Her yıl Mayıs ayında Cihanbeyli ilçesine gelen tarım işçileri, İnsuyu Pınarbaşı Göz mevkiinde yaşamlarını sürdürüyor. İşçiler, Kaymakamlık tarafından yaptırılan lavabo, tuvalet ve duşakabinlerde ihtiyaçlarını karşılıyor.
Şanlıurfa'dan eşiyle birlikte gelen 7 çocuklu Zehra Ana (45), eşinin memleketinde iş bulamadığını bu nedenle Pınarbaşı'nda tarlada çalışmaya geldiklerini söyledi.
Yaz aylarında kurdukları çadırda yaşadıklarını belirten Zehra Ana, "Buğday, mısır, pancar, ayçiçek tarlalarında, çalışarak para kazanıyoruz. Bize hiç durmak yok. Gündüz tarlada çalışıyoruz gece evde çalışıyoruz" dedi
Tek bir çadırda çocuklarıyla birlikte 9 kişi kaldıklarını belirten Zehra Ana, "Çadırda yaşamak özellikle Ramazan ayında çok zor oluyor. Üstelik burada çok fazla sivrisinek var. Geceleri hiç yatamıyoruz. Sıcaklarda tarlada çalışmak zor oluyor. Mecburuz, çalışmasak yiyecek ekmeğimiz yok" diye konuştu
Çocukların eğitim durumunda da aksamalar olduğunu dile getiren Zehra Ana, "Benim 7 çocuğum var ama okul çağına gelen çocuklar çadırda yaşadığımız için okula gidemiyor. Çocuklarımızda okuyamadığı için bizim gibi çadırlarda rezil olacak. Onların rezil olmaması için okuması lazım. Ama kader utansın. Onlarda bizim gibi küçük yaşta para kazanmak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.
Çapalama fiyatlarının düşük olduğunu söyleyen işçiler de, sıcakta saatlerce çalıştıkları ancak çapa fiyatlarının düşük olduğundan yakındı. Urfalı işçiler işlerin bitmesinin ardından yine yollara düşeceklerini, memleketleri Şanlıurfa'ya evlerine kavuşacaklarını ancak çileli yolculuklarının 2 ay sonra tekrar başlayacağını kaydetti.
Cihanbeyli’de Urfalı Tarım İşçilerinin Çadır Çilesi
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Konya’nın Cihanbeyli ilçesine gelen tarım işçileri, bez, naylon ve çuval parçalarından yaptıkları çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.