Çubukçu, kooperatif olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Ortamlarından bu yıl 4 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdikleri de ifade eden Çubukçu "Ortaklarımızdan toplam 4 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirilmiş olup ’tarım kredi çay’ ve ’Butka’ çay markaları ile ülke genelindeki bin 600 tarım kredi kooperatifi aracılığı ile tüketicilerle buluşturulmaktadır. Üreticiden alınan yaş çay özçay tarımsal kalkınma kooperatifinin fabrikasında işlenerek Türkiye’deki bin 600 kooperatifimizde tüketiciyle buluşuyor. Ortak ürünleri değerlendirme kapsamında teşkilatımız yem fabrikalarında değerlendirilmek üzere bin ton yemlik hububat alımı yapılmıştır. Ortaklarımızın doğal yumurta ihtiyaçlarını karşılamak üzere 45 bin adet yumurta tavuğu dağıtımı kooperatiflerimiz aracılığı ile yapılmıştır. Ortaklarımızın ihtiyacı olan süt ve besi hayvanı olarak toplam bin 700 adet canlı hayvan dağıtımı yapılmıştır. Diğer üreticilerin ihtiyacı olan sebze fidesi 600 bin adet olarak dağıtılmıştır. 8 milyon TL’lik zirai alet-makina dağıtımı yapılmıştır. 2 bin adet arılı kovan dağıtımı yapılmıştır. Arıların korunması ve elektrik amaçlı 165 adet elektrikli çit sistemi kurulumu yapılmıştır. Ortaklarımızın sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için 134 adet ısıtma amaçlı güneş enerjisi sistemi kurulmuştur. Isınma amaçlı ihtiyacı olan 5 adet kalorifer sistemi kurulmuş olup 13 ortağımızın evlerinin mantolaması yapılmıştır. 1 adet bağ evi ihtiyacı karşılanmıştır. 1 adet ahır anahtar teslim yaptırılarak ortağımıza teslim edilmiştir. silajlık mısır 27 Ekim itibariyle alıma başlanmış olup Bayburt- Demirözü’nde bulunan tesisimizde toplam 2 bin 500 ton alım yapılmaktadır” dedi.
ÇAYDAN SONRA KİVİ ALIMI YAPACAKLAR
Müdür Çubukçu, kooperatiflerden Kasım ayı itibariyle bin 200 ton kivi alımı planlandığını ifade ederek, “Kivi alımı Kasım ayının başı itibariyle Çayeli’den-Hopa’ya kadar olan kooperatiflerimizden bin 200 ton alım planlanmaktadır. Artvin bölgesinden 60 ton Trabzon hurması alımı planlanmaktadır” diye konuştu.
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler ürettiklerin ifade eden Çubukçu, şunları söyledi:
“Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Bölgemizde (Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane) tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla iştigal eden tüm üreticilerin yanında yer alarak, piyasayı regüle ederek maliyetlerin ve girdi fiyatlarının düşürülmesine, üretilen ürünlerinin piyasada değer bulmasına katkı sağlıyoruz. Ürünleri peşin para ve kredi borçları karşılığında alarak ürünlerinin piyasada değer bulmasına ve ürünlerinin doğrudan tüketiciyle buluşmasını sağlıyoruz. 2014 yılında 108 milyon kredi kullandırmışken, 2015 yılında 130 milyon kredi kullanımı hedeflenmektedir. Kurumsal işbirliğini önemsiyoruz, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler üretiyoruz. Tarım Bakanlığı’nın ve Orman Bakanlığı’nın birçok projesine katkı sağladık. Trabzon İçme suyu havzasında bulunan tarımsal girdi ihtiyaçları tarafımızdan karşılanacak. Bu konuda Trabzon Büyükşehir Belediyesiyle protokol imzaladık. Tarımsal örgütleri ve çiftçi kuruluşlarını destekliyoruz. Bunun en güzel örneği Özçay Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle yaptığımız işbirliği. 6 milyon değerinde peşin para karşılığı yaş çay alımı yaptık. Kooperatiflerimizde aile sıcaklığı oluşturduk. Çiftçilerimiz samimi ortamda ihtiyaçlarını karşılıyor. Çiftçilerimizi tefeciye muhtaç etmiyoruz.”
'Çiftçilerimizi Tefeciye Muhtaç Etmiyoruz'
Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Ergin Çubukçu, 2014 yılında 108 milyon TL kredi kullandırılmışken, bu yıl 130 TL milyon kredi kullanımı hedeflendiğini belirterek “Çiftçilerimiz samimi ortamda ihtiyaçlarını karşılıyor, onları tefeciye muhtaç etmiyoruz” dedi.