'Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi' Tanıtıldı

'Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi' Tanıtıldı

Finansmanı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanan ‘Çilek yetiştiriciliğinde kadın eli’ projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’ kapsamında hayata geçirilen ‘Çilek yetiştiriciliğinde kadın eli’ projesinin tanıtımına Malatya Valisi Mustafa Toprak’ta katıldı.

Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleşen tanıtım toplantısına Vali Toprak’ın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Cemil Ernim ve enstitü çalışanları katıldı.

Proje kapsamında girişimci kadınlara 3 gün süreyle teorik ve arazide 1 gün süreyle pratik olarak eğitimin verileceği belirten İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, projenin amacının kentteki tarımsal üretime yenilik katmak ve kadın çiftçileri tarımsal yeniliklerle buluşturmak olduğunu söyledi.

Proje çerçevesinde 2016 yılında Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü sınırlarında 500 metrekare alan üzerinde ‘Örtü Altı Çilek Yetiştiriciliği’ yapılacağını ifade eden Yıldırımoğlu, projeden elde edilecek çilek mahsulünün ise farklı şekillerde değerlendirileceğini söyledi.



Kayısı Araştırma Enstitü Müdür vekili Tahir Macit ise kadın çiftçilere verilen teorik eğitim sonrası sonbahar döneminde seddeleme, malçlama, fide temini ve dikiminin gerçekleştirilerek 2017 yılı erken ilkbaharında çileklerin örtü altına alınacağını ifade etti.

Macit ayrıca ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ projesi kapsamında da 500 metrekarelik ayrı bir alan üzerinde de ‘Böğürtlen ve Ahududu Yetiştiriciliği’ projesinin hayata geçirileceğini söyledi.



Son olarak söz alan Vali Mustafa Toprak ise tarımsal üretimin iyi tekniklerle ve yeni ürün çeşitlemeleri ile daha kaliteli olarak üretilmesi ile hem çiftçilerin aile ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, “Müdürlüklerimiz bu konuda gerekli eğitimleri verirken teorik olduğu kadar arazide de uygulamalı olarak veriyor. Artık gelişen dünyada zamanın önemi var, imkanların geliştirilmesi, küresel yarışta bizimde ileri gitmemiz gerekiyor, Devletimizin, bakanlıklarımızın, tüm kurum ve kuruluşları ile iyi bir işleve sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çilek eski usullerle üretilebilir ama önemli olan birim başına daha fazla, daha kaliteli ve daha az zaman harcayarak üretilmesidir. Bu projenin de bunu gerçekleştirdiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Malatya’nın kayısı üretiminde dünyada söz sahibi olmayı başardığını ifade eden Toprak, “Malatya diğer ürün çeşitlerinde de bunu yapabilecek düzeydedir. Ulusal manada ülkemizde üretilen Alıç, İğde, Kızılcık, Kayısı ve Dut’un tüm çeşitlerinin burada gen bankası var, bu önemli bir şey, onların hangilerinden daha fazla ve kaliteli ürün elde edildiğini araştırarak, çeşitlendirerek fidan üretimini ona göre yapıyorlar. Araştırma Enstitülerinin önemi de burada. Malatya tarımsal üretim açısından, iklim, klima açısından da çok iyi, aroması da çok iyi. Kayısı tüm illerde üretiliyor. Ama Malatya kayısısı aroma, tat, büyüklük ve diğer nitelikler açısından çok farklı. Malatya’nın havası, suyu, iklimi, insanı ayrı bir değer diye düşünüyorum. Bu anlamda sizlerin de, Malatya’nın insanlarının da bu ürünlerin yetişmesinde önemli bir katkı sağladığını da biliyorum” diyerek proje sürecinin başarılı geçmesi temennisinde bulunurken kadın girişimcilerin, öneri, istek ve taleplerini de dinlemeye hazır olduğunu belirtti.

Kadın girişimciler ise Vali Toprak’tan ipek böceği, tıbbi aromalı bitki bahçesi ve organik ürünlerin satışının yapılabileceği ayrı bir pazar yeri gibi taleplerde bulundular.

Kadın girişimcilerin bu taleplerinin ilgililerce değerlendirilmesini ve çalışma yapılmasını isteyen Vali Toprak, fırsat verildiğinde kadınlarının çok güzel ve başarılı işlere imza attığını da belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile