Çikolata İhracatçısı, Dümeni ABD’ye Kırdı

Çikolata İhracatçısı, Dümeni ABD’ye Kırdı

Geçen sene 2 milyar dolar ihracat yapan çikolata ve şekerleme sektörü, rotayı ABD piyasasına çevirdi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete , ülkenin çikolata ve şekerleme ürünlerine ilgi duyduğunu , gıda firmaları için önemli olduğunu dile getirdi . Zekeriya Mete , bu minvalde ABD’de açılan ve sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan Uluslararası Bisküvi , Çikolata ve Şekerleme Fuarı ( Sweet and Snacks Expo 2012 ) ’na katıldıklarını belirtti .

Chicago’da yapılan fuarda 8’inci defa yerlerini aldıklarını aktaran Mete , Türkiye’den 15 firmanın 222 metrekare alanda ürünlerini sergilediklerini ifade etti , 2011’de Amerika’ya çikolata ve şeker sektöründe 80 milyon dolar değerinde ürün sattıklarını duyuran Mete , fuarla ihracat oranlarını yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini bildirdi . ABD’nin kolay bir piyasa olmadığını ancak oyuncularını mutlu ettiğini dile getiren Mete , şöyle devam etti : “Bu ülkeyi önemli görüyoruz . Siyasi münasebetlerimizin iyi olduğu bu dönemde Amerika ile ticari diyalogumuzu da artırmayı hedefliyoruz . Siyasi münasebetlerin iyi olmadığı durumlarda ticari ve ekonomik diyaloglar da kötü oluyor . Amerika’nın gelir seviyesi ve nüfus gücü ortada . Gözümüzü diktiğimiz bir ülke . ABD’de tatlı daha çok gidiyor . Obez bir toplum var . ABD piyasası için organik yeni ürünler ortaya koyduk . Bu ülkede 8’inci defa fuara katılıyoruz . Benim esas hayalini kurduğum Wall Mart ve Starbucks gibi büyük zincirler ile çalışmak . Bunun için çaba sarf edeceğiz . Bu piyasa devamlılık talep ediyor ve kolay değil . İhracat yapan firmalar çevre ülkelerde rahatlığı gördükleri için uzak yerlere açılmada çekingen davranıyorlar . Fakat artık durum değişti Türkiye’den girişimciler dünyanın her yerine gidiyorlar . ”

“ABD’YE İHRACATTA EN BÜYÜK SIKINTI FİNANS”

Amerika’ya yapılan ihracatta en büyük sıkıntının finans olduğuna işaret eden Zekeriya Mete , şunları kaydetti :
“Burada şirketler açık hesap çalışmayı talep ediyor . Daha önceleri önce teşvik alıp sonra ihracat yapıyorduk . Fakat şu an aksi bir durum söz konusu . Bunun yanı sıra şekerde fiyat farkı da var . Çikolata ve şekerleme ihracatı yapan şirketler için ciddi rakamlar bunlar . İhracatçımız piyasayı kaybetmemek adına ciddi fedakârlık yapıyor . Tüm bunların ötesinde Türkiye’de yaşadığımız problemler de var . Örneğin ihracatçımız bürokratik engellere çok takılıyor . Hem zaman hem de para kaybı oluyor . Kimi bürokratlar ‘Tamam efendim’ deyip keyifleri gelirse iş yapıyorlar , yoksa yapmıyorlar . Bu ülke ekonomisine yapılan en büyük zarardır . Bu bürokratik kafayla 2023 hedefini yakalamada güçlük çekeriz . Bizim önce kapımızın önünü temizlememiz gerekiyor . ”

“İRAN VE SURİYE’YE SATIŞLAR BIÇAK GİBİ KESİLDİ”

Geçen sene çikolata ve şekerleme grubu olarak toplamda 2 milyar 500 milyon dolar ihracat yaptıklarının altını çizen Mete , bu sene hedeflerinin yüzde 20 artışla 2 , 4 milyar dolar olduğunu açıkladı .

Mete , Türkiye için çok önemli olan İran ve Suriye piyasalarının bıçak gibi kesildiğini savunurken ; “İran’da dolar bulunamıyor , fiyatlar çok arttı . ABD’nin bu ülkeye olan ambargosu da etkili oldu . Buna rağmen 35 milyon Azeri kardeşimizin bulunduğu İran’da 5’inci ayda tertip edilecek fuara katılacağız . ” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile