İş adamı Cihan Kamer, Yeşilköy'deki 'Uluslararası Mücevher, Takı, Gümüş, Saat ve Malzemeleri Fuarı'ndaki standından Cihan'a açıklama yaptı.
Genel perakende sektörünün Türk ekonomisinin gayet sağlıklı olduğunu gösterdiğini ifade eden Kamer, 72 yıllık bir şirket olan Atasay'ın son 5 yıla kadar yüzde 80 ihracat ağırlıklı bir şirket olduğunu anlattı. Kamer, "Fakat ekonomik krizi son iki sene de dünyada ABD ve Avrupa'yı o kadar etkiledi ki ihracat neredeyse durma noktasına geldi. Buna mukabil Türkiye de mağaza sayımız, satış nokta sayımız ve markamıza olan ilgi her geçen gün artıyor." dedi.
Kamer, sorunlarının sadece global krizle alakalı olmadığını ilave ederek, "Altının global krizden dolayı güvenli liman olarak görülmesinden dolayı fiyatının yükseliş trendi içerisinde olmasından dolayı tabii ki takı manasında insanların alım gücü yavaşlıyor. Bütün Türkiye'deki satış noktalarımız bu fuarlarda gelip siparişlerini veriyorlar. Ama genel sektör olarak Türkiye, İtalya'dan sonra dünyadan ikinci altın takı ihraç eden ülke idi. Ancak bu konumunu yavaş yavaş doğuya, Asya'ya doğru kaybetmeye başladı. Bunda en büyük etken dünyadaki global kriz. Ama önümüzdeki süreç içerisinde ekonomilerin dünyada oturmasıyla inanmıyorum ki tekrar eski konumuna gelecektir." izahını yaptı.
"SEKTÖR ÜZERİNDE ÖTV BASKISI VAR"
Cihan Kamer, kuyumculuk sektörünün ÖTV sorununa ilişkin de, "Artık ÖTV ile ilgili çok fazla yorum yapmak istemiyorum." diyerek şu sözleri söyledi:
"Çünkü konu aslından çıkıp siyasi bir spekülasyon haline geldi. Bütün sektör, siyasetçiler, bürokratlar, aksini savunanlar dahi biliyor ki ÖTV'nin bu sektör üzerinde yarattığı inanılmaz bir baskı var. Sektörün büyümesi noktasında negatif etkisi var. Biliyorsunuz altının hammaddesinde ne KDV ne ÖTV var. Bundan dolayı ülke tüm dünyada takı ihracatına yarattığı katma değer açısından dünyada ikinci noktaya gelmiştir. Ama pırlanta üzerindeki ÖTV'den dolayı bu şansını kaybetti."