Yamanlı köyünde düzenlenen programda çiftçilere uygulamalı olarak mikoriza anlatıldı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, mikoriza yöntemi ile bitkinin köküne yerleşen yararlı bakterileri bitkiye verdiklerini söyledi.
Azotun bitkiye bağlanmasını sağlayan bakterilerin bitki için önem taşıdığına işaret eden Akman, 'Mikoriza uygulamasında da bitkiye, bitkiyle birlikte yaşayan bir çeşit yararlı bakteriler gibi mantar yerleştiriyoruz. Zaten doğada bu doğal olarak sıklıkla gerçekleşir. Biz bu olayı yapay olarak bitkiye veriyoruz. Bitkinin köküne yerleşen bu mantarlar, yararlı olan besini sağlayarak aynı zamanda zararlı patojenlere karşı koruma sağlıyor.' diye konuştu.
Mikorizanın tamamen doğal bir uygulama olduğunu, böylece çiftçilerin kimyasal gübre veya ilaç uygulamasını azaltmanın hedeflendiğini vurgulayan Akman, bu nedenle çalışmayı önemsediklerini kaydetti.
Programa Kaymakam Mustafa Güney ile Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir de katıldı.
Çiftçilere 'Mikoriza' Uygulaması Anlatıldı
Çarşamba ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, bitkilerde kimyasal gübre ile ilaç kullanımını azaltmak amacıyla mikoriza (Bazı bitkilerin kökleriyle ortak yaşam ilişkisi geliştirmiş mantar) uygulaması tanıtıldı.