Cihaner davası Çiçek dosyası ile birleştirildi - POLİTİKA

Yargıtay 11. Ceza’nın ardından Ergenekon Mahkemesi de Erzincan Ergenekon davasını kendi davasıyla birleştirdi. Son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek



Yargıtay 11. Ceza’nın ardından Ergenekon Mahkemesi de Erzincan Ergenekon davasını kendi davasıyla birleştirdi. Son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek

HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahmekesi’nin “Dursun Çiçek davası ile birleştirilsin” diye gönderdiği Erzincan Ergenekon dava dosyasını Albay Dursun Çiçek’in de sanık olduğu İrtica İle Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirme kararı aldı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün muhalefet şerhi koyduğu kararda, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin birleştirme kararı ‘hukuk dışı’ olarak nitelendirildi ve ‘’Birleştirmeyle ilgili karar vermesi gereken mercii bizzat İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’dir’’ denildi.

‘YARGITAY 11. CEZA GÖREV SINIRINI AŞTI’

Yargıtay 11. Ceza da dosyayı İlhan Cihaner’in ‘evrakta sahtecilik’ davasıyla birleştirmesi nedeniyle davaya kimin bakacağına Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitmeye hükmetti. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün 1.5 sayfalık muhalefet şerhi ve diğer iki üyenin birleştirme kararından oluşan 15 sayfalık kararda, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin görev sınırlarını aştığına vurgu yapıldı. Gerekçeden çarpıcı tespitler şöyle:

DİĞER SANIKLARIN SUÇA İŞTİRAKİ YOK

• Erzurum’daki davada, İlhan Cihaner dışında 13 sanık var ve bu sanıkların Yargıtay’daki ‘evrakta sahtecilik’ davasıyla bir ilgileri ve suçu bir iştirakleri yok.

• Cihaner’in Yargıtay’da yargılandığı suç Erzurum’da işlenen suçları gizlemek, işlemek, fayda sağlamak veya bu suçlar vesilesiyle işlenmiş bir suç değil.

• Her iki yerde görülen davalardan birinin sonucunun diğerini etkilemesi de söz konusu değildir. Cihaner’in Yargıtay’daki davası, Erzurum’daki davaya nispeten çok daha basit bir davadır.

YARGITAY KARARI PROBLEM ÇIKARACAK

• Yargıtay 11. Ceza Dairesi yüksek görevli mahkeme olmayıp, ilk dereceli mahkeme sıfatıyla yargılama yapmaktadır, yani mahkemeler arasında bir alt-üstlük ilişkisi yoktur.

• Yargıtay 11. Ceza Dairesinin, CMK’nın 10. maddesine göre resen birleştirme kararı vermesi yasal olarak mümkün değildir. Bu uygulama, Türkiye genelinde zincirleme bir kısım hukuki problemlerin doğmasına neden olma olasılığını doğurabilecektir. Bir mahkeme, kendisiyle ilgili gördüğü bir başka mahkemenin tutuklu iş dosyasını isteyebilecek, dosyayı istediği mahkemenin görüşünü de almadan resen birleştirme kararı verip, doğrudan bu mahkemenin tutuklulukla ilgili kararını değiştirerek bir kısım sanıkları salıverebilecektir.

KARAR VERECEK İLK MERCİ 13. AĞIR CEZA

• Birleştirme konusuyla ilgili karar vermesi gereken ilk mercii, ilk derece mahkeme sıfatıyla yargılama yapan Yargıtay 11. Ceza değil, bizzat İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesidir.

• Yargıtay 11. Ceza’nın birleştirme kararını aslı elde olmayan onaysız fotokopi belgeler üzerinden vermesi, onaysız olmaları nedeniyle güvenilirliği bulunmayan bu evrakın incelenip delil değerlendirmesi yapılarak tutuklu sanıkların tahliyelerine karar verilmesi hukuka ve Yargıtay’ın kökleşmiş uygulamalarına aykırıdır. Hatta 11. Ceza dairesinin de bu konuda verilmiş birçok kararı bulunmaktadır. Yargıtay uygulamasında, dosyanın tamamının değil de sadece bir tek evrakın bile onaysız fotokopi olması bozma nedeni yapılmaktadır.

MAHKEMELERİN BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI

• Yargıtay 11. Ceza’nın mahkememize yazı yazarak “dosya üzerinde hiçbir işlem yapmadan bana gönder” demesi Anayasanın  ‘mahkemelerin bağımsızlığına ve yargıç teminatına’ açıkça aykırıdır.

• Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin gönderdiği yazıya uyup birleştirme karan verilerek gönderilmiş bir dava dosyası hakkında, hiçbir karar vermeden esası kapatarak göndermesi, görevi ihmal etme veya kötüye kullanma suçunu oluşturacaktır.

Fotokopi üzerinden tahliye çıktı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in da sanık olduğu davaya bakan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara “Albay Dursun Çiçek imzalı İrtica İle Mücaadele Eylem Planı’nı Erzincan’da uygulamaya çalıştıkları” suçlaması yöneltildiği için dosyayı “Islak İmza davasıyla birleştirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Cihaner’in ‘evrakta sahtecilik’ suçundan yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi ise Erzurum’daki dosyanın aslını görmeden fotokopi belgeleri inceleyerek ve Erzurum ile İstanbul’daki mahkemelerin muvafakatını almadan davayı Yargıtay’daki davayla birleştirmiş ve Cihaner dahil 10 tutuklu sanığı tahliye etmişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dosyanın aslını elinde bulunduran İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine de “üzerinde hiçbir işyel yapmadan dosyayı bana gönder” yazısı yazmıştı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Sedat Sami Haşıloğlu ile Hasan Hüseyin Özese, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün “Yargıtayda birleşti, incelemeye gerek yok” muhalefetine rağmen Erzurum’un gönderdiği dosyayı incelemeye almışlardı.

Star Gazete
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile