İLHAMİ ERKILIÇ - Dağlardaki olası çığ ve kar felaketlerine müdahale edecek Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na (AFAD) bağlı ekipler, Erzurum'da kurulan Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde zorlu eğitimlerden geçiyor.
Palandöken Kayak Merkezi'nde bu yıl kurulan Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde, 81 ilden gelen AFAD ekipleri çığ olaylarına karşı eğitiliyor. Karlık alanlarda çığ tehlikelerine etkili şekilde müdahale edecek ve olası çığ tehlikesini önceden anlayabilecek düzeyde bilgi birikimi ve tecrübeye sahip AFAD Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerince, Türkiye'nin dört bir yanından gelen AFAD personeline çığda kurtarma çalışmasının yanı sıra çığda hayatta kalma ve çığ düşmesini önceden tahmin etme gibi teknik eğitimler uygulamalı olarak veriliyor.
Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde çığ ve kar felaketlerine karşı müdahale eğitimi alan Diyarbakır, Van ve Samsun'dan gelen AFAD ekipleri, bir haftalık teorik eğitimin ardından Palandöken Dağı'nda özel cihazlarla kar üzerinde uygulama eğitimi yaptı.
Çığda arama kurtarma tatbikatında, çığ altında kalan kişinin kurtarılmasına dayalı senaryo uygulandı.
Aldıkları teorik eğitimin tümünü sahada uygulama fırsatı bulan ekipler, ilk olarak bölgede çalışma yapılacak alanı belirleyip güvenlik tedbiri aldı. Sonda çubukları ve 'Lifebib' adlı kar kütlesi altına sinyal gönderip, yaşam bulgusu tespit etmeye yarayan özel cihazlarla arama yapan AFAD ekipleri, zamanla yarışılan çığda arama kurtarmada kısa sürede kazazedeye ulaşarak başarıyla kar altından çıkardı.
- 'Dünya standartlarında eğitim veriyoruz'
AFAD Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Zafer Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bulunan 11 Arama ve Kurtarma Birlikleri ile 81 ildeki AFAD İl Müdürlüğü personeline 'çığda mahsur kalma, kurtarma, hayatta kalma rasat alma' denilen önceden çığ tehlikesinin tespit edilmesi gibi teknik eğitimlerin verilmeye başlandığını söyledi.
Erzurum'daki ekiplerin bu alanda önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip olduğunu ifade eden Özcan, 'Erzurum'da uzun süredir görev yapan tecrübeli arkadaşlarımızla dünya standartlarında eğitim vermekteyiz. Buradaki amacımız Türkiye'nin her yerindeki arkadaşlarımıza Erzurum'un tecrübelerinden faydalandırılıp aynı seviye ve aynı tecrübede eğitim ortaklığı yapmak' diye konuştu.
Özcan, eğitimlerde ekiplere öncelikle çığa karşı kendi can güvenliği önlemlerini almayı öğrettiklerini, sonrasında ise arama ve kurtarma tekniklerinin öğretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
'Ekipler, önce kendi can güvenliğini sağlayacak ki kazazedeyi en güvenli şeklide kurtarsınlar. Olay yerine intikal edecekleri zaman çığ tehlikesi var mı, yok mu, ona göre rasat teknikleri alıyorlar. Bu eğitimler önem arz ediyor. Rasat alma tekniğindeki amaç ekiplerin dağlık bölgede bir yerden bir yere kış şartlarında intikal ettikleri zaman bulundukları alanda çığ tehlikesi var mı yok mu bunu bilerek ilk önce kendi güvenliğini almaları gerekiyor ki, kurtaracağı kazazedeyi güvenli bir şekilde çıkarabilsinler. Arkadaşlarımız burada yağan karın profilini incelediler, 'şekerleme' olayı var mı, varsa hangi baskıyla çığ gelebilir. Bunların uluslararası düzeyde teknikleri var. Yurt dışında bu eğitimler enstitü düzeyinde yapılıyor biz AFAD olarak onlarla aynı seviyede yapabilmekteyiz. Arkadaşlarımız yılların tecrübesi ve deneyimiyle bu işi yapıyorlar.'
'Çığ Timleri'nin Zorlu Eğitimi
Çığ felaketlerine müdahale edecek AFAD ekipleri, Erzurum'daki Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde zorlu eğitimlerden geçiyor Türkiye'nin dört bir yanından kente gelen AFAD personeline çığda hayatta kalma, çığ düşmesini önceden tahmin etme gibi teknik eğitimler Erzurum AFAD Birlik Müdürlüğü ekiplerince uygulamalı olarak veriliyor AFAD Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Özcan: 'Erzurum'da uzun süredir görev yapan tecrübeli arkadaşlarımızla dünya standartlarında eğitim vermekteyiz'.