Çıldır Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’ndaki sempozyuma; Moldova Gagauz Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Çıldır Kaymakamı Cevat Çelik, Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün ve çok sayıda dinleyici katıldı.
Kalkınma Bakanlığı, Ardahan Valiliği ve Ardahan Üniversitesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen 13. Uluslararası Çıldır Göl Festivali kapsamında ilk açılış konuşmasını Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün yaptı. Aygün, Çıldır’da tarihi bir gün yaşadıklarını ve “Gönül Projesi” ile amaçlarının uzun yıllar önce bu topraklardan ayrılan soydaşları bir araya getirip, yaşadıklarını birbirlerine aktararak kültürlerini devam ettirmek olduğunu söyledi.
KORKMAZ, ‘ÇILDIR, GÖNÜL COĞRAFYASININ MERKEZİDİR.’
Festivalin gerçekleştirilmesinde katkıları olan ve sempozyuma da ev sahipliği yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Çıldır gibi anlamlı bir coğrafyada katılımcılarla bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Şair Karakoç diyor ki: Ellerin yurdunda çiçek açarken/ Bizim ellere kar yağıyor gardaşım/ Bu sınırı kimler çizmiş gönlüme/Dar geliyor, dar geliyor gardaşım. Artık sınırlarımız bizlere dar geliyor. Bildiğiniz gibi bir siyasi sınırlarımız bir de gönül coğrafyamızın sınırları var. Gönül coğrafyamızın sınırları siyasi sınırlarımızın çok çok ötesine geçen muazzam bir coğrafyaya açılıyor. Bizim siyasi sınırlarımızın son noktası olan Çıldır, işte bu gönül coğrafyasının merkezidir.
VALİ YARDIMCISI SEDAT YILDIRIM’DAN ÇILDIR’A MÜJDE
Rektör Korkmaz’dan sonra kürsüye gelen Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Türkiye’de 30 ilde gerçekleştirilen SODES projelerinde az bir nüfusa sahip olan Ardahan’a Kalkınma Bakanlığı tarafından kayda değer bir kaynağın aktarıldığını belirtti.
SODES projelerinde uygulama, yerindelik ve hızlılık bakımından ilk 5 il içerisinde yer aldıklarını söyleyen Yıldırım, SODES’ten sorumlu Vali Yardımcısı olarak Çıldır’ın bu bakımdan büyük bir ayrıcalığının olacağını, bu proje kapsamında ihtiyaç duydukları takdirde fazladan kaynak aktarımında da bulunacaklarının müjdesini verdi.
GAGAUZ ÖZERK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI MİHAİL FORMUZAL, ‘ARÜ İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ’
Açılış konuşmalarının sonuncusunu Gagauz Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal yaptı. Cumhurbaşkanı Formuzal, Çıldır Gölü Festivali’ne katılmaktan ötürü büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
160 bin Gagauz halkından selam getirdiğini söyleyen Formuzal sözlerine şöyle devam etti: “Bizi festivale davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi bütün dünyada birleşme projeleri hızla artıyor. Türkiye bu bakımdan bir lokomotif gibi oldu. Biz Gagauzlar 200 yıldır dilimizi, kültürümüzü koruduk, yaşattık. Türkiye halkına ve yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Gagauz halkının sürekli yanında oldular. Sizin bugün bu festivali yapıyor olmanız sizin zenginliğinizi, ne düşündüğünüzü dünyaya gösteriyor. Siz 75 milyon nüfusa sahip bir ülkesiniz, biz ise 160 bin nüfuslu küçük bir ülkeyiz. Biz istiyoruz ki bizi de bilsinler. Zaten Rektör Ramazan Korkmaz ile görüştük, biz protokolü hazırlayıp Rektörümüzü davet edeceğiz ve işbirliği yapacağız. Bizim üniversitelerimizden de öğrenciler Ardahan Üniversitesi’ne gelip eğitim alacaklar. Sizlere sağlıklı, bereketli yıllar diliyorum.” Açılış konuşmaları sonrasında Gagauz Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal’a, Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım’a, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a, Prof. Dr. Esfender Korkmaz’a ve Ahılkelek Devlet Yüksek Eğitim Kurulu Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili’ye teşekkür plaketi takdim edildi. Plaket takdiminin sona ermesi ile Timur Taştekin’in hazırladığı kişisel resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları ve resim sergisinin ardından başlayan sempozyum iki oturumda gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Esfender Korkmaz’ın “Çıldır’ın ekonomik yapısı” isimli açılış tebliğini sunması ile başlayan ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. İhsan Bulut yaptı. Prof. Dr. Bulut başkanlığındaki oturumda Ahılkelek Devlet Yüksek Eğitim Kurulu Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili “Günümüz Türkiye-Gürcistan ilişkilerinde Çıldır” isimli bildirisini sundu.
Coğrafya oturumu olarak isimlendirilen ikinci oturumu Prof. Dr. Tuncer Gülensoy yönetti. Tuncer Gülensoy yönetimindeki oturumda; Prof. Dr. İhsan Bulut “Çıldır, çevresi, beşeri ve iktisadi coğrafyası”, Prof. Dr. M. Namık Çağatay “Türkiye göllerinde paleocoğrafya ve paleolimnolojik araştırmalar ve Çıldır Gölü”, Doç. Dr. A. Evren Erginal “Çıldır ve çevresi fiziki coğrafyası”, Akif Xansultanlı “Gürcistan’dan Çıldır’a yapılan göçler” isimli bildirimlerini sundular .
Çıldır’da Göl Festivali
SODES kapsamında “Gönül Köprüsü” isimli projeye 6 ülkeden (Azerbaycan, Gagauzya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan) katılımlarla gerçekleştirilecek olan 13. Uluslararası Çıldır Göl Festivali Ardahan Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan sempozyumla başladı.