Çiftçinin Domates Bereketi

Çiftçinin Domates Bereketi

Türkiye'de örtü altı yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde en önemli merkezlerden birisi olan Antalya'nın Kumluca ilçesinde, domates fiyatları karşısında üreticilerin yüzü gülüyor.

Yaklaşık 61 bin dekar alanda örtü altı sera üretiminin gerçekleştirildiği ilçede, 30 bin dekarlık alanda domates üretiminin yapıldığı bildirildi.

İlçede çiftçiler, sezonluk mahsulün yetişmesi ile hummalı bir çalışma içine girdi. Çiftçiler bir taraftan, havaların ısınmasıyla birlikte olgunlaşan ürünleri hale yetiştirmenin gayreti içinde olurken; diğer taraftan ise ürünlerin güneşten etkilenmemesi için gölgeleme yapmanın çabasında. Sabah ve akşam saatlerinde ailecek sera içine giren üreticiler, 6 ay gözü gibi baktığı ürününü yüksek fiyattan satmanın mutluluğunu yaşıyor. Kadın işçiler tarafından sera içinden toplanıp kasalara birer birer yerleştirilen domatesler, sabahın erken saatlerinde halin yolunu tutuyor.

"YÜZÜMÜZ GÜLÜYOR"
Enes Asartepe isimli üretici, sıcakların yükselmesiyle birlikte, ürünlerin güneşten etkilenmesi için gölgeleme yapmaya başladıklarını kaydetti.

25 yıldır seracılık yapan Ercan Ongun ise, güz ve güzlük altı olarak yetiştirdiği ürünlerinin hasadına başladığını söyledi.

İhracatın açık olması nedeniyle fiyatların iyi gittiğini ifade eden Ongun, “Bu yıl fiyat noktasında domates iyi. Şu anda piyasa 1 lira 70 kuruş, ürün az olduğu için fiyatlar iyi. Arz talep meselesi bu fazla sürmez. 15 gün sonra fiyatlar geriye gelir. Ama şu an yüzümüz gülüyor” dedi

Kumluca’da artık üreticinin kontrollü olarak üretim yaptığını belirten Ongun, “Herkesin üretici kayıt defteri var. Ürünlerimiz kayıt altında. Gönderdiğimiz ürünlerde bir sorun olursa bize çok kolay ulaşılabiliyor. Bu da Kumluca ürününün tercih edilmesinin başında yer alıyor” diye konuştu.

Üretici Fatih Ergül de, fiyatların şu anda iyi gittiğini söyleyerek, “Fiyat hemen düşerse bir sıkıntı olabilir. İnşallah yüzümüz böyle gülmeye devam eder” ifadelerine yer verdi.

ÜRÜNLER İZLENİYOR
Kumluca’nın en büyük ihracat firmalarından Çetinler Tarım Pazarlama Limited Şirketi Genel Müdürü Mustafa Eriş, kısa sürede markalaşma yoluna gittiklerini ve ‘Milexim’ adı altında pazara ürün sunduklarını aktardı. Yaş sebze ve meyveyi paketlemenin yanı sıra üretici bir firma olduklarının altını çizen Eriş, 800 çiftçinin ürünü alıp dünya pazarlarına sunduklarını kaydetti.

Türkiye’de artık tarımda izlenilebilirlik olduğunu ifade eden Eriş, Kumluca’da her üreticinin ürünlerinin, toprağa dikiminden sökümüne kadar izlenebildiğini belirtti.

BEŞ YILDIR İLAÇ KALINTISI SIKINTISI YOK
Üretici kayıt defterinde çiftçinin ürününe yaptığı bütün uygulamaları görebildiklerine dikkati çeken Eriş, “Avrupa’da kabul edilebilir bir ilaç kalıntı miktarı var. Biz Kumluca olarak bu kabul edilebilir ilaç miktarının çok daha altında ürün üretiyoruz. Son 5 yıldır ilaç kalıntısı ile bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

21 ÜLKEYE İHRACAT
İç piyasada market ağırlıklı çalıştıklarını söyleyen Eriş, 21 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.

Günlük 600 ton ürün işlediklerini ve 250 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Eriş, şöyle konuştu: “Son dönemde özellikle domateste fiyat çok iyi. Rusya’da fiyatlar çok iyi geçiyor. Çiftçimizin bu yıl yüzü gülüyor. Domates fiyatlarının yüksek olması ekonominin canlanmasını sağlıyor. Şu anda domatesten kâr edemiyorum diyenin mutlaka başka sıkıntıları olabilir.”
Ürün yetiştirmede girdilerin yüksek olmasının fiyatlara yansıdığına işaret eden Eriş, "Tüketici kızmasın. Maliyet neyse biz kârımızı üzerine koyarak satıyoruz. Şu anda domates 1 lira 50 kuruş ve 2 lira 50 kuruş arasından işlem görüyor. Yüksek fiyattan ihracat yapıyoruz. İnşallah bundan sonra daha da iyi olur" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile