Çiftçilere 'Aniz' Uyarisi

Çiftçilere 'Aniz' Uyarisi

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünce aniz uyarisinda bulunularak, “Çiftçilerimiz, gelecek yil alacagi verimi ve toprakta yasayan canlari düsünmeli aniz atesinden uzak durmalidir." denildi.

Hububat hasadinin sonlarina geldigimiz bugünlerde tarlalarda kalan anizlarin yakilmamasi hususunda Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünce uyarida bulunularak, “Aniz yakmak topraklarimiza zarar verdigi gibi yanginlara davetiye çikarmakta ve dünyayi paylastigimiz diger canlilarin yok olmasina neden olmaktadir. Lütfen aniz yakmayalim, yakmak isteyenleri uyaralim.” ifadelerine yer verildi.

Aniz, toprak içinde kalan bitki kökü, nadasa birakilmaksizin ekilen tarla, misir sapi, biçilmeden toprakta kalan saplar, tarla sinirindaki otlar, biçilen ekinin tarlada kalan sapina verilen addir. Hububat hasadindan sonra, kisa sürede toprak hazirligini tamamlamak, toprak islemede kolaylik saglamak, hastalik ve zararlilarla mücadele edilmesi, yabanci ot kontrolü, bitki artiklarini en ucuz maliyetle ortadan kaldirmak, hasat sonrasi artiklarin ekonomik bir deger tasimadigi düsünceleri ile çogu zaman bir aliskanlik haline geldigi için yasak oldugu halde, aniz yakma olaylariyla karsilasilmaktadir. Anizin yakilmasi orman yanginlari, telefon ve enerji iletim hatlarinin yanmasi, sis olusumu nedeniyle çesitli trafik kazalarina yol açmasi, hasat edilmemis komsu tarlalara yangin siçramasi, yakin köylerdeki hayvan barinaklarinin ve yerlesim birimlerinin yanmasi gibi birçok riskleri ortaya çikarmaktadir. Aniz yakma sonucunda çikan yanginlar, her yil milyonlarca liralik maddi zararlara neden olmaktadir. Aniz yakmanin zararlari sadece bunlarla sinirli degildir. Aniz yakmanin sayisiz zararlarindan bazilari sunlardir:

1- Aniz yanginlari toprak içerisindeki faydali canlilarin ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasina neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiginden, toprak verimliligi azalir, canlilarinin beslenme ortami yok edilir.

2- Aniz yakilan toprakta bitkilere yarayisli besin maddeleri azalmakta ve zamanla topragin verimliligi düsmektedir. Verimli tarim topraklarimiz zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.

3- Aniz yakilmasi su ve rüzgar erozyonunu artirmakta, bu nedenle topragin en degerli üst katmanlari rüzgar ve su ile tasinarak yok olmaktadir.

4- Aniz yakma sonucunda dogal denge bozularak zararli böcekler ve hastaliklar çogalmaktadir. Aniz yanginlarina engel olmak amaciyla; biçerdöverle hububat hasadi, toprak yüzeyine yakin yapilmalidir, böylece kalan sap miktari az olacagi için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafindan parçalanmasi daha kolay olacaktir. Hububat hasadi yapildiktan sonra biçerdöverin arkasinda biraktigi sap samandan olusan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahirlarda altlik olarak kullanilabilir veya sanayide kagit ve karton yapiminda kullanilabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklastirildiktan sonra geriye kalan aniz sap parçalayici makineler ile parçalanarak topraga karistirilmalidir. Bu sekilde bir toprak isleme ile anizin topraga karistirilmasi topraga birçok fayda saglar ve aniz yakmanin doguracagi zararlar da önlenir. Toprak islemesiz tarim yapilarak tohum dogrudan aniza ekilebilir. 2872 Sayili Çevre Kanunu kapsaminda, aniz yakanlara idari para cezasi verilmektedir. Ayrica aniz yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitisik yerler ile meskun mahallerde islenmesi durumunda ise bu ceza bes kat arttirilmaktadir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile