok. Yeter ki üretelim, emek ve çaba olsun'

Tarim ve hayvanciligin yaygin oldugu illerden Agri'da, alternatif geçim kaynaklarinin olusturulmasi ve çilek yetistiriciliginin yayginlastirilmasi amaciyla yüzde 90 hibe destegiyle hayata geçirilen "Agri'dan Çilege Dokunus Projesi" kapsaminda kurulan seralarda bu yil 240 ton çilek rekoltesi bekleniyor.

Kentte, Tarim ve Orman Bakanligi ile valilik is birliginde, Il Özel Idaresi kaynaklariyla finanse edilen "Agri'dan Çilege Dokunus Projesi" çerçevesinde ilk etapta projeden yararlanmak isteyen 40 çiftçin için sera seklinde çilek bahçesi kurulmasi kararlastirildi.

Çiftçilerin evlerinin yanindaki bahçelerinde ya da uygun gördükleri tarlalarinda Il Tarim Müdürlügü görevlileri koordinesinde bahçeler olusturuldu.

Maliyetinin yüzde 90'i devlet tarafindan karsilanan ve damlama yöntemli sulama sistemi kurulan bahçelerin büyük bir çogunlugu bir süre önce kuruldu.

Yine görevliler desteginde çiftçilerce çilek ekilen seralarin bazilarinda hasat da yapildi.

Seralarin tamamindan bu yil 240 ton rekolte bekleyen çiftçiler, kisin sert geçmesi ve iklim kosullari yüzünden "meyve sebze yetismez" denilen kentte çilek üretip gelir elde etmenin mutlulugunu yasiyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Kenan Engin, yapimi tamamlanan ve çalismalarin devam ettigi bazi çilek bahçelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Engin, AA muhabirine, çiftçilere alternatif geçim kaynaklari olusturulmasi amaçlanan projeyle ilde bitkisel üretim çesitliligini artirmak ve çiftçilerin aile bütçesine katki saglamayi hedeflediklerini söyledi.

Çiftçilerden olumlu tepkiler aldiklarini belirten Engin, sunlari kaydetti:

"Bu sene 240 ton civarinda çilek hasat etmeyi ve çiftçilerimizin her bininin aile bütçesine 50 bin lira civarinda katki sunmayi hedefliyoruz. Projelerimiz sadece bununla bitmiyor. Biz yerelde özellikle Sayin Valimiz Osman Varol'un destekleriyle birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Çiftçilerimizden çok güzel dönüsler aliyoruz. 3 yil önce burada meyvecilik projesi baslatmistik ve 300 çiftçimize meyve bahçesi kurduk. Kent genelinde 240 bin meyve fidani diktik. Bu yildan itibaren insallah onun da meyve hasadina baslayacagiz."

- Proje ile vatandaslar arasindaki 'meyve yetismez" algisi kirildi

Kentte yaz mevsiminin kisa olmasi ve ekonomik kosullar nedeniyle vatandaslar arasinda meyve yetistirilmesine yönelik olumsuz alginin oldugunu vurgulayan Engin, hayata geçirilen projelerle bu alginin yerini olumlu bir havaya biraktigini anlatti.

Engin, projeler ve farkli üretim alanlarinda çiftçileri bilgilendirmek için ellerinden geleni yaptiklarini ifade ederek, "Bu sene sadece Il Özel Idaresi ve Tarim ve Orman Bakanliginca saglanan yüzde 90 hibeyle kurdugumuz bu çilek bahçelerinden ilin ekonomisine 2 milyon liranin üzerinde katki bekliyoruz. Bu projenin çiftçilerimizde bir algi degisimi ve dönüsüme neden olacagina inaniyoruz. Bu çilek projesini artirarak devam etmeyi hedefliyoruz. Bir iki bahçemizde çilek hasadina basladik. Kurdugumuz bütün bahçelerde bir aya kadar çilek hasadina baslayacagiz." diye konustu.

- Yöredeki sicaklik farklari çilege lezzet katiyor

Çilek bahçesi kurulan çiftçilerden Adem Aslan da bahçesinin erken kurulmasindan dolayi çileklerin yetistigini ve hasat sevinci yasadigini belirterek, "Bugüne kadar yaklasik bir ton çilek hasat ettik. Genellikle çilegin kilosu 12 liradan alici buluyor. Tüketiciler çileklerimizi çok begeniyor. Agri'da gece ve gündüz sicaklik farkli fazla oldugundan dolayi çilekte sekerleme orani daha fazla, bundan dolayi aroma, tat ve kokusu sebebiyle tüketicilerin çilek talebine yetisemiyoruz. Insallah Agri çilegiyle anilacak. 'Meyve ve çilek yetismez' gibi ön yargilar vardi. Çilegimiz yetisiyor, olmayacak diye bir sey yok. Yeter ki üretelim, emek ve çaba olsun." dedi.

Çiftçi Hayrettin Konyar ise kentin bu tür güzel projelerle anilmasi gerektigini ve çilek hasadini heyecanla beklediklerini dile getirdi.

Ekiplerin çilek bahçelerinde sicak havada zorlu çalismasi Anadolu Ajansi muhabirince drone ile havadan görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile