Çığ Şehitleri Zigana Dağında Anıldı

Çığ Şehitleri Zigana Dağında Anıldı

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı’nda, 4 yıl önce çığ faciası sonucu yaşamını yitiren Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) üyesi 10 dağcı için olayın meydana geldiği bölgede anma töreni düzenlendi.

İlk olarak Zigana Zirve Gümüşkayak Tesisleri'nde toplanan TEDAK, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyeleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, bölgeden Gümüşhane Valiliği tarafından yaptırılan anıta kadar 3 kilometrelik bölümde yürüyüş gerçekleştirdi.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Torul Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Veli Yılmazer’in de katıldığı yürüyüşün ardından çeşitli dernek ve kurumların çelenkleri anıta sunularak saygı duruşunda bulunuldu

Çığda yaşamını yitiren TEDAK üyesi 10 dağcıyı anmak için yaklaşık 3 kilometre yürüyerek Zigana Dağı'ndaki anıta gelen dağcılar ve TEDAK Başkanı Süleyman Alkan, GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ile çığda hayatını kaybeden dağcıların yakınlarının katıldığı etkinlikte dua edildi

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Trabzon Vali Yardımcısı Ertekin, bu tür anma törenlerinin çok duygusal olduğunu söyledi.

Yaşamın bir mücadele ve risk olduğunu kaydeden Ertekin, “Belli sporlar vardır ki bu riskleri kendi içerisinde barındırmaktadır. Ancak, şunu gönül rahatlığıyla ifade etmek gerekirse, hayatını kaybeden kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın mücadelesi, Gümüşhane’nin, Trabzon’un, Doğu Karadeniz’in tanıtımı anlamında çok önemli bir mücadeleydi” dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise, şehitleri anmak için toplandıklarını belirterek elim bir kazada hayatını kaybedenlerin şehit mertebesinde olduklarını vurguladı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise dağcılık bilgilerine dayanarak yaptığını ifade ettiği değerlendirmede böyle küçük bir çığda bu kadar insanı şehit vermenin teknik olarak çok düşündürücü olduğunu söyledi.

Bu tür kazaların dünyanın çoğu dağında olduğunu kaydeden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Takdiri ilahi, kaderleri buymuş. Bize düşen bu şehitlerimizi bundan sonra yaşatmak, onları gelecek nesillere taşımak ve bu olaydan ders çıkarmaktır.” Çığ faciasından sağ kurtulan Rahmi Keleş ise programın ardından yaşadıklarını kameralara şöyle anlattı: “Maalesef 11 kişi gittik yürüyüşe. Kar durduğunda dünya yoktu zaten. Sol elimle karı delmeye çalıştım. Parmaklarım dışarı çıktı. Bağırmaya başladım. 60 santim kar altındayım. Kimsenin gelip beni kurtaracağını sanmıyordum. Geride kalan arkadaşlarımızdan Yonca Yılmaz beni karın altından çıkardı.” Kamuoyunda bir dönem tartışılan 'silah sesi' ile ilgili soruyu cevaplandıran Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalıp halinde koptu çığ. Silah sesi falan duymadık. Onlar yalan. Bağırma olmadı. Yürüyüşte ben 7.sıradaydım. Çığ gelince kaya sesi gibi ses duydum. Bizi öldüren buz parçaları ve derin karda kalmaları oldu.” Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan Zigana Dağında 25 Ocak 2009 tarihinde yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kaldı. Olayda Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile