Çiftçilere Uzmanindan Kene Uyarisi

Çiftçilere Uzmanindan Kene Uyarisi

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mehmet Bakir, çiftçilere kene uyarisinda bulundu. Bakir, “Keneler sadece evcil hayvanlarda olmuyor. Tarimsal alanlara giderken kisinin dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Ilkbaharin gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artis yasandi. Kirsal alanlarda yasamini sürdüren ve tutundugu kiside Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) virüsü bulastiran kenelere iliskin uzmanlardan uyarilar gelmeye devam ediyor. Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mehmet Bakir, tarimsal alanlarda çalisanlara yönelik çesitli uyarilarda bulundu.

2003 yilindan bu yana kene sorunu ile karsilasildigini ifade eden Prof. Dr. Bakir, “Ilkbaharin gelmesi ile birlikte hem kene aktivitesinde artis hem de insanlarin dogadaki aktivitelerinde artis meydana geliyor. Bu nedenle kene temas riski artiyor ve kene tutunmasi ile gelen olgu sayisi artiyor. Buna çok yönlü bakma gerekiyor. Dogada, tarimsal alanlarda yapilmasi gerekenler var, hayvancilikla ugrasan kisilerin yapmasi gerekenler var. Bir de kene tutulmasinin ardindan alinmasi gereken önlemler var. Bizim yöremizde çiftçilik ve hayvancilik birlikte yapilir. Çiftçilikle ugrasan kisiler kirsala gittiginde bilmeyerek kene temaslari yasayabiliyorlar. Keneler sadece evcil hayvanlarda olmuyor. Tarimsal alanlara giderken kisinin dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Çiftçilere açik renkli kiyafet öneriliyor

Arazide çalisan veya piknik yapan vatandaslari uyaran Prof. Dr. Mehmet Bakir, “Kisilerin giyimine dikkat etmesi gerekiyor. Vücudunda açik yer birakmamasi gerekiyor. Kollar, bacaklar ve karin bölgesinin kapali olmasi gerekiyor. Mümkünse çizme giyilmesini öneriyoruz. Keneler çalilik ve otluk alanlardan yürüyerek vücuda tutunur. Kapali giyildiginde bunun önüne geçilmis oluyor. Açik renkli giyisiler giyilmesini öneriyoruz. Kene, açik renkli kiyafetler üzerinde kolay fark ediliyor. Görevi geregi veya piknik yapmak için araziye çikanlarin döndükten sonra kene taramasi yapmasi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile