Çiftçilere Tohum Fide Ve Fidan Uyarısı

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilere tohum, fide ve fidan alımlarında dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, ilkbaharın gelmesiyle bahçe, tarla işlerinde yoğunlaşma başladığı belirtildi.

Yetkisiz kişilerin açıkta fide, fidan, tarla-sebze tohumu ve süs bitkileri satmalarının yasak olduğuna işaret edilen açıklamada, '5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 17. maddesine göre, bakanlıkça belirlenen zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki ve bitkisel ürünleri üreten, ithal eden, depolayan, ticaretini yapanlara da Bitki Pasaportu Sistemine kayıt olma, kayıt sertifikası alma ve bitki pasaportu bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.

İlgili mevzuata göre, bakanlıktan yetki almadan tohum, fide, fidan ve süs bitkileri satan, ruhsatsız olarak ticari anlamda üretimini yapan kişi ve kuruluşlara da idari yaptırım uygulaması getirilmiştir.' denildi.

Açılamada, üzerinde etiket ve bitki pasaportu bulunan tohum, fide, fidan ve süs bitkileri ile bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden ya da üretici belgesi olan üreticilerden alınması tavsiyesinde bulunularak şunlar aktarıldı:

'Üreticilerimiz açıkta, yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum, fide, fidan ve süs bitkileri satın aldığında birçok sorunla karşılaşabilmekte. Hastalık ve zararlılara rastlanabilmektedir. Bu durum fide ve fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara sebep olmaktadır.

Aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı görülebilmektedir. Üreticilerimiz böyle sorunlarla karşılaştığında elinde etiket,sertifika pasaport gibi belgeleri olmadığından geriye dönük olarak hakkını arayamamakta, parası, emeği ve zamanı boşa gitmektedir.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile