Çiftçiliği dededen kalma yöntemlerle değil, bilgi ve teknoloji ile yapmak için eğitim aldılar

Çiftçiliği dededen kalma yöntemlerle değil, bilinçli olarak yapmayı isteyen vatandaşlar, krsa gidip sertifika aldı.

Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile İl

Çiftçiliği dededen kalma yöntemlerle değil, bilinçli olarak yapmayı isteyen vatandaşlar, krsa gidip sertifika aldı.

Bursa Tarım İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 57 yerleşim biriminde meyvecilik, sebzecilik, mantarcılık, zeytin yetiştiricicliği, arıcılık, hayvancılık, bitki besleme, bahçıvanlık ve biçerdöver operatörlüğü kurslarını başarıyla tamamlayanlara sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

500'ü kadın bin 848 üretici, tarımsal üretimdeki yeni bilgi ve gelişmeler ışığında ekonomik açıdan kârlı ve verimli bir üretimin yanı sıra, insan ve çevre sağlığına duyarlı, kaynakları iyi kullanarak sürdürülebilir üretim esasıyla yürütülen eğitimleri tamamlayarak belge almaya hak kazandı. Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen sertifika törenine çok sayıda katılım olurken, renkli görüntüler sergilendi. Heyecanlı oldukları gözlenen kursiyerler, kurslarda aldıkları bilgileri pratikte kullanacaklarını söylediler. Mehter takımının da muhteşem bir konser verdiği sertifika töreninde yaklaşık 6 aylık kursu başarıyla tamamlayan çiftçiler, sertifikalarını aldı.

Sertifika törenine katılan Vali Vekili Selman Yenigün, yaptığı konuşmada verilen kursların önemine değinerek, tarımın insan ve canlılar üzerindeki hayati öneminden bahsetti. Yapılan tarımın eski usüllerle sürdürülemeyeceğinin altını çizen Selman Yenigün, çiftçiliğin yeni ve çağdaş bilgilerle geliştirilmesi gerektiğine değindi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal arazilerin giderek azaldığına işaret eden Yenigün, bu nedenle tarımsal faaliyetlerin yeni üsel ve gelişmiş yöntemlerle yapılarak birim alandaki verimin artırılması gerektiğini söyledi.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Murat Demirkıran da, günümüzde tarımda artık emek, sermaye ve doğal kaynakların yanı sıra, bilginin de önemli bir faktör olarak kabul gördüyüne dikkat çekerek, "Özellikle iletişim teknolojileri ve dünya ticaretinde ki gelişmeler üretim faktörü olarak bilginin değerini artırmıştır. Tarımda üretimden tüketime kadar olan süreçte bilgi sisteminin etkinliği ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye hatta üretim dallarına göre farklılık göstermektedir." dedi.

Tarımsal alandaki yeni gelişmeleri bilgi ve teknolojiler ile dünya pazarlarında istenen cins, tür ve çeşitlerin üreticilere aktarılması için kurslar, çiftçi toplantıları ve çiftçi ziyaretleri ile tarımsal alanda ki yeni gelişmeleri üreticilere aktardıklarını anlatan Demirkıran, "Düzenlemiş olduğumuz toüplam 57 kursta, 500'ü bayan 1848 çiftçimize kurs verdik. Bunlardan meyvecilik: 524, sebzecilik: 68, mantarcılık: 23, zeytin yetiştiricicliği: 248, arıcılık: 695, hayvancılık: 150, bitki besleme: 51, bahçıvanlık: 60 ve biçerdöver operatörlüğünde ise: 29 kursiyere kurs verildi." şeklinde anlattı.

SÜTAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEZEL: BU ÜLKENİN ARTIK 'BİZ BU DÜNYANIN ÇİFTÇİSİYİZ'

DEME VAKTİ GELMİŞTİR."

Sütaş Genel Müdürü Tarık Tezel de, Türk toplumunun hayatında ki tarımsal üretimin önemine değinerek, "Ecdadımız bu topraklara gelene kadar ve kurucu başkent Bursa'da imparatorluk kurulduktan sonra bizim en eski yaptığımız iş tarım ve hayvancılık, yani bu ülkenin mayasında bu yaptığımız iş var. Bundan çıkardığım sonuç ise 700 yılı aşkın gemişte bu gün eğitimle teknolojiyi, iletişimi, tarım ve hayvancılığın insan hayatında ki önemini iyi kavrayarak artık ayağa kalkması gerekiyor. Bu 787 bin 500 kilometrekarelik, 4 mevsimi aynı anda yaşayan ve her türlü tarıma elverişli 3 tarafı denizle çevrili bu ülkenin artık ayağa kalkıp biz bu dünyanın çiftçisiyiz, biz bu dünyanın ambarıyız biz bu dünyanın bakkalıyız deme vakti gelmiştir. Bunu da topyekün bakanlığımız, özel sektör ve tarıma gönül vermiş çiftçilerle yapabilecek potansiyelimiz var." dedi.

Tarımda sadece üretmek ve ticaret değil, kaletinin tartışılmaz bir önem kazandığına vurgu yapan Tezel, sözlerini, "Artık iletişim dünyasında tarımı en iyi olanaklarla ve illede inadına kalite diyerek ülkemizin dünya ekonomisinde Allahın bize bahşettiği bu verimli toprakları en iyi şekilde değerlendirerek, ulusal kalkınmayı hep birlikte gerçekleştirmemiz gerekiyor. Aldığımız ve hepimizin gönül verdiği bu eğitimlerin bu ülkenin; dünyanın ambarı, dünyanın çiftçisi ve dünyanın bakkalı olma yolunda büyük katkısı olacaktır ve bunun da en kısa zamanda başarıya ulaşacağına inanıyorum." şeklinde sürdürdü.

Kursiyerler adına konuşan Şenay Uçar da, kendilerine verilen kurstan çok şey öğrendiklerini ve bunları pratikte kullanacaklarını belirterek, "Hocalarımızın anketlerde sorduğu şu soruyu çok önemsedik. 'Kurslarda aldığınız bilgileri pratiktede kullanacakmısınız?' Bizde 'evet bunları pratikte kullanmaya başladık ve kullanacağız' dedik. Bu belge dönemi üretici, çiftçi olarak bizi çok gururlandırdı çalışmalarımıza çok daha öncem verecek, bilinçli zirai üretim yapacağız. Bize emeği geçenlere ve bu fırsatı sunanlara çok teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından öncelikle bayan kursiyerler olmak üzere, kursu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi. Sertifikaları Vali Yardımcısı Selman Yenigün ve diğer protokol üyeleri verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile