Çilgin Rizeli Yine Bulus Pesinde

Çilgin Rizeli Yine Bulus Pesinde

Rize’de yasayan 17 yasindaki çocuk, eski model Tofas araca kendi elleriyle hem zirh hem de motor yapiyor.

Rize’nin Kalkandere ilçesinde yasayan 17 yasindaki Salih Çakir, babasinin yillar önce aldigi Tofas marka aracin ilk önce rengini degistirmek istedi. Daha sonra arabada baska ne yapabilecegi hakkinda düsünen Çakir, Türkiye’de daha önce yapilmamis olan bir zirhli Tofas projesine karar verdi. Çalismalara baslayan Çakir, öncesinde arabanin her yerini sökmeye basladi ve A’dan Z’ye bütün parçalarini sökerek zirh çalismalarina basladi.

Öncelikli olarak sase güçlendirmesi yapan Özcan sonrasinda aracin çevresini demir profillerle kaplamaya basladi.

Gün geçtikçe zirhla kaplamaya basladigi arabanin motorunu da kendi elleriyle yapmak isteyen Çakir, yeni model arabalarda bulunan supercharger motoru da kendi elleriyle yapmak için çalismaya basladi.

Hayatinda önceden bir ustalik yapmadan bu çalismaya baslayan Çakir, Türkiye’de ilk kez yapilan bu proje için kendisiyle gurur duyuyor. Çakir, ayni zamanda arabanin yapimiyla ilgili sosyal medya hesaplarindan yaptigi paylasimlarla da ilgi odagi oldu.

“Bu islemi daha önce Türkiye’de yapan yok”

Bu islemi Türkiye’de daha önce yapanin olmadigini ifade eden Salih Çakir, “Babam bu arayi binelim diye almisti. Bu araba Tofas ve bildiginiz üzere bu araç yarim sase olarak yapildi. Bu araçta çok fazla ikiye bölünme meydana geliyor. Bu islemi daha önce Türkiye’de yapan yok. Bu arabadaki profilleri kimse yapmadi. Ben önce bu arabanin rengini degisecektim. Sonrasinda aklima böyle bir proje geldi ve ben bunu basaririm dedim. Ben sadece 1 hafta kaportacida ve boyacida çalistim. Fazla da bir bilgim yok. Su anda bilgi sahibi oldum. Sosyal medyadan arastirarak bilgi sahibi oldum. Arabayi su anda yapiyorum. Piyasaya da ’zirhli Tofas’ olarak nam saldik. Araba daha bitmedi. Bana çogu kisi çok saglam araba degil mi diye soruyor. Çok saglam olan bir araba kirilmaz” seklinde konustu.



“Gençligini feda ediyorsun diyorlar”

Türkiye’de bunun gibi bir aracin yapilmadigini görünce kendisinin bu projeyi yapmak istedigini belirten Çakir, “Bana yasitlarim ve çevremdekiler çok diyor. Gençligini feda ediyorsun diyorlar. Bir Tofas ugruna kendini çöp ediyorsun diyor. Ben sevdigim için okumadim. Bu meslegi sevdigim için okumadim. Ben zanaatkar bir insanim. Hem boya hem de koparta islemi yaparim. Bu isi seviyorsan erken kalkarsin. Bu arabada benim supercharger motor denilen bir projem var. Turbolu Tofas yapan çok var ama supercharger yapan bir kisi var oda basaramamis. Ben kendim yaptigim supercharger’i kendim yaptigim karbüratöre koyacagim. Buraya geldigimde arabayi buraya koydum. Bu zamana kadar bana öz abim destek olmustur. Beni hiç yalniz birakmadi. Benim dedem kaportaciydi. Dede meslegini yürüteyim dedim. Boya tabancasiyla boya yapmak bana keyif veriyor. Antidepresan gibi geliyor. Benim yaptigim islem bu. Türkiye’de bunu yapan yok. Madem bunu yapan yok, bunu yapan ben olmaliyim dedim. Bunu da yaparsa yaparsa Rizeli yapar” ifadelerini kullandi.

“Ben her türlü destegimi verdim”

Agabeyi olarak Salih’e maddi ve manevi her türlü destegi vermeye çalistigini söyleyen Muhammet Çakir, “Her türlü destege ihtiyaci vardi. Bana ’abi böyle bir hayalim var’ dedi.

’Dedemin meslegini ilerletecegim’ dedi.

Ben arkandayim dedim. Ben Istanbul’da çalistim. Maddi destek verdim. Yeri geldi morali bozuldu. Ben her türlü destegimi verdim. Istanbul’da isimi biraktim. Burada bazi seylerde artik iki kisinin çalismasi gerekiyor. Riskli seyler var. Benim bir tane kardesim var. Zarar gelmesini istemiyorum. Bu sekilde bu gemiyi yürütecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile